30/04/2024

DAILY BRIEFING: Οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας (4/4/24)

ΗΠΑ- ΑΖΕΡΜΠΑΙΤΖΑΝ: Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ ότι η συνάντηση των ΗΠΑ, της ΕΕ και της Αρμενίας που έχει προγραμματιστεί για τις 5 Απριλίου δεν θα στοχεύσει στο Αζερμπαϊτζάν και θα επικεντρωθεί στην οικονομική ανάπτυξη της Αρμενίας, σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου του ηγέτη του Αζερμπαϊτζάν. Ο Μπλίνκεν έκανε τη διευκρίνιση αφού ο Αλίεφ αποκάλυψε ότι πίστευε ότι αξιωματούχοι στη συνάντηση θα συζητούσαν τη στρατιωτική υποστήριξη για την Αρμενία, τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και τη δημιουργία στρατιωτικής υποδομής κοντά στα σύνορα του Αζερμπαϊτζάν. Στη συνομιλία τους, ο Αλίεφ τόνισε επίσης ότι οι εικασίες ότι το Αζερμπαϊτζάν θα επιτεθεί στην Αρμενία είναι αβάσιμες. Σχετικά, ο Έλληνας πρέσβης στο Αζερμπαϊτζάν είπε στο πρακτορείο ειδήσεων του Αζερμπαϊτζάν ότι οι στενές σχέσεις της χώρας του με την Αρμενία δεν θα μειώσουν τη σχέση της με το Μπακού.

ΙΣΡΑΗΛ: Ο ισραηλινός στρατός καλεί εφέδρους εν μέσω αυξημένων εντάσεων με το Ιράν μετά το πρόσφατο χτύπημα του Ισραήλ στην ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό. Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ ξεκίνησε ασκήσεις ετοιμότητας στην  Χάιφα την Τετάρτη, καθώς ο υπουργός Άμυνας δήλωσε: «Αυξάνουμε την ετοιμότητά μας».

ΙΣΡΑΗΛ- ΗΠΑ: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μίλησε τηλεφωνικά με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, εν μέσω αυξανόμενων εσωτερικών πιέσεων να τεθούν όροι για τη στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ εν μέσω εγχώριας οργής για τη δολοφονία επτά εργαζομένων στον τομέα της βοήθειας στη Γάζα. Στην πρώτη τους κλήση μετά το ισραηλινό χτύπημα της Δευτέρας που σκότωσε τους υπαλλήλους της ομάδας World Central Kitchen με έδρα τις ΗΠΑ, ο Μπάιντεν αναμενόταν να εκφράσει την οργή και να προτρέψει το Ισραήλ να κάνει περισσότερα για την προστασία του ανθρωπιστικού προσωπικού και των πολιτών.

ΕΕ-ΡΩΣΙΑ: Η ΕΕ έχει αντικαταστήσει περισσότερο από το ένα δέκατο των προμηθειών της σε ρωσικό φυσικό αέριο με ρωσικό υγροποιημένο φυσικό αέριο, σύμφωνα με έκθεση του Reuters, παρά το γεγονός ότι επιδιώκει να μειώσει τις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία. Αν και οι παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω αγωγών από τη Ρωσία μειώθηκαν στο 8,7 τοις εκατό από 37 τοις εκατό των προμηθειών της ΕΕ μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία,  έχουν αυξηθεί οι εισαγωγές ρωσικού LNG. Στην πραγματικότητα, ο ρωσικός εφοδιασμός LNG στο ευρωπαϊκό μπλοκ αυξήθηκε κατά 37,7 τοις εκατό το 2023 σε σύγκριση με το 2021. Η Ισπανία, η οποία έχει μερικούς από τους μεγαλύτερους τερματικούς σταθμούς εισαγωγής  αλλά δεν είχε εισαγάγει προηγουμένως ρωσικό φυσικό αέριο αγωγών, έχει γίνει ο μεγαλύτερος επανεξαγωγέας ρωσικού προμήθειες δια θαλάσσης.

ΤΟΥΡΚΙΑ: Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Τουρκίας επανέφερε τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο του φιλοκουρδικού κόμματος, αφού ένα κατώτερο σώμα ανέτρεψε την εκλογή του, προκαλώντας διαμαρτυρίες. Αφού ο Abdullah Zeydan κέρδισε τις εκλογές στην πόλη Van, μια περιφερειακή εκλογική αρχή τον κήρυξε ανίκανο να θέσει υποψηφιότητα και τον αντικατέστησε με τον υποψήφιο του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνη και Ανάπτυξη με αποτέλεσμα να υπάρξουν αντιδράσεις από τους κουρδικούς πληθυσμούς. Οι τουρκικές αρχές απαγόρευσαν τις διαδηλώσεις στις επαρχίες Βαν και στην κοντινή Μπιτλίς από τις 3 έως τις 17 Απριλίου.

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ: Φαίνεται ότι η Ινδονησία, έχοντας επιδιώξει να ισορροπήσει μεταξύ της Δύσης και της Κίνας στο παρελθόν, θα συνεχίσει να το κάνει υπό τον νεοεκλεγέντα πρόεδρό της, Prabowo Subianto. Την Τετάρτη, ο Prabowo, ο οποίος θα αναλάβει την προεδρία τον Οκτώβριο, συναντήθηκε με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Fumio Kishida και είπε ότι οι δύο χώρες θέλουν να ενισχύσουν τις σχέσεις τους και να αυξήσουν τη συνεργασία σε διάφορους τομείς, όπως η ασφάλεια, η γεωργία και η αλιεία. Επισκέφθηκε επίσης την Κίνα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, όπου είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο Xi Jinping και δεσμεύτηκε να διασφαλίσει ότι η «ανοδική τροχιά σχέσεων θα συνεχιστεί».

ΙΝΔΙΑ-ΙΣΡΑΗΛ: Εν μέσω έλλειψης εργατών από τον πόλεμο της Γάζας, οι ισραηλινές επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να στρατολογούν εργάτες από την Ινδία για να αντικαταστήσουν τους Παλαιστίνιους εργάτες. Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στο Νέο Δελχί δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι περισσότεροι από 60 Ινδοί εργάτες κατασκευών αναχωρούν για το Ισραήλ, την πρώτη παρτίδα μεταναστών εργατών στο πλαίσιο μιας νέας συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024