28/04/2024

Οι ανησυχίες της Κίνας στην Ερυθρά Θάλασσα

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και οι πύραυλοιτων Χούτι που στοχεύουν πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, καθώς οι αεροπορικές επιδρομές μεταξύ Ιράν και Πακιστάν, τρομάζουν την Κίνα.

Οικονομικά, όπως γράφει ο Harry Clynch για το Al-Monitor, η κλιμάκωση πλήττει ήδη το Πεκίνο, συμπεριλαμβανομένου του εμπορίου αυτοκινήτων με την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, προσθέτοντας κόστος για την εκτροπή των πλοίων γύρω από την άκρη της Αφρικής.

Οι Global Times της Κίνας ανέφεραν ότι το κόστος ενός εμπορευματοκιβωτίου μήκους 40 ποδιών που αποστέλλεται από τη Σαγκάη στις ΗΠΑ έχει διπλασιαστεί από τον Δεκέμβριο, φτάνοντας τα 4.000 δολάρια στη Δυτική Ακτή και σχεδόν τα 6.000 δολάρια στην Ανατολική Ακτή. Επιπλέον, περίπου το 40% του εμπορίου μεταξύ Ασίας και Ευρώπης ταξιδεύει μέσω της Ερυθράς Θάλασσας και ως η χώρα με την υψηλότερη αξία εισαγωγών-εξαγωγών στον κόσμο, η Κίνα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στους θαλάσσιους διαδρόμους.

The American ship, ‘Chem Ranger’, which was struck by Yemeni missiles in the Gulf of Aden

 

Οι διακοπές διαμετακόμισης στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας που προκαλούνται από επιθέσεις των Χούτι με έδρα την Υεμένη σε κρίσιμες παγκόσμιες ναυτιλιακές αρτηρίες απειλούν την αυτοκινητοβιομηχανία της Κίνας, η οποία έφερε περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια στην κινεζική οικονομία πέρυσι. Η Volvo, η οποία ανήκει κατά πλειοψηφία σε κινεζική εταιρεία, αυτή την εβδομάδα διέκοψε προσωρινά την παραγωγή από ένα ευρωπαϊκό εργοστάσιο λόγω καθυστερήσεων στις παραδόσεις ανταλλακτικών.

Ενώ ορισμένα μη κινεζικά πλοία κρύβουν την ταυτότητά τους άλλα μεταδίδουν ότι το πλήρωμά τους είναι εξ ολοκλήρου κινέζικο, πιστεύοντας ότι η ομάδα που υποστηρίζεται από το Ιράν δεν θα επιτεθεί σε κινεζικά πλοία λόγω της σχέσης του Πεκίνου με την Τεχεράνη. Αυτές οι τακτικές δεν έχουν θωρακίσει πλήρως την Κίνα από το χάος. Οι Χούτι έχουν επιτεθεί κατά λάθος σε πλοία που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο από τότε που ξεκίνησε η κλιμάκωση, κάτι που σημαίνει ότι δεν επαρκεί κανένα επίπεδο προφύλαξης.

VIDEO, a few days ago one of the ships in the Red Sea was shot down by a Yemeni missile

Βέβαια, εδώ να τονίσουμε ότι ο εκπρόσωπος των Χούτι τόνισε πως τα ρωσικά και τα κινέζικα πλοία θα πρέπει να νιώθουν ασφαλή καθώς οι αντάρτες επιτίθενται σε πλοία συμφερόντων ΗΠΑ, ΗΒ και Ισραήλ ώστε να τους ασκήσουν την κατάλληλη πίεση για τερματισμό της σύγκρουσης στη Λωρίδα της Γάζας.

Το Πεκίνο αρχικά επέκρινε σθεναρά το Ισραήλ για τον πόλεμο στη Γάζα, αλλά τώρα αναζητά μια γρήγορη κατάληξη του πολέμου και της ευρύτερης σύγκρουσης.

«Για την Κίνα, της οποίας η οικονομία ήδη παραπαίει, οι κίνδυνοι μακροπρόθεσμης αστάθειας είναι πολύ υψηλοί. Αυτό οδήγησε τον κορυφαίο διπλωμάτη της, Γουάνγκ Γι, στο Κάιρο αυτή την εβδομάδα για να πιέσει για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα – τώρα στην 103η ημέρα – και μια ειρηνευτική διάσκεψη με χρονοδιάγραμμα για την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους», γράφει η Joyce Karam στο Al Monitor η οποία αναφέρει την αλλαγή της πορείας της Κίνας καθώς γίνεται όλο και πιο φοβισμένη για τη συνεχιζόμενη αναταραχή στην παγκόσμια οικονομία

Ένα  χρονοδιάγραμμα για την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους είναι κάτι που επιθυμούν και οι ΗΠΑ, όπως προέκυψε από την πρόσφατη περιοδεία Μπάιντεν στην περιοχή.

Εξίσου ανησυχητικό για την Κίνα ήταν και η κλιμάκωση Πακιστάν-Ιράν. Τόσο το Πακιστάν όσο και το Ιράν θεωρούνται πολύ στενοί οικονομικοί και διπλωματικοί εταίροι της Κίνας. Αυτές οι σχέσεις, ωστόσο, δεν βοήθησαν την Κίνα να αποτρέψει το Ισλαμαμπάντ από το να εξαπολύσει αντίποινα εντός του Ιράν την Πέμπτη μετά το χτύπημα του Ιράν εντός της επικράτειας του εναντίον της οργάνωσης Jaish ul-Adl, μια σουνιτική αυτονομιστική οργάνωση . Πακιστανικά μέσα ανέφεραν ότι οι προσπάθειες διαμεσολάβησης της Κίνας απέτυχαν να περιορίσουν την κατάσταση.όπβς όμως έγινε γνωστό στη συνέχεια, το υπουργικό συμβούλιο του Πακιστάν αποφάσισε να τερματίσει την αντιπαράθεση με το Ιράν και να αποκαταστήσει τις διπλωματικές σχέσεις.

Η κλιμάκωση και οι πρόσφατες προκλήσεις της Κίνας στην αντιμετώπιση των πολιτικών κρίσεων στην περιοχή οδηγούν στα εξής συμπεράσματα:

  1. Η μόχλευση της είναι κυρίως οικονομική και παραμένει περιορισμένη σε πολιτικό επίπεδο και επίπεδο ασφάλειας.
  2. Σχεδόν ένα χρόνο από τότε που το Πεκίνο μεσολάβησε για τη συμφωνία ομαλοποίησης Σαουδικής Αραβίας-Ιράν (φωτογραφία από την εν λόγω συμφωνία όπως είχε δοθεί στη δημοσιότητα από την Κίνα τον Μάρτιο του 2023), η τρέχουσα κλιμάκωση απειλεί να τορπιλίσει αυτή τη συμφωνία.
  3. Οι σχέσεις της Κίνας με το Πακιστάν δεν έχουν δώσει στο Πεκίνο την επιρροή που έχει επιδιώξει σε επίπεδο ασφάλειας.

Το Πεκίνο αλλάζει ταχύτητα από την αυστηρή κατακραυγή της θέσης των ΗΠΑ για τον πόλεμο της Γάζας στην εξερεύνηση διπλωματικών οδών με τις περιφερειακές χώρες για τον τερματισμό του, κάτι που επιθυμούν και οι ΗΠΑ.

Κεντρική Φωτογραφία: A photograph released by Chinese state media showing officials Wang Yi, center, China’s top foreign policy official, with Ali Shamkhani, right, the secretary of Iran’s security council, and Musaad bin Mohammed Al Aiban, Saudi Arabia’s minister of state, in Beijing (10/3/23) .Credit: China Daily

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024