27/04/2024

Χάσμα Νετανιάχου Μπάιντεν;

Το χάσμα μεταξύ της κυβέρνησης Μπάιντεν και της κυβέρνησης Νετανιάχου γίνεται όλο και πιο εμφανές κάθε μέρα. Τις τελευταίες ημέρες, ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ μίλησε κατά του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν σε μια συνέντευξη στα μέσα ενημέρωσης, τη στιγμή που ο πρόεδρος των ΗΠΑ πίεζε το Κογκρέσο να προχωρήσει σε πακέτο στρατιωτικής βοήθειας 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το Ισραήλ.

Ενώ φαίνεται να δίνει ουσιαστικά ελευθερία στα ακροδεξιά μέλη της κυβέρνησης συνασπισμού να στραφούν εναντίον  της Ουάσιγκτον η οποία πιέζει για μια διπλωματική λύση στη σύγκρουση με τη Χαμάς, υπάρχουν αυξανόμενες εικασίες ότι ο Νετανιάχου προσπαθεί να εξαντλήσει το ρολόι μέχρι τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ τον Νοέμβριο, όπου ελπίζει σε νίκη του  Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος πιστεύει ότι βρίσκεται πιο κοντά στην εύθραυστη κυβέρνησή του. Αυτό τουλάχιστον αναφέρει σε άρθρο του στον διαδικτυακό χώρο της Μέσης Ανατολής, Al Monitor, o δημοσιογράφος και αναλυτής Μπεν Γκάσπιτ. 

Ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, τον οποίο απέφευγε η αμερικανική κυβέρνηση για τις εξτρεμιστικές υπερεθνικιστικές απόψεις του, υποστήριξε σε εκτενή συνέντευξη την Κυριακή ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν βοηθούσε τη Χαμάς.

«Αντί να μας δώσει την πλήρη υποστήριξή του, ο Μπάιντεν είναι απασχολημένος με την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και καυσίμων [στη Γάζα], η οποία πηγαίνει στη Χαμάς», είπε ο Μπεν-Γκβίρ, δίνοντας την πρώτη του συνέντευξη σε ξένο ειδησεογραφικό μέσο από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του πριν από έναν χρόνο. . «Αν ο [πρώην Πρόεδρος Ντόναλντ] Τραμπ ήταν στην εξουσία, η συμπεριφορά των ΗΠΑ θα ήταν εντελώς διαφορετική», δήλωσε ο Μπεν-Γκβίρ στη Wall Street Journal.

Η επίθεση του Μπεν-Γκβίρ έλαβε χώρα ακόμη και όταν ο Μπάιντεν κατευθύνει έντονες προσπάθειες για να ξεπεραστεί η αντίθεση του Κογκρέσου για περισσότερα από 14 δισεκατομμύρια δολάρια σε ειδική στρατιωτική βοήθεια για το Ισραήλ. Οι Ρεπουμπλικάνοι, που ίσως ενεργούν για λογαριασμό του Τραμπ, είναι αντίθετοι στο πακέτο για διάφορους λόγους, ορισμένοι από τους οποίους να έχουν να κάνουν με την εσωτερική πολιτική και τα πολιτικά ζητήματα.

Και ενώ παρατηρείται αυτό το χάσμα, ο επικεφαλής του State Department Άντονι Μπλίνκεν ξεκίνησε μια ακόμη περιοδεία στην περιοχή αυτή την εβδομάδα αναζητώντας «ένα διαρκές τέλος» στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς που θα έβλεπε παύση των εχθροπραξιών, ελευθερία για τους Ισραηλινούς ομήρους και Παλαιστίνιους κρατούμενους και αυξημένη βοήθεια για τη Λωρίδα της Γάζας. Οι σκληροπυρηνικοί του υπουργικού συμβουλίου στο Ισραήλ αντιτίθενται σθεναρά στις προτάσεις των ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έχει να σκεφτεί την δική του πολιτική επιβίωση.  Χωρίς να αναφέρει το όνομα του Μπεν-Γκβίρ, ο Νετανιάχου είπε στους υπουργούς της κυβέρνησής του στην εβδομαδιαία συνάντησή τους την Κυριακή «Δεν χρειάζομαι βοήθεια για τη διαχείριση των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Από την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, η κυβέρνηση Μπάιντεν επιτάχυνε την πώληση πυρομαχικών αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων στο Ισραήλ, παρακάμπτοντας την εξέταση του Κογκρέσου.

Ενώ παρείχε στο Ισραήλ όπλα και διπλωματική υποστήριξη στον πόλεμό του κατά της Χαμάς, ο Λευκός Οίκος πίεζε επίσης την Ιερουσαλήμ να επιτρέψει να φτάσει περισσότερη βοήθεια στους κατοίκους της Γάζας σε μια προσπάθεια να σταθμίζει τη χρήση προμηθειών όπλων ως μοχλό πίεσης για να πιέσει το Ισραήλ να μειώσει την ένταση των επιχειρήσεων  στη Λωρίδα της Γάζας.

Αυτή η προσέγγιση, σε συνδυασμό με την κριτική της κυβέρνησης για τις επανειλημμένες εκκλήσεις του Μπεν-Γκβίρ προς το Ισραήλ να ενθαρρύνει την «εθελούσια μετανάστευση» του πληθυσμού της Λωρίδας, έχει προκαλέσει την οργή του υπουργού.

Στη συνέντευξή του στη Wall Street Journal, είπε ότι ήθελε να «ενθαρρύνει τους κατοίκους της Γάζας να μεταναστεύσουν οικειοθελώς σε μέρη σε όλο τον κόσμο» χρησιμοποιώντας κίνητρα σε μετρητά. Ορισμένοι νομοθέτες, συμπεριλαμβανομένων μελών του υπουργικού συμβουλίου, πίεσαν για την «επανεγκατάσταση» Παλαιστινίων από τη Γάζα, μια ιδέα που έχει απορριφθεί κατηγορηματικά από τη διεθνή κοινότητα, η οποία έχει προειδοποιήσει το Ισραήλ ότι η αναγκαστική μεταφορά πληθυσμών συνιστά παραβίαση των διεθνών νόμων. 

Την ώρα που ο επικεφαλής του State Department Άντονι Μπλίνκεν περιοδεύει στη Μέση Ανατολή για μια ακόμη φορά από την έναρξη της σύγκρουσης Ισραήλ Χαμάς, μια είδηση από την πλευρά της Αιγύπτου έρχεται να δει το φως της δημοσιότητας. 

Η Αίγυπτος φέρεται να έχει δηλώσει στο Ισραήλ πώς θα θεωρούσε ως άκυρη την ειρηνευτική συμφωνία τους εάν Παλαιστίνιοι από τη Γάζα μεταβούν στο Σινά. Το μήνυμα φέρεται να μεταφέρθηκε κατά τη διάρκεια μιας σειράς πρόσφατων επαφών μεταξύ ανώτερων αξιωματούχων της Αιγύπτου και του Ισραήλ. Σύμφωνα με ισραηλινή πηγή και άρθρο της Israel Hayom, το μήνυμα της Αιγύπτου ήταν ότι «αν περάσει έστω και ένας Παλαιστίνιος πρόσφυγας, η ειρηνευτική συμφωνία θα ακυρωθεί».

Στο μεταξύ, οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι μελετούν την απάντηση της Χαμάς σε μια προτεινόμενη συμφωνία για την απελευθέρωση ομήρων και την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε χθες η υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ. Η Χαμάς πρότεινε κατάπαυση του πυρός για τεσσεράμισι μήνες, κατά τη διάρκεια των οποίων όλοι οι όμηροι θα απελευθερωθούν, το Ισραήλ θα αποσύρει τα στρατεύματά του από τη Λωρίδα της Γάζας και θα επιτευχθεί συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου. Η πρόταση της Χαμάς – μια απάντηση σε μια προσφορά που εστάλη την περασμένη εβδομάδα από μεσολαβητές του Κατάρ και της Αιγύπτου και εγκρίθηκε από το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες – ήρθε κατά τη διάρκεια της μεγαλύτερης διπλωματικής πίεσης μέχρι στιγμής για εκτεταμένη διακοπή των μαχών.  Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν συναντήθηκε σήμερα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου καθώς το Ισραήλ εξετάζει τη θέση του.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα απωθήσει στο παρελθόν την προοπτική οριστικού τερματισμού του πολέμου. Ωστόσο, βρίσκονται υπό πίεση από τις οικογένειες των ομήρων που κρατά η Χαμάς για να καταλήξουν σε συμφωνία για την επιστροφή των ομήρων. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες ότι τα αιτήματα της Χαμάς ήταν «λίγο υπερβολικά», αλλά ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται.«Η παύση, αν συμβεί, μπορεί να είναι η στιγμή της αλήθειας του κ. Νετανιάχου. Τα ακροδεξιά μέλη του υπουργικού συμβουλίου του απορρίπτουν μια μακρά εκεχειρία. Αλλά ρεαλιστικά μέλη του μικρότερου πολεμικού υπουργικού συμβουλίου, μεταξύ αυτών και ο πρώην υπουργός Άμυνας, Μπένι Γκαντζ, απαιτούν να δοθεί προτεραιότητα στην απελευθέρωση των ομήρων, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει αποδοχή μιας μακροχρόνιας ή μόνιμης κατάπαυσης του πυρός», γράφει ο Economist.

«Το Ισραήλ διατρέχει τρομερό κίνδυνο να αγνοήσει ένα από τα πιο διαρκή διδάγματα της σύγκρουσης: Συγκεκριμένα, η νίκη δεν απαιτεί μόνο τακτική στρατιωτική επιτυχία αλλά μια βιώσιμη πολιτική τελική κατάσταση», γράφει ο ειδικός του CFR Max Boot για την Washington Post.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024