06/05/2024

Η αληθινή στάση της Τουρκίας και οι χρήσιμοι ηλίθιοι

 

Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας

 

Το χθεσινό tweet του Ερντογάν φαίνεται πώς απλά επιβεβαιώνει την αληθινή στάση του έναντι της Ευρώπης και γενικότερα της Δύσης. Η πραγματικότητα λοιπόν είναι πώς με το ανατολίτικο παζάρι που πραγματοποιεί κάθε φορά η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, αποσκοπεί στο να κερδίσει ό,τι μπορεί από τους Ευρωπαίους (κυρίως) και τις ΗΠΑ, ώστε να συνεχίσει μια ανατολίτικη πολιτική με μανδύα το Παν-Ισλαμικό κίνημα με το οποίο οραματίζεται τον εαυτό του ως «πνευματικό Χαλίφη» με αντίστοιχη επιρροή επί του πλήθους της Ούμα.

Στην ουσία δεν είναι τίποτα παραπάνω από την προσπάθεια πραγματοποίησης του Νεο-Οθωμανικού ονείρου για μια νέα τουρκική, αυτή την φορά, αυτοκρατορία, ως απόγονο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Το πρόβλημα φυσικά δεν βρίσκεται στην συμπεριφορά του Ερντογάν. Ούτε και στην αντίληψη των Δυτικών, που εννοείται πώς γνωρίζουν την τακτική του. Το πρόβλημα είναι στον συνεχή εθελοτυφλισμό πώς με κάποια προνόμια και καλύτερη συμπεριφορά θα τον κρατήσουν σε απόσταση από την Ανατολή και την Ρωσία. Ή καλύτερα, να κατευνάσουν τον φόβο τους πώς με ό,τι θα του προσφερθεί, ο ίδιος θα αναθεωρήσει την ισορροπημένη (κατ’ αυτούς) στάση του.

Το δεύτερο και χειρότερο πρόβλημα είναι πώς εμείς παριστάνουμε τους χρήσιμους ηλίθιους και την ώρα που πνίγεται ο Ερντογάν από πιέσεις που είναι πλέον από την μεριά των Ευρωπαίων και των ΗΠΑ, πάμε να δείξουμε ότι είμαστε «καλοί συνεργάτες και σύμμαχοι» δίνοντας του σανίδα σωτηρίας, χωρίς να υπάρχει καν καποιο αντίτιμο ουσίας για την Ελλάδα. Μια πολιτική ανεκτικότητας που βασανίζει χρόνια την χώρα μας, μετά το 1974 (με διάλειμα στην δεύτερη κυρίως θητεία του Ανδρέα Παπανδρέου, όπου και εκεί όμως έγιναν λάθη) όπου δείχνουμε ανοχή και συνεχή προθυμία να συνεργαστούμε με τον ιστορικό βιαστή μας, χωρίς αυτός να κάνει καν δηλώσεις αλλαγής πρόθεσης του.

Προφανώς μιλάμε για καταστάσεις που για οποιοδήποτε άλλο κράτος και με μια έξυπνη διαχείριση, αυτήν την στιγμή η Τουρκία ίσως να είχε αποκλειστεί, όπως το Ιράν από την Δύση σήμερα.

Οι πληροφορίες που έχουμε μέχρι στιγμής για τα αποτελέσματα των συναντήσεων στον ΟΗΕ, είναι ακόμα συγκεχυμένες και θα περιμένουμε ουσιαστικά από τις μετέπειτα πράξεις και δηλώσεις για να καταλάβουμε μέρος από όσα έγιναν. Ας ελπίζουμε, πάντως, πώς σε αυτή την χρονική περιοδο και σε αυτές τις συναντήσεις, κάποιοι να είδαν την πραγματικότητα ως έχει και όχι μέσα από παραμορφωτικό καθρέφτη.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024