28/04/2024

Daily Briefing: Οι σημαντικότερες ειδήσεις (12/3/24)

Ινδο-Ειρηνικός: Οι Φιλιππίνες βασίζονται στις ΗΠΑ για να τις στηρίξουν καθώς προχωρούν με σχέδια για εξερεύνηση της αμφισβητούμενης Θάλασσας της Νότιας Κίνας για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, δήλωσε ο πρεσβευτής της Μανίλα στην Ουάσιγκτον. Μια επιλογή είναι να προσκαλέσουμε αμερικανικές εταιρείες να συμμετάσχουν σε επενδύσεις και ανάπτυξη των πόρων της περιοχής, είπε. Σε απάντηση στα σχόλια του πρέσβη, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών είπε ότι οι συνάδελφοί του που διεκδικούν τους πόρους της Θάλασσας της Νότιας Κίνας θα πρέπει να απέχουν από την πρόσκληση σε μη περιφερειακά κράτη.

Κίνα-Ρωσία-Ιράν: Η Κίνα, το Ιράν και η Ρωσία ξεκίνησαν κοινές ναυτικές ασκήσεις στον βόρειο Ινδικό Ωκεανό τη Δευτέρα. Στις ασκήσεις, οι οποίες θα διαρκέσουν πέντε ημέρες, συμμετέχουν επίσης προσωπικό από το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν, το Ομάν, το Πακιστάν και τη Νότια Αφρική. Αυτή είναι η δεύτερη φορά από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου που η Κίνα συμμετέχει σε κοινές ασκήσεις στον Ινδικό Ωκεανό.

Ινδία- Κίνα: Η Κίνα διαμαρτυρήθηκε επισήμως για την επίσκεψη του Ινδού πρωθυπουργού Narendra Modi στο Arunachal Pradesh, μια πολιτεία στη βορειοανατολική Ινδία που το Πεκίνο αποκαλεί το Νότιο Θιβέτ και ισχυρίζεται ότι είναι δικό του. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του, ο Μόντι εγκαινίασε μια σήραγγα που θα βελτιώσει τη συνδεσιμότητα και την κινητικότητα των στρατιωτικών δυνάμεων.

Ουκρανία -Ρωσία: Ουκρανικά drones στόχευσαν οκτώ ρωσικές περιοχές κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι επιθέσεις προκάλεσαν φωτιά σε ένα συγκρότημα καυσίμων και ενέργειας στο Νίζνι Νόβγκοροντ και προκάλεσαν ζημιές σε ένα άλλο στο Oryol. Ξεχωριστά, Ρώσοι εθελοντές που πολεμούν για την Ουκρανία δήλωσαν ότι πέρασαν τα σύνορα και μάχονταν με τις ρωσικές δυνάμεις στο Μπέλγκοροντ και το Κουρσκ. Οι επιθέσεις φαίνεται να έχουν σκοπό να διαταράξουν τις ρωσικές εκλογές αυτή την εβδομάδα.

Ισραήλ: Το Ισραήλ σχεδιάζει να κατασκευάσει μια προσωρινή προβλήτα στη Λάρνακα ως εναλλακτική λύση στη Χάιφα σε περίπτωση πολέμου με τη Χεζμπολάχ, ανέφερε η εφημερίδα Israel Hayom. Οι Ισραηλινοί θα λειτουργούν το λιμάνι για να διενεργούν ελέγχους ασφαλείας.

Πολωνία – ΝΑΤΟ: Ο αριθμός των Αμερικανών στρατιωτών που σταθμεύουν στην Πολωνία θα μπορούσε να αυξηθεί από πολλές χιλιάδες σήμερα σε 100.000, σύμφωνα με τον αναπληρωτή αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Πολωνίας. Ο πρόεδρος της Πολωνίας και ο πρωθυπουργός της βρίσκονται και οι δύο στην Ουάσιγκτον για συνομιλίες με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για το ΝΑΤΟ και την υποστήριξη της Ουκρανίας.

Τουρκία: Η Τουρκία θα προτείνει τη δημιουργία κοινού αντιτρομοκρατικού κέντρου με το Ιράκ για την καταπολέμηση του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας. Είπε ότι η Βαγδάτη είχε ανταποκριθεί ευνοϊκά στο σχέδιο πριν από δύο χρόνια, αλλά ότι δεν είχαν σημειώσει καμία πρόοδο από τότε. Το θέμα θα είναι στην ημερήσια διάταξη όταν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκεφθεί το Ιράκ αργότερα αυτόν τον μήνα.

Β. Κορέα- Μογγολία: Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας ταξίδεψε στο Ουλάν Μπατόρ τη Δευτέρα για να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Μογγολίας. Συμφώνησαν να συνεργαστούν περισσότερο στον τομέα της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και της γεωργίας. Πριν από την επίσκεψη, η Πιονγκγιάνγκ δεν είχε στείλει αντιπροσωπεία στη Μογγολία από το 2019.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024