28/04/2024

Ο Τελευταίος Πόλεμος

George Friedman 
Geopolitical Futures 


Ο κόσμος επικεντρώνεται στον πόλεμο Χαμάς-Ισραήλ που μαίνεται τώρα. Αλλά αυτός ο πόλεμος έχει τις ρίζες του σε έναν πόλεμο που έλαβε χώρα 50 χρόνια πριν, το 1973, όταν η Συρία και η Αίγυπτος επιτέθηκαν ταυτόχρονα στο Ισραήλ. Εκ των υστέρων, ούτε σκόπευαν να καταλάβουν το Ισραήλ, ούτε μπορούσαν. Αλλά πίστευαν ότι ένας τεράστιος πόλεμος δύο μετώπων θα μπορούσε να αναγκάσει το Ισραήλ σε μια διαπραγμάτευση στην οποία θα έπρεπε να παραχωρήσει κάποια εδάφη και, ακόμη πιο σημαντικό, το Ισραήλ θα έπρεπε να χάσει τη φήμη του ως η κυρίαρχη δύναμη στη Μέση Ανατολή.

Η μάχη ξεκίνησε με διπλή επίθεση. Οι Σύροι κινήθηκαν στα Υψίπεδα του Γκολάν, μια ορεινή περιοχή με θέα στο βορειοανατολικό Ισραήλ και τη Γαλιλαία. Η επίθεση ξεκίνησε το μεσημέρι, με τη μεγάλη μάχη να δίνεται τη νύχτα. Οι Σύροι ήταν εξοπλισμένοι με σοβιετικά άρματα μάχης και ο στόχος τους ήταν να πάρουν τη Γαλιλαία, αναγκάζοντας τα ισραηλινά τεθωρακισμένα να προσπαθήσουν να ανέβουν στα ύψη και να υποστούν μεγάλες απώλειες.

Η αιγυπτιακή ώθηση ήρθε πάνω από το Σινά, και όσον αφορά τις συνολικές διαθέσιμες δυνάμεις, ήταν η κύρια δύναμη. Και πάλι, το κύριο όπλο ήταν τα σοβιετικά άρματα μάχης, καθώς και οι πύραυλοι εδάφους-αέρος που είχαν σχεδιαστεί για να εξουδετερώσουν την αεροπορική υπεροχή του Ισραήλ, που ήταν δώρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι Αιγύπτιοι είχαν άλλη μια έκπληξη για τους Ισραηλινούς. Οι Σοβιετικοί είχαν αναπτύξει μια οικογένεια αντιαρματικών πυραύλων. Το ένα, το AT-3, ελεγχόταν από ένα οπτικό σύστημα. Ο σκοπευτής θα κοιτούσε μέσα από το φακό ένα τανκ και η κίνηση του οπτικού συστήματος κατεύθυνε την τροχιά του βλήματος. Ήταν ένα εξαιρετικό όπλο και κατέστρεψε ένα κρίσιμο τμήμα της ισραηλινής τεθωρακισμένης δύναμης.

Οι ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών, ιδιαίτερα οι στρατιωτικές πληροφορίες, αποδείχθηκαν άκαμπτες στην κατανόηση ότι επρόκειτο να πραγματοποιηθεί η επίθεση. Δεν πίστευαν ότι η Συρία ή η Αίγυπτος θα μπορούσαν να ξεκινήσουν έναν πόλεμο δύο μετώπων. Οι Ισραηλινοί γνώριζαν για τα σοβιετικά όπλα, αλλά η περιφρόνησή τους για τους Σύρους και τους Αιγύπτιους τους εμπόδιζε να δουν ότι η εξουδετέρωση της ισραηλινής αεροπορικής δύναμης και των τεθωρακισμένων ήταν δυνατή και ότι οι Ρώσοι εκπαιδευτές είχαν βοηθήσει στην επαγγελματισμό της δύναμης. Η ισραηλινή στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών διαμόρφωσε την απειλή ώστε να ταιριάζει στις προκαταλήψεις της.

Ο στόχος της Συρίας ήταν ξεκάθαρος, αν και απίθανος: Ήθελε να καταλάβει τη Γαλιλαία. Η Αίγυπτος δεν ήταν ποτέ ξεκάθαρη. Η επιμελητεία εμπόδισε τους Αιγύπτιους να διεισδύσουν βαθιά στο Σινά και φαινόταν ότι ήθελαν να κρατήσουν τη διώρυγα του Σουέζ στη δυτική πλευρά.

Αυτό που ήθελαν τόσο η Συρία όσο και η Αίγυπτος ήταν να δείξουν ότι μπορούσαν να εμπλακούν στο Ισραήλ και να βγουν με κάποιο είδος νίκης. Ήθελαν να λυτρωθούν από την προηγούμενη ταπείνωση. Η Ρωσία ήθελε να αποδείξει ότι τα όπλα της θα μπορούσαν να ταιριάζουν με αυτά του ΝΑΤΟ και να αναπτυχθούν εκ νέου. Το επιθυμητό τελικό παιχνίδι των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν το πιο ενδιαφέρον. Ήθελαν να εξασφαλίσουν μια μέτρια νίκη για το Ισραήλ, ακολουθούμενη από μια διαπραγμάτευση μεταξύ των βασικών εχθρών, του Ισραήλ και της Αιγύπτου, που θα εξασφάλιζε μια σχεδόν ισοπαλία μεταξύ τους. Η Ουάσιγκτον θα μεσολαβούσε. Αυτό θα έδιωχνε τους Σοβιετικούς και θα τραβούσε την Αίγυπτο στην αμερικανική σφαίρα. Ο στόχος επετεύχθη.

Ο πόλεμος ήταν μια μονομαχία μεταξύ της Σοβιετικής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι Σοβιετικοί όπλισαν τους Σύρους και τους Αιγύπτιους. Οι ΗΠΑ το Ισραήλ, μετά από μια παύση για να δείξουν στους Άραβες ότι δεν ήταν απόλυτα αφοσιωμένοι στο Ισραήλ. Και οι ΗΠΑ, έχοντας δει το AT-3 σε δράση, έσπευσαν σε μια νέα φάση τεθωρακισμένου πολέμου. Θα μπορούσαμε να ευχαριστήσουμε τους Ρώσους για το μάθημα. Οι καρποί αυτής της προσπάθειας βοηθούν την Ουκρανία να αμυνθεί σήμερα.

Η νίκη των ΗΠΑ ήταν εμφανής στο Καμπ Ντέιβιντ λίγα χρόνια αργότερα, όταν η Αίγυπτος και το Ισραήλ υπέγραψαν μια συμφωνία που έληξε το καθεστώς του σχεδόν πολέμου. Αυτό ήταν, εκ των υστέρων, αυτό που ήθελαν το Ισραήλ και η Αίγυπτος όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η Συρία ήταν πολύ μικρή και πολύ κοντά στους Σοβιετικούς για να συμπεριληφθεί.

Αυτός ο πόλεμος ήταν που κατέστησε δυνατή τη συμφωνία στο Καμπ Ντέιβιντ, και αυτή η συνθήκη που έκανε για σχεδόν μισό αιώνα σχετικής ειρήνης. Ο Mark Twain είπε κάποτε ότι η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται, αλλά σίγουρα κάνει ομοιοκαταληξίες. Ο τρέχων πόλεμος δεν θα αντανακλά απλώς τον πόλεμο του 1973. Αλλά θα έχει ομοιοκαταληξία με την έννοια ότι η βαθιά δομή του ισραηλοαραβικού πολέμου θα διατηρήσει τα ίδια εξωτερικά και εσωτερικά μέρη που θα παρέχουν σε εύθετο χρόνο όπλα στους συμμάχους τους. Δεν μπορούμε να προβλέψουμε με βάση αυτόν τον πόλεμο, αλλά μπορούμε να κατανοήσουμε τις κινητήριες δυνάμεις.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024