03/05/2024

Νεκροί ο Πριγκόζιν και ο Ούτκιν: Όσα γνωρίζουμε για το αεροπορικό δυστύχημα

Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα 

Το Embraer Legacy 600 του Πριγκόζιν με αριθμό RA-02795 εξαφανίστηκε από τα ραντάρ περίπου στις 18:11 ώρα Μόσχας στην περιοχή Bologovsky της περιφέρειας Tver.

Το αεροπλάνο συνετρίβη κοντά στο χωριό Kuzhenkino. Σύμφωνα με τα στοιχεία από το σημείο της συντριβής, τα οποία αναφέρονται σε ρωσικά κανάλια στο Τelegram, η ουρά του αεροσκάφους έπεσε σε ένα χωριό, τα υπόλοιπα μέρη – σε άλλο. Σκοτώθηκαν 10 άνθρωποι, βρέθηκαν τα πτώματα οκτώ. Tο αεροπλάνο κάηκε ολοσχερώς. (Δεν υπάρχουν δηλαδή επιζήσαντες).

Κανάλια που ανήκουν στην ομάδα Wagner στο Telegram αναφέρουν ότι το τζετ του Πριγκόζιν χτυπήθηκε από δύο πυραύλους S-300, αυτό το αντιαεροπορικό συγκρότημα που βρίσκεται κοντά στο σημείο της συντριβής.

Ένα ακόμη Embraer με αριθμό RA-02748 προσγειώθηκε στο επιχειρηματικό αεροδρόμιο Ostafyevo στη Μόσχα πριν τις 21:00 ώρα Μόσχας. Το κανάλι Telegram Grey Zone διαβεβαιώνει ότι αυτό είναι το δεύτερο αεροπλάνο του Πριγκόζιν. Αρχικά υπήρχαν υποψίες ότι μπορεί να έχει επιβιβαστεί στο δεύτερο αεροπλάνο, το οποίο για αρκετή ώρα έκανε ζιγκ ζαγκ πάνω από τη Μόσχα.

 

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αερομεταφορών της Ρωσίας διευκρίνισε ότι ο Πριγκόζιν, περιλαμβανόταν στους επιβάτες του αεροσκάφους που συνετρίβη.

Στο αεροπλάνο ήταν επίσης ο ιδρυτής του PMC “Wagner”, ο βετεράνος της GRU Ντιμίτρι Ούτκιν.

 Η τελευταία δημόσια εμφάνιση του Γεβγκένι Πριγκόζι είναι σε ένα βίντεο με ημερομηνία 21 Αυγούστου, πιθανώς από την Αφρική. Ο Πριγκόζιν πέταξε πραγματικά στη Ρωσία από την Αφρική, μαζί με ολόκληρο το διοικητικό επιτελείο του Wagner PMC, γράφει, επικαλούμενος τις πηγές του, ο δημοσιογράφος Andrei Zakharov, ο οποίος ασχολείται με το θέμα των PMC για πολλά χρόνια προφανώς για να στρατολογήσει μισθοφόρους ή για νέες δουλειές στην περιοχή (είχαμε γράψει σχετικά σε πρόσφατη ανάρτηση μας και για τις ισορροπίες μετά το πραξικόπημα στο Νίγηρα).

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν την ώρα του δυστυχήματος βρισκόταν σε εκδήλωση στο Κουρσκ. Στη συνέχεια σε τηλεοπτική του ομιλία  εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των 10 επιβατών και χαρακτήρισε τον ιδρυτή της Wagner ταλαντούχο επιχειρηματία. Σε μια προφανή αναφορά στην αποτυχημένη ανταρσία της Wagner τον Ιούνιο, ο Πούτιν πρόσθεσε: «Πρόκειται για έναν άνθρωπο με περίπλοκη μοίρα, ο οποίος έκανε σοβαρά λάθη στη ζωή του, αλλά επίσης επεδίωξε να επιτύχει τα απαραίτητα αποτελέσματα – τόσο για τον εαυτό του, όσο και τη στιγμή που του το ζήτησα, για τον κοινό σκοπό, όπως αυτούς τους τελευταίους μήνες».

 Τη Δευτέρα είχε γίνει γνωστό πως ο στρατηγός του στρατού ξηράς Σεργκέι Σουροβίκιν απαλλάχθηκε των καθηκόντων του, μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti επικαλούμενο στρατιωτική πηγή.

«Το έπος του Prigozhin έχει διδάξει στις ρωσικές ελίτ μερικά νέα μαθήματα για τον Πούτιν – την αναβλητικότητά του όταν πρόκειται για τη διόρθωση λαθών και τη συναισθηματική του αστάθεια όταν έρχεται αντιμέτωπος με τις συνέπειες της κακής του κρίσης. Και τους υπενθύμισε την σκληρότητά του όταν πρόκειται να αντιμετωπίσει εχθρούς και προδότες», γράφει για τους Financial Times ο Alexander Gabuev του Carnegie Russia Eurasia Center.

 

Κάτοικοι της Αγίας Πετρούπολης απέτισαν φόρο τιμής στον Πριγκόζιν όπως βλέπετε σε φωτογραφίες

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024