27/04/2024

Μια ταχεία εκτίμηση της στρατηγικής κατάστασης

Autosave-File vom d-lab2/3 der AgfaPhoto GmbH

Δημήτριος Τσαϊλάς*

 

Η απόφαση της Χεζμπολάχ να ξεκινήσει επιθέσεις μόλις ξέσπασε ο πόλεμος στο Νότο αντανακλά την προσπάθειά της να τονίσει τη δέσμευσή της στο «μέτωπο της αντίστασης» και να εργαστεί για λογαριασμό του παλαιστινιακού ζητήματος, ιδιαίτερα ενόψει των αιτημάτων των ηγετών της Χαμάς, οι οποίοι περίμεναν ευρύτερη συμμετοχή στην εκστρατεία τους κατά του Ισραήλ από τους εταίρους τους στο «μέτωπο» υπό την ηγεσία του Ιράν, σύμφωνα με τη στρατηγική της «συγκέντρωσης δυνάμεων». Έτσι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις που επέλεξε η Χεζμπολάχ στα Βόρεια σύνορα του Ισραήλ αντανακλούν το ενδιαφέρον της να διατηρήσει χαμηλό το επίπεδο σύγκρουσης, χρησιμοποιώντας κυρίως ρουκέτες, όλμους, κατευθυνόμενους αντιαρματικούς πυραύλους, καθώς και εκτόξευση μη στελεχωμένων αντιαεροπορικών ρουκετών. Με αυτές τις διαδικασίες φαίνονται οι προσπάθειες διείσδυσης και η ρίψη ρουκετών σε πολιτικούς στόχους στη Γαλιλαία από παλαιστινιακές ομάδες (Χαμάς και Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ), με την έγκριση και την καθοδήγηση της Χεζμπολάχ. Ωστόσο όλες αυτές οι ενέργειες είναι κάτω από το κατώφλι του πολέμου.

Ο αρχικός στόχος της Χεζμπολάχ ήταν να αποτρέψει το Ισραήλ από το να εισέλθει στη Γάζα απειλώντας ότι αν ξεπεραστούν οι κόκκινες γραμμές (που δεν είχαν καθοριστεί επακριβώς), τότε θα υπήρχε σημαντική απάντηση στο Βόρειο μέτωπο και διεύρυνση της εκστρατείας. Αφού δεν ευοδώθηκε αυτός ο στόχος τώρα ο κύριος στόχος της Χεζμπολάχ (και προφανώς και του Ιράν) είναι να κρατήσει μέρος από τις Ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις στο Βόρειο μέτωπο με σκοπό να αποδυναμώσει την επιχείρηση του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς στο Νότο. Φαίνεται ότι ο Νασράλα προσπαθεί να διατηρήσει την εικόνα του ως ηγετική δύναμη του άξονα. Επιπλέον, βλέπει τον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς ως ευκαιρία να βελτιώσει την ισορροπία αποτροπής εναντίον του Ισραήλ υπέρ του.

 

*Ο Δημήτριος Τσαϊλάς είναι απόστρατος Αξιωματικός του ΠΝ, δίδαξε επί σειρά ετών στις έδρες Επιχειρησιακής Σχεδιάσεως καθώς και της Στρατηγικής και Ασφάλειας, σε ανώτερους Αξιωματικούς στην Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου. Σήμερα είναι συνεργάτης και ερευνητής του Institute for National and International Security(INIS), και του Strategy International (SI). Συγγραφέας του βιβλίου «Ο Σύγχρονος Πόλεμος» Προκλήσεις για την Ελληνική Ασφάλεια. Εκδόσεις Ινφογνώμων.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024