10/05/2024

Ο ισραηλινός στρατός κηρύσσει «ετοιμότητα για πόλεμο»

Η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς εξαπέλυσε σήμερα τη μεγαλύτερη επίθεση κατά του Ισραήλ εδώ και χρόνια, σε μια αιφνιδιαστική κίνηση με ενόπλους να διασχίζουν τα σύνορα και ομοβροντία ρουκετών να εκτοξεύεται σε διάφορα σημεία (ακόμα και στο Τελ Αβίβ) από τη Λωρίδα της Γάζας.

Το Ισραήλ βρέθηκε το πρωί του Σαββάτου υπό συντονισμένη επίθεση από τη Λωρίδα της Γάζας, τόσο με ρουκέτες όσο και με διείσδυση ομάδων επιτιθέμενων που κατάφεραν να περάσουν τον φράχτη των συνόρων.

 

Περισσότεροι από 2.200 πύραυλοι εκτοξεύτηκαν στο νότιο Ισραήλ από τη Λωρίδα από τις 6:30 π.μ. τοπική ώρα, σύμφωνα με το γραφείο εκπροσώπου του IDF. Τουλάχιστον ένας πύραυλος έπληξε απευθείας ένα κτίριο στο νότιο Περιφερειακό Συμβούλιο Gederot, σκοτώνοντας μια γυναίκα και τραυματίζοντας 15 ανθρώπους. Το Ynet αναφέρει ότι χτυπήθηκε και ένα κτίριο στο Τελ Αβίβ.

Παράλληλα, η Haaretz ανέφερε ότι αρκετές ομάδες επιτιθέμενων κατάφεραν να περάσουν τον φράχτη των συνόρων του Ισραήλ με τη Γάζα. Οι αρχικές αναφορές ανέφεραν ότι οι διμοιρίες χρησιμοποίησαν αλεξίπτωτα πλαγιάς και επίσης διέρρηξαν βίαια τις πύλες που χρησιμοποιούσαν οι ισραηλινές δυνάμεις κοντά στον φράχτη. Κάτοικοι ανέφεραν και μάλιστα φωτογράφισαν τους φερόμενους ως δράστες να κινούνται με τα πόδια και με αυτοκίνητο στη νότια πόλη Sderot.

Σειρήνες συναγερμού ήχησαν σε όλο το νότιο και κεντρικό Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της Ιερουσαλήμ, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι είναι σε κατάσταση πολέμου, με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση αξιωματούχων ασφαλεία.

 

 

«Ο Ισραηλινός Στρατός κηρύσσει κατάσταση ετοιμότητας για πόλεμο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο στρατός. «Υπήρξε εκτεταμένη ρίψη ρουκετών στο ισραηλινό έδαφος από τη Γάζα και τρομοκράτες έχουν διεισδύσει στο ισραηλινό έδαφος μέσω διαφόρων σημείων εισόδου. Οι κάτοικοι στο νότο και στο κέντρο της χώρας πρέπει να βρίσκονται σε άμεση γειτνίαση με προστατευόμενες περιοχές και σε αυτούς στην περιφέρεια της Γάζας πρέπει να παραμείνει σε έναν ασφαλή χώρο».

Οι ισραηλινές αρχές διέταξαν μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε όλη τη νότια περιοχή. Παρακαλούνται οι κάτοικοι να μείνουν σπίτι και να μην βγαίνουν έξω.

Ο υπουργός Άμυνας Ιωάβ Γκάλαντ ενέκρινε μια ευρεία κλήση εφέδρων, μετά την αιφνιδιαστική επίθεση. Ο Ισραηλινός Στρατός άρχισε να πραγματοποιεί αεροπορικές επιδρομές σε στόχους της Χαμάς στη Γάζα περίπου δύο ώρες μετά την έναρξη της εκτόξευσης ρουκετών.

Την ευθύνη για τη διπλή επίθεση κατά του Ισραήλ ανέλαβε η Χαμάς που εδρεύει στη Λωρίδα της Γάζας. Ο στρατιωτικός διοικητής της παλαιστινιακής ομάδας Μοχάμαντ Ντέιφ εξέδωσε μια δήλωση χαρακτηρίζοντας την εκτόξευση και τη διείσδυση ρουκετών «ημέρα της μεγάλης επανάστασης», σύμφωνα με το ισραηλινό στρατιωτικό ραδιόφωνο, επικαλούμενο το Gaza Hamas TV. Ο Ντέιφ προέτρεψε τους Ισραηλινούς Άραβες να πάρουν τα όπλα, καλώντας τους να συμμετάσχουν στην επίθεση.

Ο Ιωάβ ΓκάλαντGallant είπε ότι η Χαμάς έκανε ένα «σοβαρό λάθος» ξεκινώντας τον πόλεμο εναντίον του Ισραήλ.

«Το κράτος του Ισραήλ θα κερδίσει αυτόν τον πόλεμο», πρόσθεσε.

Η Stephanie Hallett της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, ανέβασε στο Twitter: «Σοβαρισμένες από τις εικόνες που βγαίνουν από το νότιο Ισραήλ νεκρών και τραυματιών αμάχων στα χέρια τρομοκρατών από τη Γάζα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται στο πλευρό του Ισραήλ».

 

 

 

Τα αεροδρόμια στο κεντρικό και νότιο Ισραήλ έκλεισαν λόγω της βίας, σύμφωνα με την εφημερίδα Yedioth Ahronoth. Το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν θα παραμείνει σε λειτουργία και θα ενεργήσει σύμφωνα με τις οδηγίες ασφαλείας, ανέφερε η έκθεση.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024