02/05/2024

Στόχος του Ερντογάν δυο επισκέψεις σε Ιερουσαλήμ και Θεσσαλονίκη

Image By vecstock

Γιώτα Χουλιάρα 
Διευθυνση Σύνταξης 


Χθες είχαμε τη συνάντηση Νετανιάχου Ερντογάν και σήμερα θα έχουμε τη συνάντηση Μητσοτάκη Ερντογάν (και οι δυο στο Turkevi Center, γνωστό ως σπίτι της Τουρκίας- καθόλου τυχαία επιλογή από την τουρκική πλευρά που αρέσκεται να χρησιμοποιεί τη σημειολογία σε κέθε διπλωματική συνάντηση.

Με τις δυο αυτές συναντήσεις ο Ερντογάν επιθυμεί να δείξει ότι είναι καλός και συζητάει με τα γειτονικά του κράτη (ενστερνιζόμενος το Δόγμα Νταβούτογλου για μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες με στόχο όμως η Τουρκία να τους χειριστεί προς ίδιον όφελος).

Στόχος του Ερντογάν είναι μέσα από την υποτιθέμενη εξομάλυνση των σχέσεων με Ισραήλ και Ελλάδα να επιτύχει δυο στοχευμένες επισκέψεις.

Επίσκεψη στην Ιερουσαλήμ όπου θα προσκυνήσει στο Τέμενος Αλ-Άκσα δηλαδή το πιο απομακρυσμένο τζαμί (σε σχέση με τη Μέκκα και τη Μεδίνα). Πρόκειται για τον τρίτο πιο ιερό τόπο για το Ισλάμ και βρίσκεται στην παλαιά πόλη της Ιερουσαλήμ. Η προσευχή αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς ο Ερντογάν θέλει να έχει το ρόλο του πατερούλη των μουσουλμάνων ενώ επιθυμεί η επίσκεψη να γίνει σύντομα ΄΄ωστε να συμπίπτει χρονικά με τις 29 Οκτωβρίου που είναι τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Τουρκίας.

Επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη- ενδεχομένως αυτό να ανακοινωθεί σήμερα μετά την συνάντηση με τον Μητσοτάκη- όπου θα επισκεφτεί το σπίτι του Μουσταφά Κεμάλ, σήμερα είναι πλέον Μουσείο και βρίσκεται πίσω από το τουρκικό προξενείο. Η επίσκεψη θα έχει τη δική της σημειολογική έννοια και φυσικά θα συνδυάζεται με τον αιώνα της Τουρκίας, όπως ονομάζει ο Ερντογάν τη νέα εποχή.

Τα παραπάνω δεν είναι άσχετα με τα δόγματα εξωτερικής πολιτικής της Άγκυρας που διαρκώς χρησιμοποιεί τη σύνδεση με το οθωμανικό παρελθόν για να δείξει ότι έχει λόγο και ρόλο στην περιοχή, θεωρώντας τους γείτονες στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή ως επαρχίες που έχουν αποσχιστεί από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Η Ελληνική πλευρά οφείλει να δείξει μέγιστη προσοχή σε ό,τι διακυβεύεται και να μην γίνει το όχημα για τέτοια παιχνίδια.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024