01/05/2024

DAILY BRIEFING: Οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας (3/4/24)

ΣΥΡΙΑ-ΙΡΑΝ: Οι πρόεδροι της Συρίας και του Ιράν μίλησαν τηλεφωνικά για το χτύπημα του Ισραήλ στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο ηγέτης της Συρίας Μπασάρ Άσαντ τόνισε τη σημασία της υποστήριξης του λεγόμενου άξονα αντίστασης και μετέφερε συλλυπητήρια στην κυβέρνηση και τον λαό του Ιράν για τη δολοφονία του Μοχάμεντ Ρεζά Ζαχεντί, ανώτερου διοικητή της δύναμης Quds του Ιράν. Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι είπε ότι το Ισραήλ θα αντιμετωπίσει συνέπειες για την επίθεση.

ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ- SCO: Το Καζακστάν φιλοξενεί μια σύνοδο κορυφής των γραμματέων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) . Ο πρόεδρος του Καζακστάν Κασίμ-Τζομάρτ Τοκάγιεφ εκφώνησε μια ομιλία στην αρχή της συγκέντρωσης στην οποία καταδίκασε την πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση στη Ρωσία, η οποία είναι μέλος της ομάδας ασφαλείας. Στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της SCO, το Ιράν και η Ινδία πραγματοποίησαν συνομιλίες για τον Διεθνή Διάδρομο Μεταφορών Βορρά-Νότου, ένα δίκτυο που θα συνδέει τις δύο χώρες. Συζήτησαν επίσης έργα που αφορούν το λιμάνι Chabahar του Ιράν.

ΡΩΣΙΑ-σύστημα πληρωμών Mir: Το ρωσικό σύστημα πληρωμών με κάρτα Mir δεν θα είναι πλέον αποδεκτό στο Κιργιστάν από τις 5 Απριλίου λόγω της απειλής δευτερογενών κυρώσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η μεγαλύτερη τράπεζα στο Καζακστάν, η Halyk Bank, σταμάτησε να εξυπηρετεί τις κάρτες Mir στα τέλη Φεβρουαρίου. Η Αρμενία έκανε παρόμοια κίνηση τον περασμένο μήνα.

ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ-ΚΙΝΑ: Το Ουζμπεκιστάν και η Κίνα συμφώνησαν  σε ένα σχέδιο διμερούς συνεργασίας κατά την επίσκεψη του Κινέζου υπουργού Δημόσιας Ασφάλειας Wang Xiaohong στην Τασκένδη. Ο Wang συζήτησε επίσης τη συνεργασία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την κυβερνοασφάλεια με τον υπουργό εσωτερικών υποθέσεων του Ουζμπεκιστάν. Το Ουζμπεκιστάν υπέγραψε επίσης σχέδιο συνεργασίας με τη Ρωσία.

ΚΙΝΑ-ΗΠΑ: Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ μίλησε τηλεφωνικά με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν, την Τρίτη. Ο Σι τόνισε τη σημασία της αποφυγής των συγκρούσεων μεταξύ των δύο χωρών και της διατήρησης της σταθερότητας στις διμερείς σχέσεις. Εξέφρασε επίσης ανησυχίες σχετικά με το ότι οι ΗΠΑ «καταστέλλουν την ανάπτυξη υψηλής τεχνολογίας της Κίνας και στερούν την Κίνα από τα νόμιμα αναπτυξιακά της δικαιώματα», ανέφεραν κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να προχωρήσουν στις συνομιλίες για τη διπλωματία, την οικονομία, τα οικονομικά και το εμπόριο, και να συνεχίσουν να επιδιώκουν την επικοινωνία μεταξύ στρατού.

ΓΕΩΡΓΙΑ: Το κυβερνών κόμμα Γεωργιανό Όνειρο της Γεωργίας σχεδιάζει να εισαγάγει εκ νέου ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο στο κοινοβούλιο που θα απαιτεί από τις οργανώσεις που λαμβάνουν οποιαδήποτε ξένη χρηματοδότηση να αποκαλύπτουν δημόσια τις ετήσιες οικονομικές τους εκθέσεις. Το νομοσχέδιο απορρίφθηκε πέρυσι μετά από δημόσια αντίδραση. Σχετικά, ο πρόεδρος της Κιργιστάν, Σαντίρ Τζαπάροφ  υπέγραψε έναν παρόμοιο νόμο που απαιτεί από τους οργανισμούς που λαμβάνουν χρηματοδότηση από το εξωτερικό και που συμμετέχουν σε πολιτικές δραστηριότητες να εγγραφούν στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ: Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ρουμανίας πρότεινε έναν νέο νόμο που θα επέτρεπε στον στρατό να λάβει «απαραίτητα μέτρα» στο έδαφος άλλων κρατών για την υπεράσπιση των Ρουμάνων πολιτών στο εξωτερικό. Οι παρεμβάσεις θα πραγματοποιηθούν κατόπιν εισήγησης του προέδρου της Ρουμανίας και με την έγκριση του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Άμυνας.

ΗΠΑ: Ο Ντόναλντ Τραμπ προηγείται του Τζο Μπάιντεν σε έξι κρίσιμες Πολιτείες, ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εφημερίδας Wall Street Journal. Επίσης, το 48% των ψηφοφόρων έκριναν ότι ο Τραμπ είναι σε καλύτερη σωματική και διανοητική κατάσταση για να αναλάβει την προεδρία, ενώ το ποσοστό του Μπάιντεν στο ίδιο ερώτημα είναι μόνο 28%.

ΗΠΑ-ΡΩΣΙΑ: Η εφημερίδα Washington Post και εν συνεχεία η εφημερίδα New York Times σε άρθρα τους στα οποία επικαλούνται πηγές σε αμερικανικούς κυβερνητικούς κύκλους, ισχυρίζονται ότι στις προειδοποιήσεις των Αμερικανών προς την Μόσχα για την ετοιμαζόμενη επίθεση του «Ισλαμικού Κράτους», αναφερόταν ότι η επίθεση θα γινόταν συγκεκριμένα στην αίθουσα συναυλιών Crocus City Hall. Το Κρεμλίνο αρνήθηκε να σχολιάσει τις αναφορές των εν λόγω αμερικανικών μέσων ενημέρωσης, ότι οι ΗΠΑ κατονόμασαν το Crocus City Hall ως πιθανό στόχο της τρομοκρατικής επίθεσης. «Αυτό δεν είναι δική μας αρμοδιότητα, επειδή παρόμοιες ανταλλαγές πληροφοριών γίνονται μέσω των καναλιών των ειδικών υπηρεσιών, οι πληροφορίες διαβιβάζονται άμεσα από υπηρεσία σε υπηρεσία», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024