28/04/2024

Στέφανι Χάλετ: η διπλωμάτης των ΗΠΑ στο Ισραήλ

Κωνσταντίνος Νικολετόπουλος 

 

Το προφίλ της αμερικανίδας διπλωμάτη που ανέλαβε πρέσβης των ΗΠΑ στο Ισραήλ στη πιο κρίσιμη περίοδο στην ιστορία του Ισραηλινού κράτους.

 Tον Οκτώβριο του 2023, η Στέφανι Χάλετ βρέθηκε μπροστά στη σημαντικότερη πρόκληση της καριέρας της. Όταν η Χαμάς εξαπέλυσε την σφοδρή τρομοκρατική επίθεση κατά του Ισραήλ, η Χάλετ ως πρέσβειρα ανέλαβε να βοηθήσει με κάθε τρόπο, αλλά και να προστατέψει το αμερικανικό διπλωματικό και στρατιωτικό προσωπικό. Ποια όμως είναι η Στέφανι Χάλετ;

Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο George Washington. To 2014 υπηρέτησε στην αμερικανική πρεσβεία στο Μπαχρέιν, ως μέλος του αμερικανικού διπλωματικού προσωπικού. Στις 10 Μαρτίου 2019 άσκησε δριμεία κριτική στη Χαμάς για την επέκταση των υπόγειων σηράγγων στα σύνορα με το Ισραήλ.

To 2020 ανέλαβε υπαρχηγός της αμερικανικής πρεσβείας στη Λευκωσία. Μάλιστα στο πρώτο της μήνυμα προς τον κυπριακό λαό ήταν ιδιαίτερα προσεκτική και τόνισε ότι οι ΗΠΑ με την Κύπρο έχουν πολύ ισχυρούς δεσμούς, και δεσμεύτηκε να εργαστεί για την περαιτέρω ανάπτυξη τους.  

Τον Ιούλιο του 2023 ο πρόεδρος Μπάιντεν πρότεινε τον Τζάκι Λιού για τη θέση του πρέσβη στο Ισραήλ. Η πρόταση του αμερικανού προέδρου προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις στις τάξεις του ρεπουμπλικανικού κόμματος. Η υποψηφιότητα του Λιού δεν προχώρησε τελικά. Έτσι, η Χάλετ ανέλαβε επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής. Η Αμερικανίδα διπλωμάτης θα μείνει σε αυτή τη θέση μέχρι νεωτέρας. 

Το πρώτο διάστημα, οι σχέσεις ΗΠΑ- Ισραήλ περνούσαν μια έντονη κρίση. Στο εσωτερικό του Ισραήλ πλήθος κόσμου διαδήλωνε, εκφράζοντας την αντίθεσή του στη δικαστική μεταρρύθμιση που προωθούσε ο πρωθυπουργός Νετανιάχου. Τόσο η Χάλετ ως διπλωμάτης, όσο και το αμερικανικό υπουργείο εξωτερικών, προβληματίζονταν ιδιαίτερα για την πολιτική αυτή στο θέμα της δικαιοσύνης.  Οι πολιτικοί αντίπαλοι του Νετανιάχου υποστηρίζουν ότι ο ισραηλινός πρωθυπουργός θέλει να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές στη δικαιοσύνη, ακριβώς λόγω των δικαστικών ερευνών που βρίσκονται σε εξέλιξη εναντίον του!

Στις 12 Σεπτεμβρίου 2023 η Χάλετ παρέστη σε εκδήλωση για την επέτειο των τριών χρόνων από την υπογραφή των συμφωνιών του Αβράαμ. (Οι συμφωνίες του Αβράαμ ήταν η επίσημη αναγνώριση του κράτους του Ισραήλ από τα αραβικά κράτη). Με την ευκαιρία, τόνισε ότι οι συγκεκριμένες συμφωνίες εξασφαλίζουν στο ακέραιο την ασφάλεια και την εδαφική ακεραιότητα του Ισραήλ.

Στις 7 Οκτωβρίου 2023 η Χαμάς επιτέθηκε σε 22 σημεία της ισραηλινής επικράτειας προκαλώντας τον τρόμο και σκοτώνοντας αμάχους και στρατιώτες.  Η Αμερικανίδα διπλωμάτης, σε μηνύματα της στο Twitter, δήλωσε αηδιασμένη από την επίθεση και τόνισε ότι υποστηρίζει πλήρως το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα.

Τέσσερις μέρες μετά, περιόδευσε προσωπικά στα σύνορα του Ισραήλ με την Γάζα και είδε το μέγεθος της καταστροφής.  Στις 18 Οκτωβρίου 2023 ο πρόεδρος Μπάιντεν έφτασε στο Ισραήλ και συναντήθηκε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπεντζαμίν Νετανιάχου. Στη συνάντηση παρέστη και η Στέφανι Χάλετ. Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε στον Νετανιάχου ότι υποστηρίζει με θέρμη την ισραηλινή χερσαία επιχείρηση στη Γάζα, ωστόσο  του κατέστησε σαφές ότι θα πρέπει να ληφθούν από τις Ισραηλινές Δυνάμεις όλα τα απαραίτητα μέτρα για την  προστασία του άμαχου πληθυσμού.

 Στις 20 Οκτωβρίου 2023 η Χάλετ συναντήθηκε με συγγενείς των ομήρων και διαβεβαίωσε ότι ο Λευκός Οίκος κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για την διάσωση τους. Στις 21 Οκτωβρίου 2023  εξέφρασε την ικανοποίηση της για το άνοιγμα των συνόρων Γάζας-Αιγύπτου, ωστόσο προειδοποίησε τους Αμερικανούς πολίτες που επιθυμούσαν να φύγουν ότι η κατάσταση στα σύνορα είναι δύσκολη.

Συμπεράσματα

 Κατά την εκτίμηση μου, η Χάλετ ανέλαβε την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ισραήλ στην πλέον δύσκολη στιγμή στην ιστορία του. Βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ. Πρώτη και κύρια πρόκληση είναι το στρατιωτικό υλικό που έχουν δώσει ήδη οι ΗΠΑ στο Ισραήλ, το οποίο δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί κατά του άμαχου πληθυσμού.  Ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει καταστήσει σαφές στον Νετανιάχου ότι θα πρέπει να προστατευθεί πάση θυσία ο άμαχος πληθυσμός. Προς αυτή τη κατεύθυνση ο στρατιωτικός ακόλουθος των ΗΠΑ και η ομάδα του θα πρέπει να παρακολουθούν τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείται το αμερικανικό στρατιωτικό υλικό, που έχει παραχωρηθεί.

Ταυτόχρονα, η Χάλετ ρίχνει ιδιαίτερο βάρος στη διάσωση των ομήρων, όμως η έναρξη της χερσαίας επιχείρησης του Ισραήλ την 27η Οκτωβρίου 2023 δυσκολεύει πάρα πολύ την όποια προσπάθεια για την απελευθέρωση τους. Κι αυτό, κυρίως διότι δεν γνωρίζουμε σε ποια σημεία της Γάζας βρίσκονται οι όμηροι. Σε κάθε περίπτωση, θεωρώ ότι είναι ένα πρόσωπο που θα μας απασχολήσει και στο μέλλον!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024