Γιατί καίγεται η Αλεξανδρούπολη
Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα*
«Φαίνεται ότι η Αλεξανδρούπολη αποτελεί ζωτικό στοιχείο της νέας αρχιτεκτονικής ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών. Και μένω σε αυτό. Σε ό, τι αφορά τον νέο ρόλο, προφανώς μιλάμε για έναν αναβαθμισμένο γεωπολιτικά ρόλο του λιμένα της Αλεξανδρούπολης, ως απότοκο μιας πολύ συγκεκριμένης στρατηγικής επίτευξης και καθιέρωσης στρατηγικού βάθους σε Βαλκάνια, Ανατολική Ευρώπη και Βαλτική Θάλασσα, εσχάτως». Τη δήλωση αυτή είχε κάνει στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ τον Οκτώβριο του 2022 ο Πρόεδρος Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ, αναδεικνύοντας τον ρόλο της πόλης στην περιοχή.
Η γεωγραφική θέση της Αλεξανδρούπολης στα Βαλκάνια, ουσιαστικά ως σημείο αναφοράς προς την Ευρώπη και την Ασία, σε συνδυασμό με μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με τη σύμπραξη τριών ελληνικών ομίλων, ΔΕΗ, Copelouzos Group και ΔΕΠΑ, η οποία εγκαινιάστηκε τον Ιανουάριο του 2023 έκαναν την πρωτεύουσα του ιδιαίτερα σημαντικού για τα εθνικά μας θέματα Έβρου, μια εμπορική, ενεργειακή και στρατιωτική πύλη που θα δημιουργούσε πρόβλημα στην Τουρκία, η οποία αναζητά αναβαθμισμένο ρόλο στη περιοχή – γι΄αυτό και επιθυμεί είτε να ελέγχει τα Στενά είτε να φτιάξει τη διώρυγα της Κωνσταντινούπολης– αλλά και στη Ρωσία που έχει ως πάγιο αίτημα της να κατέβει στη Μεσόγειο.
Οι ταχύτατοι ρυθμοί ανάπτυξης της περιοχής θα προκαλούσαν πρόβλημα και στο μεταναστευτικό ζήτημα, το οποίο εκμεταλεύεται κατά την πάγια τακτική της η Τουρκία, ώστε να ασκήσει από τη μια τις κατάλληλες πιέσεις προς την Ευρώπη και από την άλλη να μεταφέρει μουσουλμανικούς πληθυσμούς που ελέχονται από την ίδια σε περιοχές πέριξ αυτής- μια τακτική που ακολούθησε και στη Συρία αλλά και στην Κύπρο, προκειμένου στην πορεία να δικαιολογεί οποιαδήποτε εισβολή.
Επομένως, μια αποσταθεροποίηση της περιοχής προκειμένου να πληγεί οικονομικά αλλά και κοινωνικά ευνοεί την Τουρκία σε πρώτη φάση, αλλά και τη Ρωσία σε δεύτερη καθώς πλήτεται η γεωγραφική επικράτεια που έχει ιδιαίτερη σημασία για το ΝΑΤΟ (αλλά και για την Ευρώπη).
Τα παραπάνω έχουν ιδιαίτερη σημασία καθώς ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Αλεξανδρούπολης άσκησε ποινική δίωξη στους 13 μετανάστες που εντοπίστηκαν μέσα στο τρέιλερ του 45χρονου αλβανικής καταγωγής. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλλεξε ο εισαγγελέας προκύπτει ότι όντως επιχείρησαν να βάλλουν φωτιά σε κάποια σημεία πίσω από την περιφερειακή οδό. (Σημείωση: δίωξη έχει σχηματιστεί και για τον 45χρονο και αφορά το αδίκημα της παράνομης παρακράτησης ατόμου και για αυτή τη κατηγορία θα οδηγηθεί στην δικαιοσύνη).
Αξιοσημείωτο και ανησυχητικό το γεγονός ότι σε διάστημα μόλις δύο ωρών ξέσπασαν 12 νέες εστίες φωτιάς στην περιοχή του Έβρου (αναφερόμαστε στην ημέρα Δευτέρα 21/8). Ενώ κατά την διάρκεια την ίδιας ημέρας 900 μετανάστες προσπάθησαν να μπουν/εισβάλλουν στη χώρα μας από τον Έβρο- θυμίζουμε ότι γενικά τις τελευταίες ημέρες οι ροές μεταναστών ήταν αυξημένες στην περιοχή.
Το παραπάνω είναι ένας σύντομος αστερισμός δεδομένων- υπάρχουν κι άλλα για να αναδείξουν την γεωστρατηγική και γεωπολιτική σημασία της Αλξανδρούπολης που θα τα αναφέρουμε σε επιπλέον άρθρο στο Geopolitics & Daily News- ώστε να βγάλετε τα συμπεράσματά σας γιατί ξαφνικά καίγεται η περιοχή.
*Η Γιώτα Χουλιάρα είναι αρθρογράφος με εμπειρία στα διεθνή θέματα και διευθύντρια σύνταξης του Geopolitics