28/04/2024

Εκλογές στο Πακιστάν και φόβοι για αποσταθεροποίηση

Οι γενικές εκλογές έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν στο Πακιστάν  8 Φεβρουαρίου 2024 για την ανάδειξη των μελών της 16ης Εθνοσυνέλευσης. Τα δύο μεγάλα κόμματα είναι η Πακιστανική Μουσουλμανική Λίγκα  (PML-N), με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό Ναουάζ Σαρίφ και το Λαϊκό Κόμμα του Πακιστάν (PPP), του οποίου ηγείται ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μπιλαουάλ Μπούτο Ζαρντάρι. Το  κόμμα Πακιστάν Τεχρίκ-ε-Ινσάφ (PTI), που ιδρύθηκε από τον Ιμράν Καν, ήταν το μεγαλύτερο κόμμα στις προηγούμενες εκλογές. Ωστόσο, αναγκάζεται να παρουσιάσει τους υποψηφίους της ως Ανεξάρτητους μετά την  απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που τους αφαίρεσε το εκλογικό τους σύμβολο ενόψει των εκλογών.

Ήδη σύμφωνα με αναλυτές και ειδικούς οι εκλογές στο Πακιστάν  έχουν ήδη μετατραπεί σε φάρσα, η οποία απειλεί να αποσταθεροποιήσει τη χώρα. Ο στρατός και οι δικαστικοί σύμμαχοί του έχουν ουσιαστικά τερματίσει την καριέρα του Ιμράν Καν, του πιο δημοφιλούς πολιτικού της χώρας, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, και ενός από τους πρώτους που αμφισβήτησαν άμεσα τον στρατό. Η αντιπαράθεση του Καν με τον στρατό έχει διοχετεύσει ένα κύμα οργής στους οπαδούς του για το πώς οι ένοπλες δυνάμεις κυριαρχούν στην πολιτική ζωή της χώρας για χρόνια, με αποτέλεσμα διαμαρτυρίες κατά των στρατιωτικών εγκαταστάσεων οι οποίες θα ήταν ανήκουστες στο παρελθόν.

Παρά την στήριξη από μερίδα του πληθυσμού, υπάρχει μικρή πιθανότητα το κόμμα του Καν, το οποίο έχει ουσιαστικά μπλοκαριστεί με πολλούς άλλους τρόπους, να εκλέξει πολλούς εκπροσώπους του στο κοινοβούλιο. Αξιοσημείωτο είναι πως μέσα στο τεταμένο κλίμα των ημερών την περασμένη εβδομάδα, μέλη του κόμματος πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν κάνοντας πολλούς να μιλούν για «στοχευμένη δολοφονία».

Πιο συγκεκριμένα, ο Ρεχάμπ Ζεν Καν, ένας ανεξάρτητος υποψήφιος που συνδέεται με το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Ιμάν Καν, πυροβολήθηκε σε μια «στοχευμένη δολοφονία» όταν ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον του αυτοκινήτου του σε μια αγορά στην Bajaur, στην επαρχία Khyber Pakhtunkhwa, σύμφωνα με την περιφερειακή αστυνομία.  Στην ίδια επίθεση, άλλα τρία άτομα τραυματίστηκαν.

Το Ισλαμικό Κράτος Χορασάν, ή ISIS-K, παρακλάδι του ΙΣΙΣ, ανέλαβε αργότερα την ευθύνη για την επίθεση.

Είναι η δεύτερη δολοφονία  υποψηφίου τις τελευταίες εβδομάδες, αφού ο Μαλίκ Καλίμ Ουλάχ, ένας ακόμη ανεξάρτητος υποψήφιος για την Επαρχιακή Συνέλευση της Khyber Pakhtunkhwa, πυροβολήθηκε στις 10 Ιανουαρίου.

 Τα περιστατικά αυτά δυστυχώς δεν ήταν τα τελευταία καθώς  σήμερα, παραμονή των εκλογών στη χώρα δώδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα και 25 τραυματίσθηκαν στην επαρχία Μπαλουτσιστάν (Βελουχιστάν) του νοτιοδυτικού Πακιστάν από έκρηξη που σημειώθηκε κοντά στο γραφείο ενός υποψηφίου

Τα παραπάνω περιστατικά  ακολουθούν μια ταραγμένη εβδομάδα στην πολιτική του Πακιστάν κατά την οποία ο πρώην πρωθυπουργός Ιμράν Καν καταδικάστηκε σε 14 χρόνια φυλάκιση για διαφθορά.

Ο Χαν και τα μέλη του κόμματος PTI υποβλήθηκαν σε εκτεταμένη καταστολή μετά την αποπομπή του από την εξουσία με ψήφο μομφής τον Απρίλιο του 2022, με ορισμένους να λένε ότι τους εκφόβισαν και άλλοι συνελήφθησαν με διάφορες κατηγορίες ή τους απαγόρευσαν να φύγουν από τη χώρα, ίσως εν όψει μελλοντικών συλλήψεων.

Την ίδια ώρα ανοιχτός μοιάζει ο δρόμος για τον Ναουάζ Σαρίφ, τον απόλυτο επιζώντα της πακιστανικής πολιτικής πολιτικής, να γίνει πρωθυπουργός και το κόμμα του να αποκτήσει τον έλεγχο του κοινοβουλίου με τις ένοπλες δυνάμεις να τον υποστηρίζουν. Ο Σαρίφ μεγιστάνας των επιχειρήσεων, νομικός και πολιτικός, πρωθυπουργός της χώρας από τον Ιούνιο του 2013 ως τον Ιούλιο του 2017 έχει αντιμετωπίσει πολλές κατηγορίες διαφθοράς εδώ και χρόνια. Επιπλέον, η Κίνα υποστηρίζει ουσιαστικά τις ένοπλες δυνάμεις, καθώς το Πεκίνο φαίνεται πως κάνει τα πάντα για να διατηρήσει τη σταθερότητα στο Πακιστάν, έναν από τους σημαντικότερους εταίρους του στον κόσμο.

Μέσα σ΄αυτό το κλίμα και με τον Χαν στη φυλακή,  μια νέα κυβέρνηση ενδέχεται να αντιμετωπίζει κρίσεις σε  πολλά μέτωπα: κρίσεις ασφαλείας, συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση που συνεχίζει να ταλαιπωρεί το Πακιστάν και να βλάπτει τους μέσους Πακιστανούς, αυξανόμενο εξισλαμισμό του πληθυσμού και η έλλειψη αξιοπρεπών θέσεων εργασίας για μεγάλο αριθμό νέων. Όποιος κερδίσει τις εκλογές -ο Σαρίφ, αναμφίβολα – θα πρέπει να πείσει το Ταμείο να επεκτείνει ή ακόμα και να αυξήσει το πρόγραμμα διάσωσης παρά το πολιτικό περιβάλλον, τα χρόνια οικονομικής κακοδιαχείρισης και τα προηγούμενα προγράμματα διάσωσης του ΔΝΤ τα οποία μοιάζει να μην έχουν αποδώσει. Η Κίνα μπορεί να βοηθήσει—έχει αφιερώσει τεράστια ποσά για βοήθεια και οικοδόμηση υποδομών στο Πακιστάν, αλλά το Πεκίνο αντιμετωπίζει τα δικά του οικονομικά προβλήματα αυτή τη στιγμή και έχει ανακαλέσει μέρος των δανείων και των επενδύσεών του στο εξωτερικό.

Και παρόλο που ο Καν μπορεί να είναι στη φυλακή, υπάρχει μια μακρά ιστορία Πακιστανών πολιτικών που συνεχίζουν να κρατούν τον έλεγχο του πληθυσμού πίσω από τα κάγκελα, ακόμη και με δραματικές ανατροπές γεγονότων (όπως ο Σαρίφ που επιστρέφει ξαφνικά μετά από χρόνια εξορίας) που θα έκαναν κάποιον να σκεφτεί ότι ο Καν μπορεί να μην εκλεγεί αλλά οι οπαδοί του θα συνεχίσουν να ταράζουν ακόμη και μετά τις εκλογές την πολιτική ζωή της χώρας. Ο Σαρίφ (ή ίσως ένας άλλος νικητής των εκλογών, αν και απίθανο) θα κληρονομήσει μια ασταθή κατάσταση από την αρχή, ενώ θα πρέπει επίσης να καθησυχάζει τον στρατό, σε κάθε του βήμα.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024