27/04/2024

Θα είναι ο Μοχάμεντ Μουσταφά επικεφαλής της 19ης παλαιστινιακής κυβέρνησης;

Μετά από εβδομάδες σιωπής, η υποτιθέμενη προσωπική επιλογή του Προέδρου Μαχμούντ Αμπάς να ηγηθεί της 19ης παλαιστινιακής κυβέρνησης φαίνεται να κερδίζει έδαφος. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Ιορδανία (και αναφορές στο Al Monitor ), η οποία είχε κεντρικό ρόλο στον σχεδιασμό της πρόσφατης συνόδου κορυφής της Μόσχας στην οποία συμμετείχαν 14 παλαιστινιακές φατρίες, ο μορφωμένος στις ΗΠΑ Μοχάμαντ Μουσταφά, πρώην πρόεδρος του Παλαιστινιακού Ιδρύματος Επενδύσεων, θα κληθεί από τον Αμπάς εντός των ημερών για να αναλάβει την πρωθυπουργία της Παλαιστινιακής Αρχής.

Ο Μουσταφά φέρεται να επέστρεψε πρόσφατα από μια επίσκεψη στην Ουάσιγκτον και εικάζεται ότι έχει την ευλογία της αμερικανικής κυβέρνησης, ωστόσο δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες. Θυμίζω εδώ ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν διακαώς μια αναδιάρθωση της Παλαιστινιακής Αρχής προκειμένου να αναλάβει την επόμενη μέρα στη Γάζα αλλά και τον σχηματισμό Παλαιστινιακού κράτους, που έχουν θέσει ως όρο αρκετά αραβικά κράτη με πρώτη τη Σαουδική Αραβία, για να ξεκινήσει εκ νέου ο διάλογος για εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ.

Μια σωρεία επισκέψεων αξιωματούχων σε πολλές αραβικές πρωτεύουσες τις τελευταίες ημέρες – ειδικά του γραμματέα της PLO Χουσεΐν Αλ-Σέιχ, ο οποίος επισκέφθηκε την Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία για συνομιλίες υψηλού επιπέδου – φαίνεται να έχει στόχο να κερδίσει την υποστήριξη των Αράβων για τον διορισμό.

Η εξέλιξη αυτή δεν ευνοεί το Ιράν και τους πληρεξούσιους του στην περιοχή. Η κίνηση είναι μέρος μιας προσπάθειας του Αμπάς να μεταρρυθμίσει την Παλαιστινιακή Αρχή, δημιουργώντας μια τεχνοκρατική κυβέρνηση στη Δυτική Όχθη, η οποία θα είναι καλύτερα προετοιμασμένη να επιστρέψει τελικά στη διακυβέρνηση της Γάζας μετά την ολοκλήρωση του πολέμου του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς. Ο Μουσταφά είναι σεβαστός από πολλούς διεθνείς παράγοντες, έχοντας διδακτορικό στα οικονομικά από το Πανεπιστήμιο George Washington και έχει εργαστεί για 15 χρόνια στην Παγκόσμια Τράπεζα.

Έχει διατελέσει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπουργός Οικονομίας και οικονομικός σύμβουλος του Αμπάς. Ο Μουσταφά είναι επίσης μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης από το 2022 και έχει διατελέσει πρόεδρος του Ταμείου Επενδύσεων της Παλαιστίνης από το 2005. Αλλά είναι επίσης ένας μακροχρόνιος έμπιστος του Αμπάς, γεγονός που οδηγεί σε μειωμένες προσδοκίες στις Βρυξέλλες ότι η νέα τεχνοκρατική κυβέρνηση θα είναι πράγματι σε θέση να εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στην Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία αντιμετωπίζει εδώ και καιρό κατηγορίες για διαφθορά, είπε ο Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Μία από τις κύριες μεταρρυθμιστικές απαιτήσεις που έχουν θέσει οι διεθνείς ενδιαφερόμενοι από τον Αμπάς τους τελευταίους μήνες είναι να μεταβιβάσει ορισμένες από τις εξουσίες του στον πρωθυπουργό. Ακόμα κι αν ο Αμπάς κάνει αυτό το βήμα, η σημασία του θα αμφισβητηθεί δεδομένης της στενής σχέσης του με τον άνθρωπο στον οποίο θα παρέδιδε αυτές τις εξουσίες, εικάζεται ο διπλωμάτης.

Μόλις συσταθεί η τεχνοκρατική κυβέρνηση, οι περιφερειακοί ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να προχωρήσουν με σχέδια για τη σύσταση μιας προσωρινής επιτροπής στη Γάζα υπεύθυνη για την παροχή δημόσιων υπηρεσιών και εσωτερικής ασφάλειας στον θύλακα.

Οι ΗΠΑ θα ήθελαν αυτή η επιτροπή να συνδεθεί με Άραβες συμμάχους καθώς και με τη Ραμάλα, ώστε να προετοιμαστεί η Παλαιστινιακή Αρχή να αναλάβει πλήρως τη διακυβέρνηση στη Γάζα. Σημαντικές χώρες δωρητές, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία, έχουν τονίσει ότι δεν θα συμβάλουν στη μεταπολεμική διαχείριση της Γάζας, εκτός εάν είναι παράλληλα με τη δημιουργία ενός μονοπατιού για λύση δύο κρατών.

Το τελευταίο διήμερο πάντως υπήρξαν πολλαπλές επαφές σύμφωνα με τους καλά γνωρίζετε ανάμεσα στο προσωπικό της Παλαιστινιακής Αρχής γεγονός που δείχνει ότι το δημόσιο χρίσμα του πρώην προέδρου του Παλαιστινιακού Ιδρύματος Επενδύσεων θα πραγματοποιηθεί εντός των ημερών.

 

 

 

Παλαιστινιακή Αρχή: Η επόμενη μέρα

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024