28/04/2024

Δυτικά στρατεύματα στην Ουκρανία. Είναι ρεαλιστής ο Μακρόν;

 

Guerric Poncet
Le Point

 

 

Ο Πρόεδρος έσπασε ένα ταμπού μιλώντας για την αποστολή στρατιωτών στο πεδίο μάχης κατά της Ρωσίας. Το επιτρέπουν τα αποθέματα των πυρομαχικών;

Μια σύντομη πρόταση χαρακτήρισε τη συνέντευξη Τύπου του Εμανουέλ Μακρόν τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αποστολής δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, ο πρόεδρος άνοιξε μια πόρτα που μέχρι τώρα οι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί σύμμαχοι είχε κλείσει δύο φορές. «Όλα είναι πιθανά, εάν είναι χρήσιμο για την επίτευξη του στόχου μας» και «τίποτα δεν πρέπει να αποκλειστεί», ακόμη και αν «δεν υπάρχει συναίνεση για την αποστολή χερσαίων στρατευμάτων με επίσημο, υποτιθέμενο και επικυρωμένο τρόπο», διευκρίνισε.

Υπογραμμίζοντας την «προφανή σκλήρυνση» της Ρωσίας τους τελευταίους μήνες, ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε τους αρχηγούς κρατών και τους παρατηρητές να δείξουν ταπεινότητα, υπενθυμίζοντας ότι οι περισσότεροι από τους πρωταγωνιστές στις αποφάσεις που συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα ήταν, πριν από δύο χρόνια, εντελώς αντίθετοι στη δωρεά βαρέων τεθωρακισμένων οχημάτων, αεροπλάνων ή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς προς την Ουκρανία. Εκτοτε έχουν γίνει πολλά βήματα. Ωστόσο, εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ διευκρίνισε την Τρίτη ότι η Ατλαντική Συμμαχία «δεν έχει σχέδια» να στείλει μάχιμα στρατεύματα.

Με τι πυρομαχικά;

Η ανάπτυξη δυτικών στρατιωτών στο ουκρανικό έδαφος δεν προβλέπεται φυσικά στο εγγύς μέλλον, αλλά γίνεται πλέον μία αποδεκτή πιθανότητα: είναι ένα ισχυρό μήνυμα που στέλνεται στο Κρεμλίνο. Μέχρι τώρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, και πιθανώς μερικές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, είχαν αναπτύξει στρατιώτες στην Ουκρανία μόνο με μυστική και μη μαχητική ικανότητα, για υποστήριξη των ουκρανικών δυνάμεων εξοπλισμένων με δυτικό εξοπλισμό ή για σκοπούς ενημέρωσης. Η αποστολή δυτικών στρατιωτών με στολή, με αποστολή να ανοίξουν πυρ εναντίον Ρώσων στρατιωτών, θα ήταν μια σημαντική αλλαγή στον πόλεμο.

Εάν γινόταν, αυτή η ανάπτυξη θα έπρεπε να συνοδεύεται από σημαντικούς υλικοτεχνικούς σχεδιασμούς, για να εξασφαλιστεί η αποστολή και η υποστήριξη στρατευμάτων και εξοπλισμού. Η κύρια πρόκληση θα ήταν η δημιουργία επαρκών αποθεμάτων πυρομαχικών για αυτά τα στρατεύματα, δεδομένου ότι οι δωρεές στις ουκρανικές δυνάμεις έχουν αδειάσει τα αποθέματα των εν λόγω χωρών.

Ελλείψεις

Οι παραδόσεις όπλων και πυρομαχικών στην Ουκρανία θα συνεχίσουν να αυξάνονται. «Η προτεραιότητα των προτεραιοτήτων είναι αυτή των πυρομαχικών», επέμεινε ο Εμανουέλ Μακρόν, επαινώντας τον τριπλασιασμό των παραγωγικών δυνατοτήτων στη Γαλλία, αριθμός πολύ πενιχρό σε σύγκριση με τις ανάγκες. Όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες μπήκαν στον πόλεμο το 1941 για να στηρίξουν τους Ευρωπαίους συμμάχους τους, σε λίγους μήνες μεταμόρφωσαν την οικονομία τους και αύξησαν την παραγωγική τους ικανότητα για πυρομαχικά, αεροπλάνα, τανκς και τουφέκια κατά δέκα έως εκατό φορές. Ο πολλαπλασιασμός επί τρία δεν ανταποκρίνεται στο διακύβευμα, κάτι που άλλωστε υπογράμμισε ο ίδιος ο πρόεδρος ο οποίος επιμένει : «Η Ρωσία δεν μπορεί και δεν πρέπει να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο» που «καθορίζει το μέλλον μας».

Εν προκειμένω, ένα πρόβλημα δεν έχει επιλυθεί: η έλλειψη σκόνης, απαραίτητη για την κατασκευή πυρομαχικών. Η γαλλική Enrenco, ηγέτης της Ευρώπης στον τομέα, είχε ωστόσο προειδοποιήσει την κυβέρνηση το 2022: ήταν αδύνατο να ακολουθηθούν οι ποσότητες που είχαν υποσχεθεί στην Ουκρανία ενώ συνέχιζε να προμηθεύει τους συνήθεις πελάτες της.

Θα είμαστε σε θέση να «δείξουμε τα δόντια μας, αλλά όχι να δαγκώσουμε»

«Πλήρης άξονας αυτής της πολεμικής οικονομίας», σύμφωνα με τον Εμανουέλ Μακρόν, τα όπλα πρέπει να έχουν και μπαρούτι. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν γνωρίζει ότι ένα στρατός χωρίς αποθέματα πυρομαχικών δεν μπορεί να πάει μακριά… «Εάν η Ρωσία επιτεθεί σε νέες χώρες και ο πρόεδρος θέλει να αντιδράσει σθεναρά, οι στρατιώτες μας θα μπορούν να δείξουν τα δόντια τους, αλλά δεν θα μπορούν να δαγκώσουν » λέει πρώην ανώτερος αξιωματικός.

«Δεν επιθυμούμε να πάμε σε πόλεμο με τον ρωσικό λαό» υπενθυμίζει ο Πρόεδρος ο οποίος προσθέτει ότι δεν «θα αφήσουμε από τα χέρια μας τον έλεγχο της κλιμάκωσης, όπως κάναμε από την αρχή της σύγκρουσης».

Το φάντασμα της αμερικανικής απεμπλοκής

Ένα άλλο αξιοσημείωτο στοιχείο σε αυτή τη συνέντευξη Τύπου της 26ης Φεβρουαρίου. Ο Εμμανουέλ Μακρόν επέμεινε δύο φορές για τον κίνδυνο μιας αμερικανικής απεμπλοκής. Αναγνωρίζοντας ότι ένα τεράστιο μέρος της βοήθειας προς την Ουκρανία προέρχεται σήμερα από την Ουάσιγκτον, με την Ευρώπη να παρέχει μόνο το 30%, ο πρόεδρος εξέφρασε ανησυχία για την αμερικανική δυνατότητα να αποφασίσει για πρόσθετη βοήθεια δεδομένου όσων συμβαίνουν στις χαοτικές ακόμα ψηφοφορίες στο Κογκρέσο. Αλλά πάνω από όλα είναι «το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών» που έχουν προγραμματιστεί για τον Δεκέμβριο που θα μπορούσε να θέσει τέλος στην αμερικανική δέσμευση, εάν ο Ντόναλντ Τραμπ ή ένας εκπρόσωπος αυτής της σχολής σκέψης εκλεγόταν στον Λευκό Οίκο.

Ερωτηθείς για αυτή την υπόθεση, ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε τους Ευρωπαίους να αναλάβουν τις ευθύνες τους: «Πρέπει να αποθέσουμε το μέλλον μας στον Αμερικανό ψηφοφόρο ; Οχι. «Πρέπει να έχουμε τη δυνατότητα να αντιδράσουμε χωρίς τις Ηνωμένες Πολιτείες, όχι από δυσπιστία, ούτε από απαισιοδοξία, ούτε επειδή θα φοβόμασταν, αλλά απλώς επειδή αυτό πρέπει να εξαρτάται από εμάς», είπε.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024