04/05/2024

BRICS: Πρόσκληση σε Σαουδική Αραβία, Ιράν, Αίγυπτο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Αιθιοπία και Αργεντινή

Η Σαουδική Αραβία, το Ιράν, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αιθιοπία και η Αργεντινή έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν στην ομάδα BRICS, δηλαδή την ομάδα των μεγάλων αναπτυσσόμενων χωρών, καθώς το μπλοκ που θεωρείται ως εναλλακτική στη Δύση, αυξάνει την επιρροή του.

Οι BRICS περιλαμβάνουν αυτήν τη στιγμή τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική, η οποία φιλοξενεί τη σύνοδο κορυφής του ομίλου στο Γιοχάνεσμπουργκ που ξεκίνησε την Τρίτη 22/8 και ολοκληρώνεται σήμερα Πέμπτη 24/8. Η ομάδα αντιπροσωπεύει ήδη περίπου το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού και το ένα τέταρτο του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.

Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόσα ανακοίνωσε τα νέα μέλη την Πέμπτη, την τελευταία ημέρα της συνόδου κορυφής. «Οι BRICS είναι μια διαφορετική ομάδα εθνών. Είναι μια ισότιμη εταιρική σχέση χωρών που έχουν διαφορετικές απόψεις, αλλά κοινό όραμα για έναν καλύτερο κόσμο», ανάρτησε στο Twitter, μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης γνωστή πλέον ως X.

«Ως πέντε μέλη των BRICS, καταλήξαμε σε συμφωνία σχετικά με τις κατευθυντήριες αρχές, τα πρότυπα, τα κριτήρια και τις διαδικασίες της διαδικασίας επέκτασης #BRICS», πρόσθεσε, πριν ανακοινώσει τις νέες χώρες.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ χαρακτήρισε την επέκταση «ιστορική». «Η επέκταση είναι επίσης ένα νέο σημείο εκκίνησης για τη συνεργασία BRICS. Θα φέρει νέο σθένος στον μηχανισμό συνεργασίας BRICS και θα ενισχύσει περαιτέρω τη δύναμη για την παγκόσμια ειρήνη και ανάπτυξη», πρόσθεσε.

Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντα Μόντι έγραψε στο X: «Η Ινδία πάντα υποστήριζε την επέκταση των BRICS. Η Ινδία πάντα πίστευε ότι η προσθήκη νέων μελών θα ενισχύσει τους BRICS ως οργανισμό».

Τα νέα μέλη θα ενταχθούν επίσημα στην ομάδα την 1η Ιανουαρίου 2024.

Η Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα με έδρα τη Σαγκάη, ή η λεγόμενη «τράπεζα BRICS», είχε ήδη δεχθεί ως μετόχους τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο. Η Σαουδική Αραβία και η Αλγερία έχουν επίσης εκφράσει ενδιαφέρον να γίνουν μέτοχοι. Η επέκταση θα μπορούσε να διευκολύνει την ένταξη κι άλλων χωρών στον όμιλο, καθώς  περισσότερες από 40 έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να ενταχθούν σύμφωνα με Νοτιοαφρικανούς αξιωματούχους, και 22 έχουν υποβάλει επίσημα αίτηση για ένταξη στο μπλοκ.

Πολλές χώρες θέλουν να συμμετάσχουν στους BRICS επειδή πιστεύουν ότι το να είναι μέρος της συμμαχίας θα τους έδινε οφέλη όπως η χρηματοδότηση της ανάπτυξης και οι αυξημένες επενδύσεις, καθώς και πιθανές εγγυήσεις ασφάλειας.

Από την ίδρυση των BRICS το 2010, οι οικονομικές επιδόσεις των μελών ήταν μικτές: το μεγαλύτερο μέρος της σταθερής ανάπτυξης οφείλεται στην Κίνα και την Ινδία, καθώς τα τελευταία χρόνια η Ρωσία έχει πληγεί από κυρώσεις και τόσο η Βραζιλία όσο και η Νότια Αφρική έχουν δει πολιτική αστάθεια,  που έχει εμποδίσει τις οικονομίες τους.

Αλλά καθώς οι ρήξεις μεταξύ Κίνας, Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών βαθαίνουν, το μπλοκ αναζητά όλο και περισσότερο να λειτουργήσει ως αντίβαρο στη Δύση.

 

 

BRICS: Το μέλλον της ομάδας και τα κρίσιμα ζητήματα (διεύρυνση-κοινό νόμισμα)

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024