27/04/2024

Ιράν: όσα πρέπει να ξέρετε για την εκλογική αναμέτρηση

Το Ιράν ξεκίνησε την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων το Σάββατο (2/3)  μετά την ψηφοφορία για το κοινοβούλιο και το βασικό όργανο κληρικών, με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης να εκτιμούν χαμηλή συμμετοχή και τους συντηρητικούς να αναμένεται να κυριαρχήσουν.

Οι εκλογές της Παρασκευής (1/3) ήταν οι πρώτες μετά τις εκτεταμένες διαμαρτυρίες που προκλήθηκαν από τον θάνατο της ιρανής κουρδικής καταγωγής  Mahsa Amini, τον Σεπτέμβριο του 2022, κατά την κράτηση από την αστυνομία ηθικής της χώρας. Η νεαρή γυναίκα είχε συλληφθεί για φερόμενη παραβίαση του αυστηρού κώδικα ενδυμασίας της Ισλαμικής Δημοκρατίας για τις γυναίκες. Η κυβέρνηση κατέπνιξε βίαια τις διαδηλώσεις, αλλά τα αιτήματα για αλλαγή παραμένουν και πολλοί Ιρανοί θεωρούν το μποϊκοτάρισμα της ψηφοφορίας ως πράξη διαμαρτυρίας.

 

Το Ιράν έχει επίσης επηρεαστεί άσχημα από τις διεθνείς κυρώσεις που οδήγησαν σε οικονομική κρίση από τις τελευταίες εκλογές του 2020.

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε νωρίς το Σάββατο την «έναρξη της καταμέτρησης ψήφων» μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων τα μεσάνυχτα. Οι ώρες ψηφοφορίας παρατάθηκαν πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Το τοπικό πρακτορείο ειδήσεων Fars υπολόγισε τη συμμετοχή σε «πάνω από 40 τοις εκατό», μεταξύ 61 εκατομμυρίων ψηφοφόρων.

Ο Πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι χαιρέτισε την «ενθουσιώδη» συμμετοχή των ψηφοφόρων ως «μια ακόμη ιστορική αποτυχία των εχθρών (του Ιράν)», σύμφωνα με το IRNA.

Το Ιράν θεωρεί τις Ηνωμένες Πολιτείες, τους δυτικούς συμμάχους του και το Ισραήλ εχθρούς του κράτους και τους κατηγορεί ότι επιδιώκουν να παρέμβουν στις εσωτερικές του υποθέσεις.

Η μεταρρυθμιστική καθημερινή Ham Mihan δημοσίευσε ένα άρθρο γνώμης με τίτλο “Η σιωπηλή πλειοψηφία”, το οποίο ανέφερε ότι η προσέλευση “εκτιμάται ότι είναι χαμηλότερη από” στις προηγούμενες εκλογές.

Το κοινοβούλιο του Ιράν το 2020 εξελέγη κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid με ποσοστό συμμετοχής 42,57 τοις εκατό — το χαμηλότερο από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.

Μια δημοσκόπηση της κρατικής τηλεόρασης έδειξε ότι περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες αδιαφορούν για τις φετινές εκλογές.

Οι υποψήφιοι βουλευτές ελέγχονται από ένα όργανο, το Συμβούλιο των Φρουρών, τα μέλη του οποίου καθορίζονται από τον ανώτατο ηγέτη.

Το παρόν κοινοβούλιο κυριαρχείται από συντηρητικούς και υπερσυντηρητικούς, και οι αναλυτές περίμεναν παρόμοια σύνθεση στη νέα συνέλευση.

Παρά την έκκληση του ανώτατου ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ να ψηφίσουν οι πολίτες, πολλοί Ιρανοί διχάστηκαν για το αν θα έπρεπε ή όχι.

Ο πρώην μεταρρυθμιστής πρόεδρος Μοχάμαντ Χατάμι ήταν μεταξύ των ανθρώπων που απέφευγαν την ψηφοφορία, σύμφωνα με έναν συνασπισμό κομμάτων που ονομάζεται Μεταρρυθμιστικό Μέτωπο.

Τον Φεβρουάριο, η συντηρητική εφημερίδα Javan επικαλέστηκε τον Χαταμί γράφοντας ότι το Ιράν απέχει «πολύ μακριά από ελεύθερες και ανταγωνιστικές εκλογές».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024