27/04/2024

Μαθήματα από τις πολεμικές συγκρούσεις σε Ουκρανία και Ισραήλ

Δημήτριος Τσαϊλάς*

Τέσσερα ακόμη μαθήματα από τους πολέμους στην Ουκρανία και το Ισραήλ:

 

1. Ο πόλεμος, ανέκαθεν βρισκόταν στο βασίλειο της αβεβαιότητας. Δεν υπάρχει τρόπος να διασφαλιστούμε ότι θα ήμαστε σε θέση να επιτύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει με την επιλεγμένη στρατηγική.
2. Πολυάριθμες αναμενόμενες και απροσδόκητες εξελίξεις θα μπορούσαν να ανατρέψουν την επιτυχία, όπως μας διδάσκει ο μέγιστος διανοητής του πολέμου Κλαούζεβιτς με την ομίχλη του πολέμου και τις τριβές. Ως εκ τούτου δεν πρέπει να δηλώνουμε με βεβαιότητα ότι οι τεθέντες στόχοι θα επιτευχθούν και σε ποιο βαθμό.
3. Πρέπει να υποστηρίζουμε, μόνο ότι οι στόχοι είναι θεμελιωδώς ουσιαστικοί, κατάλληλοι για την κατάσταση και επιτεύξιμοι, ακόμη κι αν αποτύχουν να οδηγήσουν σε μια «λύση» στο άμεσο μέλλον.

4. Τέλος, να έχουμε κατά νου ότι οι εναλλακτικοί στόχοι και στρατηγικές που θα έχουν προταθεί στερούνται εσωτερικής συνοχής και δεν περνούν τη δοκιμασία της πραγματικότητας.

*Ο Δημήτριος Τσαϊλάς είναι απόστρατος Αξιωματικός του ΠΝ, δίδαξε επί σειρά ετών στις έδρες Επιχειρησιακής Σχεδιάσεως καθώς και της Στρατηγικής και Ασφάλειας, σε ανώτερους Αξιωματικούς στην Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου. Σήμερα είναι συνεργάτης και ερευνητής του Institute for National and International Security(INIS), και του Strategy International (SI). Συγγραφέας του βιβλίου «Ο Σύγχρονος Πόλεμος» Προκλήσεις για την Ελληνική Ασφάλεια. Εκδόσεις Ινφογνώμων.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024