27/04/2024

Η Ρωσία ως μεσολαβητής των σχέσεων Φατάχ Χαμάς

Σεργκέι Λαβρόφ και Ισμαήλ Χανίγια (Φωτογραφία αρχείου από Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας)

Ο ρόλος της Ρωσίας ως οικοδεσπότης και μεσολαβητής αυτών των συνομιλιών είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτος. Η Μόσχα φαίνεται να αξιοποιεί τις νίκες της στην Ουκρανία για να επεκτείνει την επιρροή της στη Μέση Ανατολή.

Στο διαρκώς εξελισσόμενο γεωπολιτικό τοπίο, η πρόσφατη ανακοίνωση μιας συνάντησης μεταξύ εκπροσώπων της Χαμάς και της Φατάχ στη Μόσχα σηματοδοτεί μια σημαντική στιγμή όχι μόνο για την παλαιστινιακή πολιτική αλλά και για την ευρύτερη δυναμική της Μέσης Ανατολής.

Προγραμματισμένη για την Πέμπτη, αυτή η συγκέντρωση έχει στόχο να συζητήσει το σχηματισμό μιας ενοποιημένης παλαιστινιακής κυβέρνησης και την ανοικοδόμηση της Γάζας, αντανακλώντας μια κρίσιμη συγκυρία στις παλαιστινιακές εθνικές φιλοδοξίες. Η ανάμειξη της Ρωσίας ως μεσολαβητή υπογραμμίζει την αυξανόμενη φιλοδοξία της να διεκδικήσει επιρροή στη Μέση Ανατολή, ειδικά μετά τις αντιληπτές επιτυχίες της στην Ουκρανία.

Η Χαμάς, που αναγνωρίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση από πολλές δυτικές χώρες, ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας και διατηρεί σθεναρή αντιπολίτευση κατά του Ισραήλ, υποστηρίζοντας ένα ριζοσπαστικό ισλαμικό κράτος τόσο με πολιτικά όσο και με μαχητικά μέσα. Από την άλλη πλευρά, η Φατάχ είναι ένα εξέχον παλαιστινιακό πολιτικό κόμμα και η ηγετική φατρία εντός της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), η οποία έχει ακολουθήσει ιστορικά μια πορεία προς το παλαιστινιακό κράτος μέσω διαπραγματεύσεων και διπλωματίας.

Το φόντο αυτής της συνάντησης είναι μια περίπλοκη ταπετσαρία της περιφερειακής πολιτικής, των εσωτερικών παλαιστινιακών διαιρέσεων και των επακόλουθων συγκρούσεων. Μέρες πριν, η παραίτηση του παλαιστίνιου πρωθυπουργού Mohammad Shtayyeh σηματοδοτεί μια πολιτική αναταραχή που αποσκοπεί στην εδραίωση της υποστήριξης προς την Παλαιστινιακή Αρχή. Αυτή η κίνηση θεωρείται ως απάντηση στη σύγκρουση στη Γάζα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ένα ενιαίο μέτωπο ενάντια στις εξωτερικές πιέσεις και την ανοικοδόμηση της κατεστραμμένης από τον πόλεμο περιοχής.

Οι μετριασμένες προσδοκίες του Παλαιστινίου Υπουργού Εξωτερικών Riyad al-Maliki για τις συνομιλίες στη Μόσχα αντικατοπτρίζουν την περίπλοκη ισορροπία ελπίδας και ρεαλισμού που χαρακτηρίζει την παλαιστινιακή προσέγγιση σε αυτές τις διαπραγματεύσεις. «Ελπίζουμε ότι μπορεί να υπάρξουν καλά αποτελέσματα στην αμοιβαία κατανόηση μεταξύ όλων των παρατάξεων για την ανάγκη υποστήριξης μιας τέτοιας τεχνοκρατικής κυβέρνησης που θα προκύψει», δήλωσε ο Μαλίκι, υπογραμμίζοντας τον στόχο για μια κυβέρνηση ικανή να περιηγηθεί στο προκλητικό πολιτικό τοπίο. Ωστόσο, η σκιά των προηγούμενων αποτυχημένων διαπραγματεύσεων φαίνεται μεγάλη, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με την επίτευξη ουσιαστικής προόδου.

Η δυναμική μεταξύ της Χαμάς και της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ (PIJ), ιδιαίτερα η στάση τους στις συνεχιζόμενες συνομιλίες για ομήρους και το ευρύτερο πλαίσιο του πολέμου της Γάζας, εισάγουν περαιτέρω επίπεδα πολυπλοκότητας. Η στρατιωτική εστίαση του Ισραήλ στη Ράφα και η ευρύτερη στρατηγική για να πιέσει τη Χαμάς υπογραμμίζουν τον έντονο χαρακτήρα της κατάπαυσης του πυρός και των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων. Αυτό αντανακλά την επισφάλεια της κατάστασης και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι όποιες διαπραγματευτικές προσπάθειες.

Ο ρόλος της Ρωσίας

Ο ρόλος της Ρωσίας ως οικοδεσπότης και μεσολαβητής αυτών των συνομιλιών είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτος. Η Μόσχα φαίνεται να αξιοποιεί τις νίκες της στην Ουκρανία για να επεκτείνει την επιρροή της στη Μέση Ανατολή. «Για τη Ρωσία, η ευκαιρία να φέρει κοντά τους Παλαιστίνιους και να πιέσει το Ισραήλ θα μπορούσε να έρθει στον απόηχο της αίσθησης νίκης του στην Ουκρανία», υποδηλώνοντας ότι η Μόσχα θεωρεί αυτή την κατάλληλη στιγμή για να διεκδικήσει τον ρόλο της στην περιοχή.

Αυτή η κίνηση έχει ωστόσο τις προκλήσεις της. Η ικανότητα της Ρωσίας να μεσολαβεί αποτελεσματικά μεταξύ της Χαμάς και της Φατάχ και, κατ’ επέκταση, να επηρεάζει την πορεία των ισραηλινο-παλαιστινιακών σχέσεων θα εξαρτηθεί από την ικανότητά της να περιηγείται στον περίπλοκο ιστό των περιφερειακών συμμαχιών, ανταγωνισμών και συμφερόντων. Επιπλέον, η αποτελεσματικότητα της ρωσικής διαμεσολάβησης θα δοκιμαστεί από την εσωτερική δυναμική εντός των παλαιστινιακών φατριών και τις σχέσεις τους με άλλες περιφερειακές δυνάμεις.

Οι συζητήσεις στη Μόσχα, επομένως, αντιπροσωπεύουν κάτι περισσότερο από απλώς συναντήσεις μεταξύ παλαιστινιακών φατριών. αποτελούν μια μικρογραφία των μεταβαλλόμενων γεωπολιτικών ρευμάτων στη Μέση Ανατολή. Το αποτέλεσμα των συνομιλιών θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις, όχι μόνο για την παλαιστινιακή ενότητα και το μέλλον της Γάζας, αλλά και για την περιφερειακή ισορροπία δυνάμεων.

Ενώ η συνάντηση της Μόσχας μεταξύ της Χαμάς και της Φατάχ προσφέρει μια αχτίδα ελπίδας για την ενότητα της Παλαιστίνης και την ανοικοδόμηση της Γάζας, υπογραμμίζει επίσης την περίπλοκη αλληλεπίδραση της περιφερειακής πολιτικής, των εσωτερικών διχασμών και της διεθνούς διπλωματίας.

Η ανάμειξη της Ρωσίας ως μεσολαβητή προσθέτει ένα στρώμα γεωπολιτικής ίντριγκας, υποδηλώνοντας μια πιθανή αναδιάταξη των δυνάμεων στη Μέση Ανατολή. Καθώς αυτές οι συνομιλίες εξελίσσονται, η διεθνής κοινότητα θα παρακολουθεί στενά, γνωρίζοντας ότι το διακύβευμα εκτείνεται πολύ πέρα ​​από τις άμεσες ανησυχίες της παλαιστινιακής διακυβέρνησης, για να συμπεριλάβει την ευρύτερη δυναμική ισχύος και επιρροής στην περιοχή.

Με πληροφορίες από Jerusalem Post 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024