27/04/2024

Το Ισραήλ ανακοίνωσε νέα στρατιωτική φάση στη Γάζα (βίντεο και εικόνες)

Το Ισραήλ είπε ότι ο στρατός του αρχίζει να μετατοπίζεται από μια μεγάλης κλίμακας χερσαία και αεροπορική εκστρατεία στη Λωρίδα της Γάζας σε μια πιο στοχευμένη φάση στον πόλεμο του εναντίον της Χαμάς και Ισραηλινοί αξιωματούχοι είπαν στους Αμερικανούς ομολόγους τους ότι ελπίζουν ότι η μετάβαση θα ολοκληρωθεί έως στα τέλη Ιανουαρίου.

Η αποκάλυψη του Ισραήλ έγινε καθώς ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν αναμενόταν στο Ισραήλ προκειμένου να πιέσει τους αξιωματούχους της χώρας να περιορίσουν την εκστρατεία τους στη Γάζα και να αποτρέψουν την εξάπλωση του πολέμου σε όλη την περιοχή, ιδιαίτερα μετά το ισραηλινό χτύπημα την περασμένη εβδομάδα που σκότωσε ανώτερα στελέχη της Χαμάς στον Λίβανο και, όπως είπε η Χεζμπολάχ, ένας από τους διοικητές της σκοτώθηκε σε χτύπημα στη χώρα.


Ο Ντανιέλ Χαγκάρι, ο επικεφαλής εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, είπε ότι η νέα φάση της εκστρατείας περιλαμβάνει λιγότερα στρατεύματα και αεροπορικές επιδρομές. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι περίμεναν πως η μετάβαση θα βασιστεί περισσότερο σε χειρουργικές αποστολές από μικρότερες ομάδες επίλεκτων ισραηλινών δυνάμεων που θα κινούνταν μέσα και έξω από τα πληθυσμιακά κέντρα στη Λωρίδα της Γάζας για να βρουν και να σκοτώσουν ηγέτες της Χαμάς, να σώσουν ομήρους και να καταστρέψουν σήραγγες.

«Ο πόλεμος άλλαξε  στάδιο», είπε ο ναύαρχος Χαγκάρι τη Δευτέρα σε συνέντευξή του. «Αλλά η μετάβαση θα γίνει χωρίς τελετή», πρόσθεσε. «Δεν πρόκειται για δραματικές ανακοινώσεις».

Είπε ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει να μειώνει τον αριθμό των στρατευμάτων στη Γάζα, μια διαδικασία που ξεκίνησε αυτόν τον μήνα. Η ένταση των επιχειρήσεων στη βόρεια Γάζα έχει ήδη αρχίσει να υποχωρεί, πρόσθεσε, καθώς ο στρατός στρέφεται προς τη διεξαγωγή εφάπαξ επιδρομών στη περιοχή αντί να διατηρεί ευρείας κλίμακας ελιγμούς.

Το Ισραήλ θα επικεντρωθεί τώρα στα νότια και κεντρικά οχυρά της Χαμάς, ιδιαίτερα γύρω από το Χαν Γιουνίς και το Ντέιρ αλ Μπαλάχ, δήλωσε ο ναύαρχος Χαγκάρι.

Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι πιστεύουν ότι ο αριθμός των ισραηλινών στρατευμάτων στο βόρειο τμήμα της Γάζας έχει μειωθεί σε λιγότερο από το ήμισυ των περίπου 50.000 στρατιωτών που ήταν παρόντες μόλις τον περασμένο μήνα κατά την κορύφωση της εκστρατείας.

 

Ωστόσο, Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν καταστήσει σαφές στους Αμερικανούς  ότι, ενώ ελπίζουν να ολοκληρώσουν τη μετάβαση μέχρι το τέλος του μήνα, το χρονοδιάγραμμα δεν έχει καθοριστεί. Εάν οι ισραηλινές δυνάμεις αντιμετωπίσουν αντίσταση της Χαμάς που είναι πιο σκληρή από το αναμενόμενο ή ανακαλύψουν απειλές που δεν περίμεναν, το μέγεθος και ο ρυθμός της αποχώρησης θα μπορούσε να επιβραδυνθεί και οι εντατικές αεροπορικές επιδρομές θα μπορούσαν να συνεχιστούν, όπως είπαν.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν έχει υποστηρίξει σθεναρά τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, στον οποίο ο ισραηλινός στρατός, οπλισμένος με αμερικανικά όπλα, σκότωσε περίπου 23.000 Παλαιστίνιους, στην πλειονότητά τους πολίτες, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας. Ωστόσο, ο  Μπάιντεν έχει δεχθεί πίεση διεθνώς, και από τη δική του κυβέρνηση, να χαλιναγωγήσει την εκστρατεία του Ισραήλ, που ξεκίνησε μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 1.200 άνθρωποι και συνελήφθησαν 240 όμηροι.

Ο Μπάιντεν είπε σε βοηθούς τον περασμένο μήνα ότι ήθελε οι Ισραηλινοί να κάνουν τη μετάβαση γύρω στην 1η Ιανουαρίου. Οι Ισραηλινοί παρουσίασαν στους Αμερικανούς το δικό τους χρονοδιάγραμμα μετάβασης. Όταν το άκουσαν, οι βοηθοί του Μπάιντεν προέτρεψαν τους Ισραηλινούς να κινηθούν πιο γρήγορα.

Καθώς η μετάβαση βρίσκεται σε εξέλιξη, υπάρχει μια αυξανόμενη αίσθηση επείγουσας ανάγκης μεταξύ Ισραηλινών και Αμερικανών αξιωματούχων να καταλήξουν σε σχέδια για την αποκατάσταση και διατήρηση της δημόσιας τάξης στη Λωρίδα της Γάζας καθώς τα ισραηλινά στρατεύματα επιταχύνουν την αποχώρησή τους. Ισραηλινοί αξιωματούχοι είπαν στους Αμερικανούς ομολόγους τους ότι οραματίζονται ένα χαλαρό δίκτυο τοπικών δημάρχων, αξιωματούχων ασφαλείας και ηγετών από εξέχουσες παλαιστινιακές οικογένειες στη Λωρίδα της Γάζας να παρέμβουν για να παρέχουν στοιχειώδη ασφάλεια βραχυπρόθεσμα στις περιοχές όπου ζουν.

Αυτοί οι τοπικοί ηγέτες, σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους, θα μπορούσαν να επιβλέπουν τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας και να επιβάλλουν την καθημερινή τάξη. Αν και πολλοί από αυτούς τους τοπικούς ηγέτες πιθανότατα θα έχουν κάποιους δεσμούς με τη Χαμάς, η οποία ανέλαβε τον έλεγχο του εδάφους το 2007, οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι βλέπουν την προσέγγιση ανά περιοχή, σε συνδυασμό με ομάδες βοήθειας στο έδαφος, ως την καλύτερη επιλογή τους για να επιτρέψουν για τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας και για την παροχή ενός μέτρου ασφάλειας στους πολίτες.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν διατυπώσει ένα ευρύ φάσμα άλλων ιδεών. Μερικοί από αυτούς διατηρούν την ελπίδα ότι τα αραβικά κράτη θα συμφωνούσαν να στείλουν μια ειρηνευτική δύναμη. Άλλοι έχουν προωθήσει την ιδέα μιας πολυεθνικής δύναμης υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά με την επίβλεψη του Ισραήλ για την ασφάλεια της Γάζας. Ωστόσο, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι οι Ισραηλινοί ομόλογοί τους δεν τους έχουν ζητήσει επίσημα να συνεχίσουν την ιδέα μιας διεθνούς δύναμης επειδή γνωρίζουν ότι είναι απίθανο να συμβεί.

Τα σχέδια του Ισραήλ δεν είχαν γενικά λεπτομέρειες, εν μέσω δημόσιας διαφωνίας μεταξύ των μελών της κυβέρνησης σχετικά με τον έλεγχο που πρέπει να διατηρήσει το Ισραήλ στη Γάζα μετά τον πόλεμο. Κάποιοι έχουν ζητήσει από τους Ισραηλινούς αμάχους να επανεγκαταστήσουν το έδαφος, ενώ άλλοι, όπως ο υπουργός Άμυνας, Ιωάβ Γκάλαντ, απέκλεισαν το ενδεχόμενο ισραηλινής αστικής παρουσίας.

Για την παροχή ασφάλειας στη Λωρίδα της Γάζας μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, αξιωματούχοι των ΗΠΑ πρότειναν την επανεκπαίδευση μελών των δυνάμεων ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής. Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι πίστευαν ότι υπάρχουν τουλάχιστον 6.000 μέλη αυτών των δυνάμεων στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά η επανεκπαίδευσή τους θα διαρκέσει πολλούς μήνες και δεν είναι σαφές εάν το Ισραήλ θα αποδεχθεί την ανάπτυξή τους ή πώς θα τους υποδεχθεί ο τοπικός πληθυσμός.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ζήτησε μια «ανανεωμένη και αναζωογονημένη» Παλαιστινιακή Αρχή για να κυβερνήσει τη Γάζα μετά τον πόλεμο, θεωρώντας την ως μια πορεία προς μια λύση δύο κρατών που θα δημιουργούσε ένα παλαιστινιακό κράτος που θα αποτελείται από τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, μια πρόταση που πολλοί Οι Ισραηλινοί στα δεξιά αντιτίθενται. Μέχρι στιγμής, οι Ισραηλινοί ηγέτες έχουν αποκλείσει την ιδέα η Παλαιστινιακή Αρχή που εδρεύει στη Δυτική Όχθη να διαχειρίζεται τη Λωρίδα της Γάζας και πολλοί Παλαιστίνιοι τη βλέπουν ως διεφθαρμένη και ως προέκταση του Ισραήλ.

Η Παλαιστινιακή Αρχή έχει πει ότι θα βοηθήσει στη μεταπολεμική διακυβέρνηση μόνο εάν αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης διαδικασίας για τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους.

Την 1η Ιανουαρίου, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να αποσύρει πολλές χιλιάδες στρατιώτες από τη Λωρίδα της Γάζας, τουλάχιστον προσωρινά. Ισραηλινοί αξιωματούχοι είπαν κατ’ ιδίαν στους Αμερικανούς ομολόγους τους ότι αυτή ήταν η αρχή της μετάβασης. Στο μεταξύ, ο Μπλίνκεν έχει επισκεφθεί μισή ντουζίνα χώρες στην περιοχή ξεκινώντας μια νέα περιοδεία  και έχει μιλήσει με τους ηγέτες καθεμιάς από αυτές για το πώς θα μπορούσαν να βοηθήσουν σε μια μεταπολεμική Γάζα.

Εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα ο Ισταηλινός στρατός από τις επιχει΄ρήσεις στη Γάζα

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024