28/04/2024

Η Αργεντινή  δεν θα ενταχθεί στo μπλοκ των χωρών BRICS

 

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ως υποψήφιος είχε διαβεβαιώσει ότι δεν θα προσχωρούσε στους BRICS εάν εκλεγόταν αρνούμενος «να ενθαρρύνει συμφωνίες με κομμουνιστές επειδή δεν σέβονται τις βάσεις του ελεύθερου εμπορίου, της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Η Αργεντινή δεν θα ενταχθεί στο μπλοκ των αναδυόμενων χωρών BRICS σύμφωνα με όσα είχε ανακοινώσει ο νέος libertarian Πρόεδρος αντίθετος με την προσέγγιση της προηγούμενης κεντροαριστερής κυβέρνησης επιβεβαίωσε την Παρασκευή η προεδρία.

Σε επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βραζιλίας Luiz Inacio Lula da Silva – καθώς και προς άλλα μέλη του μπλοκ (Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική), ο Javier Milei”τον ενημερώνει ότι η ενσωμάτωση της Αργεντινής Δημοκρατίας στους BRICS ως “ως τακτικό μέλος από την 1η Ιανουαρίου 2024 δεν κρίνεται σκόπιμη», από την κυβέρνησή του. «Όπως γνωρίζετε, το στίγμα της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης της οποίας προεδρεύω εδώ και λίγες μέρες διαφέρει από πολλές απόψεις από εκείνο της προηγούμενης κυβέρνησης», εξηγεί ο Χαβιέ Μιλέι, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του στις 10 Δεκεμβρίου. «Με αυτή την έννοια, ορισμένες αποφάσεις που ελήφθησαν από την προηγούμενη προεδρία θα αναθεωρηθούν. Μεταξύ αυτών, η δημιουργία διπλωματικής αποστολής (…) για την ενεργό συμμετοχή της χώρας στους Brics» προσθέτει στην αποστολή που δημοσιεύουν αρκετά ΜΜΕ.

Στο τέλος της τελευταίας συνόδου κορυφής Brics τον Αύγουστο στο Γιοχάνεσμπουργκ, το μπλοκ ανακοίνωσε επέκταση, με την πρόσκληση σε έξι νέα κράτη μέλη να ενταχθούν σε αυτά από την 1η Ιανουαρίου : την Αργεντινή, το Ιράν, την Αίγυπτο, την Αιθιοπία, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Αλλά κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ως υποψήφιος ο Χαβιέ Μιλέι διαβεβαίωσε ότι δεν θα προσχωρούσε στους Brics εάν εκλεγόταν, λέγοντας ότι αρνείται «να ενθαρρύνει συμφωνίες με κομμουνιστές επειδή δεν σέβονται τα βασικά στοιχεία του ελεύθερου εμπορίου, της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Είναι γεωπολιτική». Η επικεφαλής της διπλωματίας Νταϊάνα Μοντίνο είχε επίσης πρόσφατα επιβεβαιώσει ότι η Αργεντινή θα εγκαταλείψει την ένταξη των Μπρικς.

«Αλλαγή στην εξωτερική πολιτική»

Ο Μιλέι χρησιμοποιίησε στο παρελθόν πολύ σκληρά λόγια προς το κινεζικό καθεστώς ή τον Πρόεδρο Λούλα, που μεταξύ άλλων χαρακτηρίστηκε ως «διεφθαρμένος κομμουνιστής». Ακόμα κι αν, μεταξύ των δύο γύρων και ακόμη περισσότερο μετά την εκλογή του, έχει χαμηλώσει θεαματικά τους τόνους του και έχει θέσει τα θεμέλια για ειρηνικές διπλωματικές σχέσεις με τη Μπραζίλια και το Πεκίνο, αντίστοιχα τους δύο βασικούς εμπορικούς εταίρους της Αργεντινής. Ωστόσο, πάντα υποστήριζε ότι θεωρούσε τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ ως τους φυσικούς στρατηγικούς συμμάχους της Αργεντινής.

Με πληροφορίες από Le Figaro & AFP

Κεντρική Φωτογραφία: Brics Leader’s Family Photo on the side line of the 10th BRICS Summit under the theme “BRICS in Africa: Collaboration for Inclusive growth and shared prosperity in the Fourth Industrial Revolution”. Sandton Convention Centre, Johannesburg. South Africa. 26/07/2018. Siyabulela Duda

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024