28/04/2024

Δοκίμιο επιχειρησιακής τακτικής – Μια προσωπική σκέψη

Image by 8photo on Freepik

 

Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύβουλος Θεμάτων Ασφαλείας

Για να μπορέσεις να έχεις καθολική επιβολή έναντι μιας αντίπαλης οντότητας θα πρέπει:

  1. Να μπορείς να εκμεταλλευθείς μια φθίνουσα κατάσταση στην διαθεσιμότητα πόρων του αντιπάλου. Οικονομία, αποθεματικά, πάγια. Χωρίς διαθεσιμότητα πόρων δεν μπορει να υπάρξει καμία ικανότητα αντίδρασης από την αντιπαλη οντότητα.
  2. Να υποσκελίσεις το ηθικό του και την δυναμική του σε κάθε ευκαιρία και με κάθε τρόπο. Η ψυχική κατάσταση καθώς και η αδυναμία εστίασης σε συγκεκριμένους στόχους είναι ισχυρό εφόδιο για την ολοκληρωτική ήττα του.
  3. Να διαρρήξεις με κάθε ευκαιρία την συνοχή και την ομοιογένεια του. Είναι μια εξαιρετικά μακρόχρονη προσπάθεια που για να συντελεστεί θα πρέπει να ισχύσει πρώτα το 2 ως συνολική κατάσταση. Η απώλεια εστίασης σε στόχους, συνδυαστικά με την όποια δημιουργία μιας πόλωσης και διαφοροποίησης στην ταυτότητα της, είναι μονοπάτι που δείχνει μαθηματικά την κατεύθυνση προς την ήττα.
  4. Όταν και τα 3 στοιχεία που προαναφέρονται έχουν συντελεστεί, θα διατηρήσεις ετοιμότητα για το χρονικό σημείο όπου η ηγεσια της αντίπαλης οντότητας θα έχει τα ίδια ποιοτικά χαρακτηριστικά ως εικόνα με τα παραπάνω. Δηλαδή, μια υπάρξη ηγεσίας δίχως ικανότητα στην διαχείριση πόρων, με ελάχιστο ηθικό και μηδενικούς στόχους, με μειωμένη σύνδεση με το υπόλοιπο μέρος της εντός της χώρας, καθώς και με υπαρκτή και έντονη πόλωση. Η συγκεκριμένη στιγμή είναι η καταλληλότερη για να προκαλέσεις και να νικήσεις.

Πιθανές ομοιότητες στα όσα διαδραματίζονται πλέον στην χώρα μας μπορεί να ειναι αποτέλεσμα συμπτώσεων, μπορεί να είναι αποτέλεσμα υβριδικού σχεδίου αποσταθεροποίησης, μπορεί να είναι και ένας εξαιρετικά πιθανός συνδυασμός συμπτώσεων, σχεδίου και μείγμα ποσοστού ανικανότητας και άγνοιας. Ανεξάρτητα όμως τα αίτια, ο συνδυασμός των παραπάνω είναι μια σίγουρη οδός για ολοκληρωτική και εξοντωτική ήττα.

Το παραπάνω αποτελεί  προσωπική σκέψη και βασίζεται στην ακόλουθη βιβλιογραφία.

Θεωρια Πολέμου – Κονδύλη

Τέχνη του Πολέμου – SunTzu

Πρίγκηπας – Μακιαβέλι

Περι Πολέμου – Θουκυδίδης

Η Τέχνη της Ηγεσιας – Ιούλιος Καισαρας

Τα Εις Εαυτον – Μάρκος Αυρήλιος

Ψυχολογικές Επιχειρήσεις – Σχολή Πολέμου

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024