02/05/2024

Θα απαντήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα;

Η κλιμάκωση στην Ερυθρά Θάλασσα δεν έδειξε σημάδια χαλάρωσης. Την περασμένη εβδομάδα, ο ναυτιλιακός γίγαντας Maersk ανέστειλε τη χρήση της εμπορικής αρτηρίας για το «προβλεπόμενο μέλλον» επικαλούμενος κινδύνους ασφαλείας που προκλήθηκαν από πρόσφατες επιθέσεις των ανταρτών Χούτι που υποστηρίζονται από το Ιράν. Την επόμενη μέρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα έθνη, συμπεριλαμβανομένου του Μπαχρέιν, προειδοποίησαν την ομάδα που εδρεύει στην Υεμένη ότι «θα φέρει την ευθύνη των συνεπειών» εάν συνεχίσει να απειλεί την ελευθερία της ναυσιπλοΐας μέσα και γύρω από την Ερυθρά Θάλασσα.

Οι Χούτι έχουν εξαπολύσει τουλάχιστον 23 επιθέσεις σε πλοία στην περιοχή από τότε που άρπαξαν δεξαμενόπλοιο στα μέσα Νοεμβρίου, ανέφερε το Πεντάγωνο. «Δεν θα περίμενα άλλη προειδοποίηση», είπε ένας ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ στους δημοσιογράφους όταν ρωτήθηκε για πιθανά επόμενα βήματα.

Παρά την αυστηρή απειλή, οι Χούτι εκτόξευσαν μια βάρκα φορτωμένη με εκρηκτικά στους ναυτιλιακούς δρόμους της Ερυθράς Θάλασσας την Πέμπτη. Το σκάφος εξερράγη χωρίς να προκαλέσει ζημιές, αν και έφτασε σε απόσταση λίγων μιλίων από αμερικανικά και εμπορικά πλοία.

 

Εν τω μεταξύ, την Παρασκευή, διαδηλωτές πλημμύρισαν τους δρόμους της ελεγχόμενης από τους Χούτι Σαναά για να επιβεβαιώσει την υποστήριξη προς τους Παλαιστίνιους εν μέσω του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, φωνάζοντας «Θάνατος στην Αμερική. Θάνατος στο Ισραήλ.» Ένας διαδηλωτής προειδοποίησε ότι οι Χούτι «θα κάνουν τη θάλασσα ζώνη βύθισης». Το Σάββατο, οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις κατέρριψαν ένα άλλο μη επανδρωμένο αεροσκάφος που εκτοξεύτηκε από την Υεμένη που ελέγχεται από τους Χούτι και δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο μελλοντικών επιδρομών. Το 2016, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ έπληξε εγκαταστάσεις ραντάρ των Χούτι μετά την εκτόξευση πυραύλων από τους Χούτι σε πλοίο του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού.

Ωστόσο, ένα χτύπημα θα ήταν μια απόφαση υψηλού διακυβεύματος, καθώς ο Λευκός Οίκος προσπάθησε να περιορίσει την απάντησή του στις υποστηριζόμενες από το Ιράν ομάδες στην περιοχή για να αποτρέψει την έκρηξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς σε έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο που περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα Ιρανών πληρεξουσίων . Ο πρώην ανώτατος στρατιωτικός διοικητής των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή — Joseph Votel — είπε στο διαδικυακό χώρο της Μέσης Ανατολής το Al-Monitor τον Νοέμβριο ότι οι επιθέσεις από πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν, τις οποίες η Τεχεράνη δεν έχει πλήρη έλεγχο, θα μπορούσαν να επιχειρήσουν να παρασύρουν τις Ηνωμένες Πολιτείες σε έναν άλλο πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

 

Οι σύγχρονες Συμπληγάδες

 

Φάκελος Υεμένη: Τι σημαίνει η δολοφονία του τέως προέδρου της χώρας

 

Τα πλοία απομακρύνονται από την Ερυθρά Θάλασσα

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024