03/05/2024

Το Ιράν σε τεντωμένο σκοινί για να αποφύγει τον άμεσο πόλεμο με το Ισραήλ

Ο διοικητής του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν (IRGC) προειδοποίησε την Πέμπτη ότι η Γάζα θα «καταβροχθίσει» το Ισραήλ εάν το τελευταίο εισβάλει στον πυκνοκατοικημένο παράκτιο θύλακα που ελέγχεται από  τη Χαμάς που υποστηρίζetai από την Τεχεράνη.

«Θα ταφούν εκεί», δήλωσε ο στρατηγός Χοσεΐν Σαλαμί, χρησιμοποιώντας τη χαρακτηριστική του αντι-ισραηλινή ρητορική.

Για τον σκληροπυρηνικό διοικητή, η επιχείρηση της Χαμάς «ήταν μια από τις πιο εξαιρετικές ήττες που υπέστησαν ποτέ» οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Μεγάλη Βρετανία και το Ισραήλ. «Θα κάνουν λάθος πιστεύοντας ότι ο μουσουλμανικός κόσμος θα μείνει πίσω βλέποντάς τους να καταστρέφουν μέρος του ισλαμικού κόσμου», προειδοποίησε.

Ωστόσο, ο αρχηγός του IRGC απέφυγε να μιλήσει για οποιαδήποτε άμεση ιρανική εμπλοκή και ακολούθησε την επίσημη γραμμή της Τεχεράνης από τότε που το Ισραήλ άρχισε να σφυροκοπά τη Γάζα ως απάντηση στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στις νότιες ισραηλινές κοινότητες.

Από την έναρξη της κλιμάκωσης της σύγκρουσης, Ιρανοί διπλωμάτες και στρατηγοί έχουν προειδοποιήσει ότι το «μέτωπο της αντίστασης» – το ονοματεπώνυμο που χρησιμοποιούν για τους αντιπροσώπους τους που είναι διάσπαρτοι στην περιοχή – θα τεθεί σε δράση εάν το Ισραήλ ξεκινήσει μια χερσαία επίθεση στη Γάζα.

Η ρητορική τις τελευταίες ημέρες ανακατευθύνεται ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες, ως «συνεργό» στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα. Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι «διαχειρίζεται τα εγκλήματα του σιωνιστικού καθεστώτος» σε ομιλία του στην Τεχεράνη την Τετάρτη. Τις δηλώσεις του Χαμενεΐ ακολούθησε μια σειρά επιθέσεων σε στρατιωτικές βάσεις που φιλοξενούν αμερικανικές δυνάμεις στη Συρία και το Ιράκ. Κατηγορώντας τους για τις σιιτικές πολιτοφυλακές που ελέγχονται από την Τεχεράνη, η Ουάσιγκτον ανταπέδωσε χτυπώντας τις βάσεις τους που διοικούνται από το IRGC.

Χρησιμοποιώντας αυτούς τους πληρεξούσιους, η Τεχεράνη επιδιώκει να θωρακιστεί από την ευθύνη ενώ προωθεί περιφερειακούς στόχους. Οι επιθέσεις φαίνεται να λειτουργούν εντός ορισμένων περιορισμών, ως μήνυμα ότι αυτοί οι πληρεξούσιοι θα μπορούσαν να περιπλέξουν τους υπολογισμούς εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες αποτύχουν να αποτρέψουν το Ισραήλ από την εισβολή στη Γάζα.

Παρά τον έλεγχο των σκληροπυρηνικών, επικράτησε προσοχή σε προηγούμενες κρίσιμες συγκυρίες στις αίθουσες συζήτησης του Ιράν. Η προστασία του κατεστημένου ήταν η θεμελιώδης πολιτική του ιδρυτή της Ισλαμικής Δημοκρατίας, Αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί.

Τηρώντας αυτή την προσέγγιση, ο διάδοχος του Χομεϊνί, ο Χαμενεΐ, κατάφερε να κρατήσει μακριά τους πολέμους. Η περίφημη «ηρωική ευελιξία» του έδωσε το πράσινο φως σε μετριοπαθείς Ιρανούς διπλωμάτες να συνάψουν την πυρηνική συμφωνία του 2015 με τη Δύση για να αποτρέψουν μια επικείμενη στρατιωτική σύγκρουση και οικονομική κατάρρευση.

Επίσης, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες σκότωσαν τον ευνοούμενο στρατηγό του, Κασέμ Σουλεϊμανί, τον Ιανουάριο του 2020, ο Χαμενεΐ έκρινε ότι δεν υπάρχει άμεσος πόλεμος. Επέτρεψε μόνο περιορισμένες πυραυλικές επιθέσεις στη βάση Άιν αλ Άσαντ που διοικείται από τις ΗΠΑ στο Ιράκ, αφήνοντας τους πιστούς του να αναρωτιούνται πότε θα εκδικηθεί πραγματικά.

Την ίδια μέρα με την πρόσφατη ομιλία του Χαμενεΐ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι είχε προειδοποιήσει τον Ιρανό ηγέτη ότι «πρέπει να είναι προετοιμασμένος» εάν η Τεχεράνη συνεχίσει να κινείται εναντίον των αμερικανικών στρατευμάτων.

Το Ιράν επιβεβαίωσε το μήνυμα, αλλά αρνήθηκε τον τόνο. «Τα μηνύματα των ΗΠΑ δεν απευθύνονταν ούτε στον ηγέτη της Ισλαμικής Επανάστασης ούτε ήταν παρά αιτήματα από την ιρανική πλευρά», δήλωσε ο Mohammad Jamshidi, κορυφαίος βοηθός του προέδρου Ebrahim Raisi, σε ανάρτησή του στο X. «Αν ο Μπάιντεν πιστεύει ότι έχει προειδοποίησε το Ιράν, θα πρέπει να ζητήσει από την ομάδα του να του δείξει το κείμενο των μηνυμάτων».

Η Χαμάς κερδίζει αρκετά προς το παρόν

Στη ρητορική που έρχεται από την Τεχεράνη κρύβεται μια ανησυχία για μια υπαρξιακή απειλή για τους πληρεξούσιους που έχει καλλιεργήσει για δεκαετίες για να προωθήσει τη δική της επιβίωση.

Οι επιθέσεις της Χαμάς χαιρετίστηκαν από την Ισλαμική Δημοκρατία ως «στρατηγικά κέρδη». Έπειτα από μια αλυσίδα πυρηνικών σαμποτάζ και δολοφονιών εντός ιρανικού εδάφους για τις οποίες κατηγορούν το Ισραήλ, η θανατηφόρα επιχείρηση ήταν το «σημείο καμπής» στη βαθιά εχθρότητα της Τεχεράνης με το Τελ Αβίβ.

Μια κλιμάκωση της σύγκρουσης, αντίθετα, θα σημαίνει ότι η Χεζμπολάχ στον Λίβανο, οι Χούτι στην Υεμένη και μικρότερες αλλά διαφορετικές ομάδες πολιτοφυλακής στο Ιράκ και τη Συρία θα πρέπει να συρθούν στη σύγκρουση. Η εμπλοκή τους σε έναν πιθανό πόλεμο με το Ισραήλ θα είναι επίσης ένα πρόσωπο – μακριά με τον πιο προηγμένο στρατό του κόσμου, τις Ηνωμένες Πολιτείες, που προστατεύουν τον πιο στρατηγικό τους σύμμαχο στη Μέση Ανατολή.

Οποιαδήποτε τέτοια αντιπαράθεση θα μπορούσε να προκαλέσει τεράστια πλήγματα στους ιρανούς πληρεξούσιους, κάτι που δεν θα ωφελούσε την Τεχεράνη τη στιγμή που πανηγυρίζει τον «απόλυτο θρίαμβο». Ως εκ τούτου, η Ισλαμική Δημοκρατία θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να διατηρήσει το σημερινό καθεστώς, το οποίο έχει αποκτήσει χωρίς να χρειάζεται να εισέλθει σε έναν καταστροφικό, άμεσο πόλεμο με τον ορκισμένο εχθρό της, το Ισραήλ.

Ανταποκριτής στην Τεχεράνη
Al Monitor 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024