27/04/2024

Γιατί η Αίγυπτος φαίνεται να διστάζει να ανοίξει το πέρασμα της Ράφα προς τη Γάζα

 


Η Αίγυπτος είναι η χώρα που έχει αναλάβει, μαζί με την Ιορδανία, τον ρόλο μεσολαβητή στη σύγκρουση όχι μόνο μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, αλλά και μεταξύ των ίδιων των κύριων παλαιστινιακών φατριών.

Ήταν το πρώτο αραβικό κράτος που έκανε ειρήνη με το Ισραήλ το 1978, μετά από αρκετούς πολέμους 

Τώρα, η Αίγυπτος εστιάζει στον έλεγχο μιας από τις δύο χερσαίες οδούς εξόδου από τη Λωρίδα της Γάζας, το πέρασμα της Ράφα.

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι από το πρωί της Δευτέρας 16 Οκτωβρίου περιμένουν στην πλευρά των συνόρων της Γάζας, ενώ εκατοντάδες φορτηγά που μεταφέρουν αναγκαία βοήθεια είναι σταθμευμένα στην αιγυπτιακή πλευρά. 

Ωστόσο, δεν έχει υπάρξει ακόμη συμφωνία για το άνοιγμα της διάβασης, η οποία επίσης φέρεται να έχει χτυπηθεί από ισραηλινά πλήγματα τις τελευταίες ημέρες.

Το Κάιρο έχει διατηρήσει αυστηρούς περιορισμούς στη μετακίνηση μέσω του περάσματος της Ράφα για πολλά χρόνια, σε τέτοιο βαθμό που πολλοί Παλαιστίνιοι κατηγόρησαν ουσιαστικά την Αίγυπτο ότι ενίσχυσε τον αποκλεισμό της Γάζας από το Ισραήλ, ο οποίος ισχύει από τότε που η Χαμάς ανέλαβε την πλήρη εξουσία το 2007.

Οι περιορισμοί αφορούσαν κυρίως ανησυχίες για την ασφάλεια στο Βόρειο Σινά, όπου οι αιγυπτιακές αρχές εμπλέκονται εδώ και καιρό σε μια θανατηφόρα σύγκρουση με τζιχαντιστές που συνδέονται με την Αλ Κάιντα.

Αλλά η τρέχουσα απροθυμία της Αιγύπτου να ανοίξει το πέρασμα χωρίς σαφείς όρους και εγγυήσεις μπορεί να αφορά περισσότερο την προσπάθεια αποφυγής μιας μαζικής φυγής Παλαιστινίων από τη Γάζα και εισροής της στην αιγυπτιακή επικράτεια, για τους οποίους στη συνέχεια θα είναι υπεύθυνη, για αόριστο χρονικό διάστημα.

Επιπλέον, η Αίγυπτος δεν θέλει να παίξει κανέναν ρόλο σε κάτι που θα μπορούσε να ισοδυναμεί με μόνιμη επανεγκατάσταση εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστινίων από τη Γάζα.

Ένα άλλο εμπόδιο είναι ότι το Ισραήλ φαίνεται να θέλει σχεδόν το αντίθετο – να επιτρέψει σε περισσότερους Παλαιστίνιους να φύγουν από ό,τι είναι διατεθειμένη να δεχτεί η Αίγυπτος, περιορίζοντας παράλληλα το ποσό της βοήθειας που θα μπορούσε να εισέλθει.

Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Sameh Shoukry είπε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση δεν έχει υιοθετήσει ακόμη μια θέση που θα επέτρεπε το άνοιγμα της διάβασης.

Οι διπλωματικές προσπάθειες εντείνονται για την επίλυση του αδιεξόδου, καθώς οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν ότι η κατάσταση στη Γάζα πλησιάζει την ανθρωπιστική καταστροφή.

Το πέρασμα της Ράφα και γιατί αποτελεί το σωσίβιο της Γάζας

 

 

 

Εδώ και μέρες, δεκάδες φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα έχουν συσσωρευτεί στο σημείο ελέγχου της Ράφα στην αιγυπτιακή πλευρά: αναμένονται εγγυήσεις ασφαλείας από το Ισραήλ

 

Στο μεταξύ χθες Δευτέρα κυκλοφόρησε το ακόλουθο βίντεο από πλήγμα που δέχθηκε το σημείο ελέγχου της Ράφα (Λωρίδα Γάζας – Αίγυπτος).

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024