01/05/2024

Ανώτερος αξιωματούχος των Λιβανικών Δυνάμεων απήχθη έξω από τη Βηρυτό

Pascal Sleiman, a Lebanese Forces official, kidnapped in Lebanon on April 7, 2024. - Lebanese Forces website

Η απαγωγή ενός τοπικού αξιωματούχου των Λιβανικών Δυνάμεων (LF), ενός από τα μεγαλύτερα χριστιανικά πολιτικά κόμματα στο Λίβανο, το Σαββατοκύριακο έχει προκαλέσει οργή και πυροδότησε θρησκευτικές εντάσεις στη χώρα, η οποία βρίσκεται ήδη σε σημείο βρασμού λόγω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης μεταξύ η σιιτική παραστρατιωτική ομάδα της Χεζμπολάχ και το Ισραήλ στο νότο.

Τι συνέβη

Ο Pascal Sleiman, συντονιστής του LF στην περιοχή Jbeil, φέρεται να απήχθη από το αυτοκίνητό του στην περιοχή περίπου 38 χιλιόμετρα (24 μίλια) βορειοανατολικά της πρωτεύουσας Βηρυτού κατά την επιστροφή του από την πόλη al-Kharbeh όπου έδινε τα συλλυπητήριά του σε μια οικογένεια εκεί. Σύμφωνα με το επίσημο Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων (NNA), τέσσερις ένοπλοι άνδρες που οδηγούσαν ένα λευκό Subaru έκλεισαν το μονοπάτι του Sleiman  στον ορεινό δρόμο το απόγευμα της Κυριακής προτού τον απαγάγουν.

Ένα φωνητικό σημείωμα WhatsApp από τον φίλο του Sleiman που ήταν στο τηλέφωνο μαζί του κατά τη διάρκεια της απαγωγής κυκλοφόρησε ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο φίλος φέρεται να είπε ότι άκουσε τον Σλέιμαν να εκλιπαρεί για τη ζωή του, λέγοντας στους δράστες: «Έχω παιδιά, παρακαλώ μην με σκοτώσετε», προτού διακοπεί η γραμμή.

Ο λιβανέζικος στρατός ανακοίνωσε σε μια σύντομη ανάρτηση στην πλατφόρμα X τη Δευτέρα ότι αρκετοί Σύριοι που συμμετείχαν στο περιστατικό συνελήφθησαν από τη διεύθυνση πληροφοριών, προσθέτοντας ότι γίνονται προσπάθειες για να αποκαλυφθούν τα ίχνη του Sleiman  και τα κίνητρα της απαγωγής του.

Σε άλλη ανάρτηση στο Χ λίγες ώρες αργότερα, ο στρατός ανακοίνωσε τη σύλληψη άλλων τριών Σύριων που φέρεται να συμμετείχαν στην απαγωγή.

Πηγές ασφαλείας είπαν στο τοπικό κανάλι MTV, το οποίο βρίσκεται κοντά στο LF, ότι ο Sleiman ήταν ζωντανός και καλά στην υγεία του.

Ένταση που σιγοβράζει

Καθώς διαδόθηκε η είδηση για την εξαφάνιση του Pascal Sleiman, ξέσπασαν αμέσως εντάσεις στο Jbeil. Οι κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους και απέκλεισαν τον κεντρικό αυτοκινητόδρομο που συνδέει το βορρά με το νότο του Λιβάνου. lf

Σε μια δήλωση, το LF κάλεσε τους εμπόρους, τους δήμους και τους δημάρχους στην περιοχή Jbeil να κλείσουν όλες τις επιχειρήσεις τη Δευτέρα σε καταδίκη της απαγωγής του Sleiman.

Ο Samir Geagea, επικεφαλής του LF, κατευθύνθηκε στο γραφείο του κόμματος στη Μαστίτα (Jbeil) λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Κυριακής για να δώσει συνέχεια στην υπόθεση.

Οι υποστηρικτές του LF έσπευσαν να κατηγορήσουν τη Χεζμπολάχ για την εξαφάνιση του  Sleiman.

Η απαγωγή του έφερε ξανά στο μυαλό τον ύποπτο θάνατο ενός άλλου αξιωματούχου της LF πέρυσι.

Ο Elias Hasrouni, μέλος του κεντρικού συμβουλίου του LF και πρώην συντονιστής του κόμματος στην περιοχή Bint Jbeil στο νότο, βρέθηκε νεκρός στο αυτοκίνητό του στο Ain Ebel, ένα χριστιανικό χωριό στον σιιτικοκρατούμενο νότο, τον περασμένο Αύγουστο. Η εξήγηση που δόθηκε ήταν πως επρόκειτο για τροχαίο ατύχημα. Το κόμμα, ωστόσο, την αμφισβήτησε, υποστηρίζοντας ότι τον απήγαγαν και τον σκότωσαν.

Το βίντεο εκείνη την εποχή έδειχνε ότι το αυτοκίνητο του  αναχαιτίστηκε από πολλά SUV και συνοδεύτηκε σε άλλη τοποθεσία. Πηγές ασφαλείας είχαν αποκαλύψει στα τοπικά μέσα ενημέρωσης τότε ότι το σώμα του  βρέθηκε θαμμένο, με σημάδια ξυλοδαρμού και στραγγαλισμού.

Η απάντηση της Χεζμπολάχ

Ο αρχηγός της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα αρνήθηκε ότι η ομάδα του βρισκόταν πίσω από την εξαφάνιση του Pascal Sleiman . Σε μια τηλεοπτική ομιλία που μεταδόθηκε σήμερα Δευτέρα, ο Νασράλα είπε ότι το περιστατικό και οι κατηγορίες που ακολούθησαν ήταν σημαντικές, ειδικά επειδή συμπίπτουν με την επερχόμενη επέτειο του εμφυλίου πολέμου του Λιβάνου που ξέσπασε στις 13 Απριλίου 1975.

«Σε εκείνους που μας κατηγορούν ότι κρατάμε την απόφαση του πολέμου και της ειρήνης [στη χώρα], τους ρωτάμε, «Ποιος ξεκίνησε τον πόλεμο τότε;» «Λάβατε έγκριση από το κράτος ή πήρατε τη δική σας απόφαση;» είπε, αναφερόμενος στην επίθεση του Κόμματος Kataeb εναντίον λεωφορείου που μετέφερε Παλαιστίνιους πρόσφυγες το 1975, η οποία πυροδότησε τον εμφύλιο πόλεμο που συνεχίστηκε μέχρι το 1990.

Ο Νασράλα είπε ότι η LF και οι σύμμαχοί τους έσπευσαν να κουνήσουν το δάχτυλο στη Χεζμπολάχ σχετικά με την απαγωγή του Sleiman.

«Ακούσαμε δηλώσεις που θυμίζουν τον εμφύλιο πόλεμο», είπε, προσθέτοντας ότι οι κατηγορίες και οι απειλές που έλαβε η ομάδα του ισοδυναμούν με μια «πολύ, πολύ επικίνδυνη εξέλιξη» και όσοι προσπάθησαν να σπείρουν διαμάχες πρέπει να κατανοήσουν τον κίνδυνο πίσω από τις κινήσεις τους.

Από την πλευρά του, ο Μεγάλος Τζααφαρίτης Μουφτής του Λιβάνου Σεΐχης Αχμέντ Καμπαλάν ( είναι μια από τις μεγαλύτερες σέχτες του σιισμού) καταδίκασε την απαγωγή, λέγοντας ότι κανένα πολιτικό κόμμα δεν βρίσκεται πίσω από αυτό το «έγκλημα».

Προειδοποίησε περαιτέρω για την υποκίνηση σεχταρισμού, ενώ κάλεσε για ηρεμία για να αποφευχθούν οι διαμάχες.

Εν τω μεταξύ, πολλά πολιτικά κόμματα και αξιωματούχοι καταδίκασαν την απαγωγή του Sleiman.

Ο Sami Gemayel, επικεφαλής του Κόμματος Kataeb (Φάλαγγες), το οποίο είναι σύμμαχος με το LF, περιέγραψε το περιστατικό ως «πολύ επικίνδυνη εξέλιξη». Σε ανάρτησή του στο Χ, κάλεσε όλες τις υπηρεσίες ασφαλείας να αποκαλύψουν γρήγορα τις συνθήκες του περιστατικού.

Το Ελεύθερο Πατριωτικό Κίνημα (FPM), μακροχρόνιος αντίπαλος του LF, κατήγγειλε επίσης το περιστατικό. Σε μια δήλωση τύπου, το FPM προέτρεψε τις αρχές να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση του Sleiman το συντομότερο δυνατό.

Οι σχέσεις μεταξύ του LF και της Χεζμπολάχ ήταν πάντα τεταμένες στο παρελθόν. Πιο πρόσφατα, οι εντάσεις έφτασαν στο αποκορύφωμά τους αφού η Χεζμπολάχ συμμετείχε σε διασυνοριακές μάχες με το Ισραήλ τον Οκτώβριο σε ένδειξη αλληλεγγύης με τη Χαμάς και τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας. Ο Geagea καταδίκασε επανειλημμένα τις ενέργειες της Χεζμπολάχ στο νότο και κατηγόρησε το κόμμα ότι έσυρε τον Λίβανο σε έναν ανεπιθύμητο πόλεμο.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024