08/05/2024

Γιόελ Στρικ: Ο στρατηγός που έχει αναλάβει την ευθύνη  για την συντριβή  της Χαμάς

Κωνσταντίνος Νικολετόπουλος 

Ο στρατηγός Γιόελ Στρικ  είναι ο αξιωματικός στον οποίο θα πέσει το βάρος του ελέγχου της Λωρίδας της Γάζας κατά τη διάρκεια των χερσαίων επιχειρήσεων που αναμένεται να ξεκινήσουν σύντομα. Πρόκειται για ένα αξιωματικό με βαθιά γνώση των συνθηκών της συνοριακής περιοχής Ισραήλ Γάζας και Ισραήλ Λιβάνου.

Ο Στρικ γεννήθηκε το 1966 και κατατάχτηκε στην αεροπορία στρατού του Ισραήλ το 1985. Μετά από λίγους μήνες υπηρέτησε στο σώμα αλεξιπτωτιστών του Ισραηλινού Στρατού. Το 2002 ανέλαβε διοικητής λόχου. Στο πλαίσιο της δεύτερης Ιντιφάντας διενήργησε μεγάλο αριθμό ειδικών επιχειρήσεων σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας. Πολέμησε στην  πρώτη γραμμή κι ο λόχος του έθεσε υπό τον έλεγχο του μεγάλο αριθμό υπόγειων στοών της Χαμάς.

Στις 8 Μαρτίου 2003 μικρές μονάδες αρμάτων μάχης του Ισραηλινού Στρατού εισέβαλλαν στη Γάζα, ως αντίποινα επίθεσης μαχητών της Ισλαμικής Τζιχάντ κατά εβραίων εποίκων. Επικεφαλής της επιχείρησης ανέλαβε ο αντισυνταγματάρχης Γιόελ Στρικ, ο οποίος διατάχθηκε να διενεργήσει επιχειρήσεις κατά της Ισλαμικής Τζιχάντ και να εξασφαλίσει την ομαλή εγκατάσταση των εποίκων στην περιοχή.

Το 2006, σε μία «προφητική» του δήλωση, προειδοποίησε ότι οι μελλοντικές μάχες κατά της Χαμάς θα είναι εξαιρετικά δύσκολες  και μακροχρόνιες.

Στις 18-1-2015 προήχθη σε συνταγματάρχη και ανέλαβε επικεφαλής των δυνάμεων εσωτερικού μετώπου του Ισραηλινού Στρατού.  Δυο χρόνια μετά ανέλαβε διοικητής των δυνάμεων του Ισραηλινού Στρατού στον Λίβανο. Στην εναρκτήρια ομιλία του κατηγόρησε τη Χεσμπολάχ για συνεχείς παραβιάσεις των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Όπως είπε, η Χεσμπολάχ έχει αναπτύξει χιλιάδες μαχητές της στα σύνορα με το Ισραήλ. Παράλληλα κατηγόρησε την UNIFIL (Συνασπισμός του ΟΗΕ) για παθητική στάση απέναντι στους μαχητές της σιιτικής οργάνωσης.

Τον Μάιο 2017 προχώρησε σε πειθαρχικά μέτρα κατά 6 Ισραηλινών στρατιωτών, οι οποίοι δεν κατάφεραν να εμποδίσουν την  παράνομη είσοδο ενός Λιβανέζου στην  πόλη Kiryat Shmona, πολύ κοντά στα σύνορα Ισραήλ Λιβάνου.

Στις 6-12-2018 έδωσε πληροφορίες στο διοικητή της UNIFIL για την ύπαρξη υπόγειων σηράγγων της Χεζμπολάχ στα σύνορα Ισραήλ Λιβάνου. Μάλιστα, ξενάγησε τον διοικητή του συνασπισμού του ΟΗΕ σε μια σήραγγα που καταστράφηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις τις προηγούμενες μέρες. Θέλοντας έτσι να τονίσει το πόσο επικίνδυνη είναι η συγκεκριμένη οργάνωση.

Στις 19 Απριλίου 2019, ως διοικητής των Ισραηλινών δυνάμεων στο βόρειο Ισραήλ, προειδοποίησε την πολιτική ηγεσία της χώρας ότι η Χεζμπολάχ είναι εξαιρετικά ισχυρή . Στη διάρκεια της θητείας του έρχονταν πληροφορίες για ταχύτατη αύξηση της δύναμης της Χεζμπολάχ σε προσωπικό, αλλά και σε οπλικά συστήματα.

To Δεκέμβριο του 2020 ο περικυκλώθηκε από διαδηλωτές της οργάνωσης Φατρια Ιερουσαλήμ (οργάνωση αντιρρησιών συνείδησης) που διαδήλωναν κοντά σε στρατολογικό κέντρο. Η αντίδραση της αστυνομίας ήταν ακαριαία διαλύοντας τη διαδήλωση και συλλαμβάνοντας 5 από τους διαδηλωτές.  

Τον Οκτώβριο 2023 το Ισραήλ δέχτηκε τη μεγαλύτερη τρομοκρατική επίθεση στην ιστορία του, όταν 1.180 μέλη της Χαμάς εισέβαλλαν σε 22 σημεία της ισραηλινής επικράτειας σκοτώνοντας αμάχους και στρατιώτες και παίρνοντας και μεγάλο αριθμό ομήρων.  Η μεραρχία Γάζας δέχτηκε το κύριο βάρος της επίθεσης της Χαμάς και υπέστη σημαντικές απώλειες χάνοντας 16 στελέχη της εκ των οποίων οι 11 νεοσύλλεκτοι ηλικίας 18-21 ετών.  Ο Γιόελ Στρικ ήταν αυτός που ανέλαβε την αναδιοργάνωση των ισραηλινών χερσαίων δυνάμεων. Σε 48 ώρες επιστρατεύτηκαν πάνω από 300.000 έφεδροι. Μέχρι τώρα, ο Ισραηλινός Στρατός χτυπάει με στοχευμένες βολές πυροβολικού διάφορες θέσεις της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Στον απολογισμό,  οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν χάσει 307 στελέχη τους, τα περισσότερα από το στρατό ξηράς.  

Συμπεράσματα

Ο Γιόελ Στρικ   είναι ο  πλέον κατάλληλος αξιωματικός του Ισραηλινού Στρατού για να ηγηθεί των επιχειρήσεων  στη Γάζα και στο Λίβανο, λόγω της θητείας του και στις δυο περιοχές αυτές. Η εμπειρία και οι ικανότητές του είναι δεδομένες.   Βεβαίως, στην περίπτωση αυτή, μιλάμε για μια πολύ μεγαλύτερη εκστρατεία στην οποία υπάρχει κίνδυνος να έχουμε και άνοιγμα δυο επιπλέον μετώπων, πέρα αυτού της Γάζας. Συνεπώς,  θα πρέπει να έχει επαρκείς δυνάμεις στη διάθεσή του, αλλά και την κατάλληλη ψυχολογία στο στράτευμα.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024