02/05/2024

Η κληρονομιά του Αλίγιεφ και η στήριξη της Ρωσίας στο Αζερμπαϊτζάν

Azerbaijani soldiers fighting in Karabakh in trenches during September 2023 clashe

 

Γιώτα Χουλιάρα 

Όσοι έχετε ασχληθεί με την ταραγμένη περιοχή του Καυκάσου θα θυμάστε τον Χεϊντάρ Αλίγιεβιτς Αλίγιεφ – πλήρες αζερικό όνομα: Χεϊντάρ Αλιρζά ογλού Αλίγιεφ- πατέρα του σημερινού προέδρου του Αζερμπαϊτζάν.

Αυτό που ενδεχομένως να μην θυμάστε είναι πως ο Χεϊντάρ Αλίγιεφ, ο οποίος γεννήθηκε στο Ναχιτσεβάν, στο οποίο πρόσφατα ο γιος του υποδέχθηκε τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, υπήρξε πράκτορας της KGB, μάλιστα τόσο καλός ώστε ανέβηκε γρήγορα στην ιεραρχία της μυστικής υπηρεσίας, αναλαμβάνοντας τη θέση του προέδρου του αζέρικου τμήματος της KGB.

 

Όταν, λοιπόν, ο Χεϊντάρ Αλίγιεφ ανέλαβε τη θέση του προέδρου της χώρας- την οποία κατείχε Αμπουλφάζ Ελτσιμπέι- είχε πίσω του ένα σκληρό παρελθόν. Υπενθυμίζω εδώ πως  οι Αζέροι είχαν κατηγορήσει τον Ελτσιμπέιγια τις ήττες από τους Αρμένιους το 1992.

Η απειρία των στελεχών του Ελτσιμπέι, η διαφθορά ορισμένων από αυτούς, η αποτυχία της αντιμετώπισης των προβλημάτων του λαού και οι στρατιωτικές επιτυχίες των Αρμενίων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ καθώς και η στάση των στρατιωτικών υπό τον στρατηγό Χουσεΐνοφ οδήγησαν τον Ελτσιμπέι σε φυγή. Ο πρόεδρος της βουλής της περιοχής του Ναχιτσεβάν Χεϊντάρ Αλίγιεφ έγινε προσωρινός πρόεδρος της δημοκρατίας και αργότερα με δημοψήφισμα εξελέγη παίρνοντας το 99% των ψήφων.

Ο Αλίγιεφ δεν διέφερε από τον σημερινό Ρώσο πρόεδρο Πούτιν. Διηύθυνε ένα καταπιεστικό αστυνομικό κράτος, νόθευε τις εκλογές και φίμωνε τα μέσα ενημέρωσης. Παράλληλα ανέπτυσσε ένα κύμα προσωπολατρίας, το οποίο έχει συνεχιστεί μέχρι σήμερα με τον γιό του στην εξουσία.

Τα παραπάνω ενδεχομένως να φαίνονται άσχετα, αλλά στη πραγματικότητα έχουν μεγάλη σημασία, καθώς την πολιτική του Χεϊντάρ Αλίγιεφ ακολούθησε και ο γιός του, σημερινός πρόεδρος της χώρας, Ιλχάμ Αλίγιεφ.

Μαζί με τον Ερντογάν κινούνται στο πρότυπο που επιθυμεί ο Πούτιν και το γεγονός αυτό εξηγεί γιατί οι ειρηνευτικές δυνάμεις της Ρωσίας έμειναν αμέτοχες σε ό,τι συντελούνταν εδώ και καιρό.

Τα παραπάνω σε συνδυσμό με την αδυναμία Πασινιάν αλλά και την προσπάθειά του να έρθει σε επαφή με τη Δύση, είχαν ως αποτέλεσμα την κατάρρευση της Δημοκρατίας του Αρτσάχ και το πέρασμά τους σε χέρια μουσουλμάνων.

Ενημερωτικά, τη σημερινή Ρωσία λίγο τη νοιάζει το ζήτημα της Ορθοδοξίας, την οποία χρησιμοποιεί ως μια προσπάθεια να έχει έρεισμα στο Πατριαρχείο και στους εναπομείναντες Χριστιανούς των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024