28/04/2024

Πρόκληση για την ασφάλεια οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι

Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας 

Μέγιστη πρόκληση ικανότητας για τις γαλλικές δυνάμεις ασφαλείας καθώς πλησιάζουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες το καλοκαίρι.

Λεπτομέρειες του σχεδίου διασφάλισης της τάξης μιλάνε για πάνω από 55.000 αστυνομικούς στους δρόμους, στρατιωτική δύναμη ως εφεδρεία και φυσικά drones, κάμερες, αντι-drone όπλα και πολλαπλά ακόμη μέτρα.

Αναφέρεται πώς θα υπάρχουν συγκεκριμένες ζώνες πρόσβασης που δημιουργούν πονοκέφαλο στους ιθύνοντες, καθώς κάποιες από αυτές (κόκκινες περιορισμένης πρόσβασης) επικαλύπτουν και τοποθεσίες με κατοικίες.

Με όλα αυτά τα πρώτα βήματα, μιλούν ακόμη και για εκδίωξη των βιβλιοπωλών από τις όχθες του Σηκουάνα, καθώς θεωρείται ευπαθές σημείο χωρίς ικανό έλεγχο. Ενώ πρόβλημα αναφέρεται πώς δημιουργούν και τα μπαλκόνια πολλών κτιρίων στο Παρίσι, ειδικά όσων είναι κοντά ή εντός των κόκκινων ζωνών.

Ο λόγος γα τα τελευταία αναφέρεται όχι τόσο στο ενδεχόμενο μιας επίθεσης ( που είναι και αυτό ένα ρίσκο το οποίο έχουν να αντιμετωπίσουν ) αλλά στο ότι αυτά τα μπαλκόνια είναι αρκετά παλιά και μπορεί να χρησιμοποιηθούν από πολύ κόσμο για να παρατηρεί ό,τιγίνεται και ίσως να έχει και μια καλύτερη εικόνα της Ολυμπιάδας στο Παρίσι, με κίνδυνο λόγω φόρτου να καταρρεύσουν.

Ακόμα αυστηρότερα θα είναι τα μέτρα για αποστολές χωρών που θεωρούνται στόχοι υψηλού ρίσκου (ΗΒ, ΗΠΑ, Ισραήλ, κ.α. ) ενώ δεν αποκλείεται να δοθούν κίνητρα σε κατοίκους γειτονιών και περιοχών που είναι κοντά σε καταλύματα και αθλητικά γεγονότα να φύγουν για διακοπές ( !! ).

Η Γαλλική Αστυνομία θα κληθεί επίσης να τοποθετήσει μια αλυσίδα ελέγχου εισόδου ανθρώπων κατά μήκος του ποταμού σε ακτίνα 6 χιλιομέτρω,ν κοντά στις εγκαταστάσεις που θα υπάρχουν τυχόν εκδηλώσεις για τους αγώνες.

Σε όλα αυτά προστίθενται επίσης και τα ρίσκα κυβερνοεπιθέσεων που θα έχουν ως στόχο την διαταραχή ομαλής ροής των αγώνων ή ακόμα και την διακοπή τους. Παράλληλα, έμφαση έχει δοθεί και στην διαχείριση της μικρο-εγκληματικότητας.

Η Γαλλία και οι δυνάμεις ασφαλείας της έχουν ένα πολύ δύσκολο έργο μπροστά τους καθώς υπολογίζεται πώς θα υπάρξουν πάνω από 300.000 επισκέπτες μόνο την ημέρα της έναρξης των αγώνων, συγκεντρωμένοι όλοι σε συγκεκριμένα σημεία στο Παρίσι.

Αναφέρονται και άλλα ρίσκα που αφορούν κυρίως πιθανές διαδηλώσεις από διαμαρτυρόμενους για διάφορα ζητήματα που απασχολούν είτε την εσωτερική πολιτική σκηνή  στην Γαλλία, αλλά  και πιθανές εκδηλώσεις διάφορων προς υποστήριξη Ουκρανίας ή Ρωσίας σε μια αθλητική εκδήλωση ή ακόμα και στην τελετή έναρξης.

Σε κάθε περίπτωση θα είναι μια πολύ δύσκολη άσκηση, ενώ έχει σημασία να ειπωθεί πώς πάνω από το 68% των Γάλλων στηρίζουν την προσπάθεια των Ολυμπιακών Αγώνων στην χώρα τους.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024