08/05/2024

«Η Χαμάς κατέστρεψε την αθωότητα των αμάχων στη Γάζα»

https://www.flickr.com/photos/idfonline/8191893768/in/photostream/

Sandrine Boudana*

Le Figaro

 

 

Ενώ το Ισραήλ προετοιμάζει μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση πολιτικοί δυτικών χωρών και μέσα ενημέρωσης εκφράζουν τους φόβους τους για τους «αθώους πολίτες» της Γάζας. Γιατί αυτή η ταυτολογία; Οι άμαχοι στον πόλεμο δεν είναι πάντα αθώοι εξ ορισμού; Αθώοι με την έννοια ότι δεν συμμετέχουν στη μάχη και δεν πρέπει να υποστούν τις συνέπειες δεδομένοι ότι είναι ανυπεράσπιστοι και επομένως δεν πρέπει να δέχονται επίθεση.

Φυσικά και δεν έχουμε το δικαίωμα να αγνοήσουμε το γεγονός ότι γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι, μη πολεμιστές, πεθαίνουν στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα. Είναι μια σκληρή πραγματικότητα. Και, σε αντίθεση με τους οπαδούς του Μελανσόν και άλλους επονείδιστους ντρέπομαι που πρέπει να ξεκινήσω την επόμενη πρόταση με ένα «Αλλά». Αλλά οι κάτοικοι της Γάζας εξέλεξαν τη Χαμάς τον Ιανουάριο του 2006. Και οι κάτοικοι της Γάζας δεν επιδίωξαν να απαλλαγούν από τη Χαμάς από το 2006. Οι κάτοικοι της Γάζας γιόρταζαν μαζικά κάθε δολοφονία Ισραηλινών αμάχων εδώ και δεκαοκτώ χρόνια. Οι γυναίκες που μοίραζαν αρτοσκευάσματα στα χαρούμενα παιδιά, θαυμάζοντας σαν να ήταν γενναίοι ιππότες τους δολοφόνους της Χαμάς, που παρεύλαναν, με όπλα υπερήφανα υψωμένα πάνω από το πλήθος. Η θορυβώδης, απρεπής, δαιμονική χαρά τους ενώ μερικές δεκάδες χιλιόμετρα μακριά, στο Ισραήλ, τα παιδιά έκλαιγαν για τον πατέρα τους, οι μπαμπάδες για τους γιους τους.

Κάποιοι θα αντιτείνουν με ύφος αγανακτισμένο ότι δεν υποστηρίζουν όλοι οι κάτοικοι της Γάζας τη Χαμάς. Κάποιοι θέλουν να απελευθερωθούν από τον ζυγό της και είναι οι ίδιοι θύματά του. Τα παιδιά, ειδικά, πολλά από τα οποία πεθαίνουν κάτω από τις βόμβες, είναι εντελώς αθώα. Θα πω λοιπόν ότι σε αυτό δεν λαμβάνεται υπόψη η ολοκληρωτική λογική της Χαμάς. Ο ολοκληρωτισμός συνίσταται στη θέσπιση και επιβολή, με κάθε μέσο, κανόνων συμπεριφοράς σε όλους τους τομείς της κοινωνικής, οικογενειακής, ιδιωτικής και οικείας ζωής. Για δεκαοκτώ χρόνια, η Χαμάς εξαγνίζει, στρατολογεί, διαμορφώνει την κοινωνία και τους πολίτες. Τα σχολεία, τα τζαμιά, τα μέσα ενημέρωσης ήταν τα όργανα αυτού του συντάγματος, μεταδίδοντας με εμμονή το αντιεβραϊκό μίσος, διαδίδοντάς το σε όλη τη Γάζα, σε όλους τους πολίτες της Γάζας. Τα σχολικά βιβλία υποκινούσαν την οργή, μεταμορφώνοντας αθώα παιδιά σε τερατώδεις ενήλικες. Οι κάτοικοι της Γάζας κάτω των 20 ετών δεν γνώριζαν τίποτα άλλο από αυτό το μίσος και την οργή. Η Χαμάς έχει καταστρέψει την αθωότητα των παιδιών της Γάζας.

Τα ΜΜΕ αναφέρουν τον κυνισμό των «μαχητών» της Χαμάς, που χρησιμοποιούν τον άμαχο πληθυσμό τους ως ανθρώπινες ασπίδες, που εκτοξεύουν τους πυραύλους τους από τις στέγες νοσοκομείων, τζαμιών και σχολείων. Ενώ ο ισραηλινός στρατός έχει προειδοποιήσει για επικείμενη επίθεση στη Γάζα, η οποία υπόσχεται βία άνευ προηγουμένου, ενώ η ισραηλινή κυβέρνηση καλεί τους αμάχους να καταφύγουν στη νότια Γάζα, ο ηγέτης της Χαμάς Ismaël Haniyeh διατάζει τους κατοίκους της Γάζας να μην την εκκενώσουν. Παραγγελία που δόθηκε από την κατοικία του στο Κατάρ, όπου πίνει Virgin mojito ενώ οι δικοί του υποφέρουν.

Αλλά ο πιο τρομερός κυνισμός και το έγκλημα με τις πιο καταστροφικές συνέπειες είναι αυτός που συνίστανται στη μετατροπή των παιδιών της Γάζας σε μηχανές μίσους, μεταξύ άλλων μέσω του σχολείου και των βιβλίων. Ως διδάσκων, αυτή η ιδέα ότι το σχολείο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να σκορπίσει μίσος σε καρδιές και μυαλά είναι αφόρητη για μένα. Αντίστροφα, η κριτική ανάλυση, η ελευθερία σκέψης και οι ουμανιστικές αξίες που επιδιώκω να αναπτύξω στους μαθητές μου εμπνέουν μίσος και οργή στη Χαμάς. Αυτό το ίδιο μίσος, αυτή η ίδια οργή, που οδήγησε στη δολοφονία των Γάλλων εκπαιδευτικών Samuel Paty και Dominique Bernard.

Και μη μου μιλάτε για «εισαγωγή της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης» στη Δύση. Άδικα και πατερναλιστικά, αυτή η έκφραση βάζει τους παράγοντες της σύγκρουσης στο ίδιο σακί και υποδηλώνει ότι εμείς, οι πολιτισμένοι Δυτικοί, δεν πρέπει να έχουμε καμία σχέση με αυτή τη σύγκρουση μεταξύ φανατισμένων Ανατολικών, Εβραίων ή Μουσουλμάνων. Θα επισημάνω απλώς ότι ο Samuel Paty δεν αποκεφαλίστηκε σε ένα πλαίσιο βίας στη Μέση Ανατολή. Αποκεφαλίστηκε επειδή η διδασκαλία του ενθάρρυνε την ελευθερία της σκέψης και της έκφρασης. Αυτή είναι η λογική που πρέπει να δούμε. Αν δεν ήταν αρκετό στην Χαμάς ότι είμαι Εβραία, αν δεν της ήταν αρκετό ότι είμαι Ισραηλινή, αν δεν της ήταν αρκετό ότι είμαι γυναίκα της Δύσης, αν όλα αυτά δεν της ήταν αρκετά η Χαμάς και οι όμοιοι της θα με σκότωναν για τα μαθήματα που διδάσκω. Το μίσος, η οργή, το απόλυτο κακό που εκφράστηκε το Σάββατο 7 Οκτωβρίου, θα αναπαραχθεί, θα εξαπλωθεί, χωρίς ελπίδα, όσο τα σχολεία της Γάζας σκοτώνουν την αθωότητα των δικών τους παιδιών.

 

Η Sandrine Boudana είναι καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ και πρόεδρος του Τμήματος Επικοινωνίας Νταν.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024