27/04/2024

Τουρκία: Η επίσκεψη Λαβρόφ γεννά ελπίδες στον Ερντογάν για μια νέα συμφωνία για τα σιτηρά

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι  επιδιώκει έναν νέο μηχανισμό ασφάλειας για εμπορικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα. Ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε ενόψει της επίσκεψης του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην Τουρκία την Παρασκευή.

«Υπάρχει ανάγκη για έναν κανονισμό που θα διασφαλίζει την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας για εμπορικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα», είπε ο Ερντογάν σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα προς τη Διακήρυξη της Συνόδου Κορυφής Ουκρανίας-Νοτιοανατολικής Ευρώπης στην Αλβανία. «Σε αυτό το πλαίσιο, σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη, συνεχίζουμε να πραγματοποιούμε επαφές για έναν κανονισμό που θα περιλαμβάνει δεσμεύσεις για την ασφάλεια στη Μαύρη Θάλασσα.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται, καθώς ο Λαβρόφ επρόκειτο να φτάσει την Παρασκευή στην Τουρκία, όπου αναμένεται να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν.

Ο Λαβρόφ θα επισκεφθεί την Τουρκία το διήμερο 1-2 Μαρτίου για να συμμετάσχει στο Φόρουμ Διπλωματίας της Αττάλειας στη μεσογειακή επαρχία της χώρας, δήλωσε την Τετάρτη η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Εκτός από τις συνομιλίες με τον Φιντάν, ο Ρώσος κορυφαίος διπλωμάτης αναμένεται να συναντηθεί και με τον Ερντογάν, όπως συνήθως κάνει κατά τις επισκέψεις του στην Τουρκία, με πιο πρόσφατη τον Απρίλιο του 2023.

Ο Ερντογάν απέφυγε να δώσει συγκεκριμένες λεπτομέρειες για τον νέο μηχανισμό. Ωστόσο, η Τουρκία και ο ΟΗΕ είχαν προηγουμένως μεσολαβήσει σε μια συμφωνία μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων χωρών για να διασφαλίσουν την ασφαλή εξαγωγή των σιτηρών της Ουκρανίας από τη Μαύρη Θάλασσα στις παγκόσμιες αγορές εν μέσω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης.

Η Ουκρανία, γνωστή ως το καλάθι άρτου στον κόσμο, κατατάσσεται μεταξύ των 10 κορυφαίων προμηθευτών κριθαριού, καλαμποκιού και σιταριού παγκοσμίως, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Κρεμλίνο αποχώρησε από τον μηχανισμό τον Ιούλιο του 2023, ένα χρόνο μετά την ίδρυσή του, επικαλούμενος την αποτυχία της συμφωνίας να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που διευκολύνουν τις ρωσικές εξαγωγές.

Από την κατάρρευση της συμφωνίας, εμπορικά πλοία που εγκαταλείπουν τα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας χρησιμοποιούν τα ύδατα των μελών του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα, Ρουμανία, Βουλγαρία και Τουρκία για ασφάλεια.

Ωστόσο, στις 26 Φεβρουαρίου, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε ανησυχίες ότι η νέα διαδρομή θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο εάν το Κογκρέσο των ΗΠΑ δεν εγκρίνει ένα πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία. «Νομίζω ότι η διαδρομή θα κλείσει γιατί για να την υπερασπιστούμε, πρόκειται επίσης για κάποια πυρομαχικά, κάποια αεράμυνα και κάποια άλλα συστήματα», είπε ο Ζελένσκι στο CNN.

Σύμφωνα με τον Ρίτσαρντ Γκόουαν, διευθυντή του ΟΗΕ στη Διεθνή Ομάδα Κρίσεων, ο νέος μηχανισμός θα είναι πολύ λιγότερο ολοκληρωμένος από την αρχική Πρωτοβουλία για τα Σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, στην οποία συμμετείχαν Ρώσοι, Ουκρανοί και διεθνείς επιθεωρητές.

«Πιστεύω ότι ο στόχος είναι να πείσουμε τόσο τη Ρωσία όσο και την Ουκρανία να αναλάβουν δεσμεύσεις για την αποφυγή επιθέσεων σε μη στρατιωτικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα», δήλωσε ο Γκόουαν στο Al-Monitor. «Και οι δύο πλευρές έχουν συμφέρον να εξασφαλίσουν ασφαλή διαμετακόμιση για τις εξαγωγές τους. Τα επιτυχημένα πλήγματα της Ουκρανίας κατά του ρωσικού στόλου σημαίνει επίσης ότι το Κίεβο βρίσκεται σε ισχυρότερη διαπραγματευτική θέση». Και πρόσθεσε: «Η Ρωσία θα θέλει πρόοδο στην άρση των εμποδίων στις δικές της εξαγωγές γεωργικών προϊόντων ως μέρος μιας νέας συμφωνίας».

Το Φόρουμ Διπλωματίας της Αττάλειας, προγραμματισμένο για τις 1-3 Μαρτίου, φιλοξένησε προηγουμένως την πρώτη συνάντηση μεταξύ του Λαβρόφ και του Ουκρανού ομολόγου του, Ντμίτρο Κουλέμπα, το 2022 μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία μπήκε στον τρίτο χρόνο το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του την Τετάρτη, ο Ερντογάν επανέλαβε την ετοιμότητα της χώρας του να φιλοξενήσει άλλη μια συνάντηση μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών. «Πιστεύω ότι η συνεύρεση και των δύο πλευρών είναι απαραίτητη για την επιτυχία των ειρηνευτικών πρωτοβουλιών», είπε.

Η ατζέντα του φόρουμ για το 2024 έχει περιοριστεί στους ηγέτες των Τατάρων της Κριμαίας από την Ουκρανία, δηλαδή στους Ahtem Chigoz, Refat Chubarov και Mustafa Kirimoglu, σύμφωνα με τον ιστότοπο της συνόδου κορυφής.

Ο Τσιγκόζ, ο οποίος φυλακίστηκε από τις ρωσικές αρχές το 2015 μαζί με αρκετούς άλλους ηγέτες των Τατάρων, αφέθηκε ελεύθερος από τη φυλακή και στάλθηκε στην Τουρκία στο πλαίσιο συμφωνίας που συνήφθη μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας το 2017. Η ανταλλαγή πραγματοποιήθηκε σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση πολλών Ρώσων λειτουργών που κρατούνταν σε τουρκική φυλακή για τον φερόμενο ρόλο τους στις δολοφονίες επτά Τσετσένων αντιφρονούντων μεταξύ 2000 και 2015.

Η είσοδος του Τσουμπάροφ και του Κιρίμογλου στη χερσόνησο της Κριμαίας απαγορεύτηκε επίσης από τη Μόσχα. Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση της χερσονήσου από τη Ρωσία το 2014.

Η ιδιαίτερη σχέση Ρωσίας Τουρκίας

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024