28/04/2024

Ασίμ Μουνίρ: Το προφίλ του αρχηγού του ΓΕΣ του Πακιστάν

Κωνσταντίνος Νικολετόπουλος 

Στρατηγός Μουνίρ ένας ιδιαίτερος στρατιωτικός με παρουσία στα πολιτικά πράγματα του Πακιστάν

Ο στρατηγός Ασίμ Μουνίρ αποτελεί έναν από τους ενορχηστρωτές της πακιστανικής εξωτερικής πολιτικής. Παράλληλα όμως, με τις παρεμβάσεις του έχει σημαντική παρουσία και στην εσωτερική πολιτική ζωή του Πακιστάν.

Γεννήθηκε το 1968 και αποφοίτησε από την Σχολή Εκπαίδευσης Αξιωματικών στην πόλη Mangla το 1986. Αρχικά, τοποθετήθηκε στα σύνορα Πακιστάν- Ινδίας όπου συχνά γινόντουσαν συγκρούσεις μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των δυο χωρών. Καθόλη τη διάρκεια της καριέρας του ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στον στρατηγό Μπατζούα (πρώην αρχηγό ΓΕΣ του Πακιστάν)

Στις 11 Οκτωβρίου 2018 ο υποστράτηγος Μουνίρ ανέλαβε διοικητής της ISI (υπηρεσία πληροφοριών του Πακιστάν), σε μια περίοδο που οι σχέσεις Πακιστάν –ΗΠΑ ήταν τεταμένες λόγω της πολιτικής του Πακιστάν στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας (υποστήριξη στους Ταλιμπάν ). Κατά το διάστημα της παρουσίας του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν (2001-2021 ), το Πακιστάν διατηρούσε  καλές σχέσεις με τους Ταλιμπάν. Χαρακτηριστικό των καλών σχέσεων αποτελεί το γεγονός πως  οι Ταλιμπάν, σε πολλές περιπτώσεις, έβρισκαν καταφύγιο στο Πακιστάν.

Το Νοέμβριο του 2022 ο Μουνίρ ανέλαβε αρχηγός του πακιστανικού Γενικού Επιτελείου Στρατού στη θέση του στρατηγού Μπατζούα,  ο οποίος θεωρείται ένας εξαιρετικά πετυχημένος αξιωματικός. Ο Μουνίρ, από τις πρώτες εβδομάδες ανάληψης των καθηκόντων του, επέλεξε να τηρήσει ουδέτερη στάση στον ανταγωνισμό μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Με την συγκεκριμένη πολιτική είχε ως βασική επιδίωξη  να καταστήσει σταδιακά το Πακιστάν στρατιωτική περιφερειακή δύναμη σε όλη την περιοχή της Ασίας.

Στις 19 Μαΐου 2023 ο πακιστανικός στρατός, υπό τις άμεσες εντολές του στρατηγού Μουνίρ, ξεκίνησε μαζικές συλλήψεις οπαδών του προέδρου Ιμράν Κάν οι οποίοι οδηγήθηκαν στα στρατοδικεία. Τόσο ο στρατός όσο και η κυβέρνηση θεωρούσαν  τους οπαδούς του Καν τρομοκράτες.

Επίσης, το Νοέμβριο του ίδιου χρόνου γίνεται γνωστό ότι οι πακιστανικές στρατιωτικές αρχές έχουν προχωρήσει σε μαζικές κατασχέσεις περιουσιών Αφγανών προσφύγων και μεταναστών. Από το Σεπτέμβριο του 2023  είχαν απελαθεί από το Πακιστάν τουλάχιστον 20.000 Αφγανοί πρόσφυγες που αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στο Αφγανιστάν.

Προς τα τέλη του 2023 ο στρατηγός Μουνίρ επισκέφτηκε τη Φλόριντα και συναντήθηκε με τον αμερικανό στρατηγό Κουρίλα, με τον οποίο συζήτησαν (σύμφωνα με την ανακοίνωση του αρχηγείου των πακιστανικών ενόπλων δυνάμεων) για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τη Κεντρική Ασία. Παράλληλα, συναντήθηκε και με τον υπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν .

 Οι δυο άντρες επικεντρώθηκαν στην πολιτική κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο Πακιστάν, με τον Μουνίρ να προσπαθεί να πείσει τον Μπλίνκεν ότι είναι απαραίτητη η εκλογή πρωθυπουργού ο οποίος θα είναι αρεστός στην ηγεσία των πακιστανικών ενόπλων δυνάμεων, με προφανή σκοπό να τηρηθούν οι αναγκαίες  ισορροπίες στο εσωτερικό της χώρας.  Δε πρέπει να ξεχνάμε ότι οι ΗΠΑ αποτελούν έναν από τους κορυφαίους συμμάχους για το Πακιστάν. Η συνεργασία των δυο χωρών σε στρατιωτικό επίπεδο είναι σημαντική. ΟΙ ΗΠΑ το τελευταίο πράγμα που θα επιθυμούσαν στην Κεντρική Ασία είναι μια εμφύλια σύρραξη στο Πακιστάν, το οποίο πέρα από τα βαθιά πολιτικά προβλήματα είναι αντιμέτωπο και με διάφορες εξτρεμιστικές οργανώσεις (ΙΣΙΣ, Ταλιμπάν).

Παράλληλα, συζητήθηκε και η κατάσταση στο Αφγανιστάν όπου οι ΗΠΑ φυσικά εκφράζουν την δυσαρέσκειά τους για την πολιτική των Ταλιμπάν. Ορισμένοι αξιωματούχοι του πακιστανικού στρατού βλέπουν με καλό μάτι τη διεξαγωγή επιχειρήσεων εντός του Αφγανιστάν, σε επαρχίες πακιστανικού ενδιαφέροντος (Μπαλουχιστάν). Απώτερος στόχος θα ήταν να σταλεί ένα σαφές μήνυμα στην ηγεσία των Ταλιμπάν.

Την 1η Φεβρουαρίου 2024 ο Ασίμ Μουνίρ σε συνέντευξη του τόνισε ότι ο πακιστανικός στρατός θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την ομαλή διεξαγωγή των επερχόμενων εκλογών της 8ης Φεβρουαρίου 2024, οι οποίες είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την χώρα. 

Συμπεράσματα:

Ο στρατηγός Μουνίρ αποτελεί αυτή την στιγμή έναν από τους σημαντικότερους στρατιωτικούς παράγοντες του Πακιστάν.  Κατά την εκτίμηση μου  θα έχει καίριο ρόλο  την επόμενη μέρα των εκλογών στο Πακιστάν. Το ζήτημα που προκύπτει είναι αν θα μπορέσει να συμφιλιώσει όλες τις πολιτικές δυνάμεις του Πακιστάν, πράγμα το οποίο είναι εξαιρετικά δύσκολο μετά τη φυλάκιση του Ιμράν Καν, ο οποίος υπήρξε ιδιαίτερα δημοφιλής. 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024