30/04/2024

Μπάιντεν και Νετανιάχου βρίσκουν κοινό έδαφος για το Ιράν

Την περασμένη Πέμπτη είχαμε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Μπάιντεν και Νετανιάχου κατά την διάρκεια της οποίας ο Αμερικανός πρόεδρος ειδοποίησε τον Νετανιάχου για μια πιθανή αλλαγή στην πολιτική των ΗΠΑ.

Το έναυσμα ήταν ένα χτύπημα ισραηλινών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Γάζα την 1η Απριλίου που σκότωσε επτά εργαζόμενους στην οργάνωση World Central Kitchen, μια φιλανθρωπική ομάδα που διευθύνεται από τον διάσημο σεφ Jose Andres, η οποία έκτοτε ανέστειλε τις δραστηριότητές της στη Γάζα.

Ο Μπάιντεν είπε ότι ήταν «εξοργισμένος και συντετριμμένος» από τους θανάτους. Μια σειρά από επίσημες δηλώσεις και αναγνώσεις των ΗΠΑ διατήρησαν τη γραμμή της «αγανάκτησης» για τις δολοφονίες.

Ο Νετανιάχου περιέγραψε τους θανάτους ως ατυχείς, με έναν τόνο «συμβαίνουν πράγματα» και έκανε ελάχιστα  για να καθησυχάσει όσους ανησυχούσαν από τις δολοφονίες.

Η διεθνής οργή για τη διεξαγωγή του πολέμου από το Ισραήλ κλιμακώνεται το τελευταίο διάστημα καθώς πάνω από 33.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, οι περισσότεροι από αυτούς γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της Γάζας. Την ίδια ώρα υπάρχει άμεσος κίνδυνος πείνας. Περίπου το 80% των 2,1 εκατομμυρίων κατοίκων της Γάζας έχουν εκτοπιστεί και έχουν σημειωθεί εκτεταμένες καταστροφές κτιρίων κατοικιών, σχολείων, τζαμιών, νοσοκομείων, νεκροταφείων και θερμοκηπίων.

Στην κλήση, ο Μπάιντεν είπε στον Νετανιάχου ότι «τα χτυπήματα στους ανθρωπιστές είναι απαράδεκτα» στη Γάζα και ότι το Ισραήλ πρέπει «να ανακοινώσει και να εφαρμόσει μια σειρά από συγκεκριμένα, μετρήσιμα βήματα για την αντιμετώπιση της ζημιάς των πολιτών, του ανθρωπιστικού πόνου και της ασφάλειας των εργαζομένων στην αρωγή».

Ανώτερη ισραηλινή διπλωματική πηγή είπε στο  Al Monitor  ότι «ο Μπάιντεν έδωσε στον Νετανιάχου δύο επιλογές: να κάνει άμεσες αλλαγές στην πολιτική και τις επιχειρήσεις του στη Γάζα όσον αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια και την προστασία των πολιτών ή να αντιμετωπίσει άμεσες αλλαγές στην πολιτική των ΗΠΑ για το Ισραήλ».

Ο Νετανιάχου προχώρησε γρήγορα. Μέσα σε λίγες ώρες το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει το λιμάνι Ashdod και το συνοριακό πέρασμα Erez για ανθρωπιστική βοήθεια. Μια γρήγορη έρευνα των Αμυντικών Δυνάμεων του Ισραήλ έδειξε λάθη στην κρίση και παραβίαση των κανόνων εμπλοκής των IDF. Δύο Ισραηλινοί έφεδροι αξιωματικοί απολύθηκαν και σε δύο στρατιωτικούς διοικητές επιβλήθηκαν κυρώσεις για το περιστατικό.

Σύμφωνα με μια ανάγνωση της κλήσης από τον Λευκό Οίκο, ο Μπάιντεν επέμεινε ότι η άμεση κατάπαυση του πυρός ήταν απαραίτητη για τη σταθεροποίηση και τη βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης και την προστασία αθώων πολιτών και προέτρεψε τον Πρωθυπουργό να εξουσιοδοτήσει τους διαπραγματευτές του να συνάψουν μια συμφωνία χωρίς καθυστέρηση προκειμένου να επιστρέψουν οι όμηροι.

Ο Νετανιάχου αντιμετωπίζει αυξημένες πιέσεις για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση 134 Ισραηλινών, συμπεριλαμβανομένων Ισραηλινοαμερικανών, ομήρων που εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Κατάρ και η Αίγυπτος προσπαθούν να μεσολαβήσουν για κατάπαυση του πυρός και την ανταλλαγή κρατουμένων.

Πολλοί Ισραηλινοί κατηγορούν επίσης τον Νετανιάχου για αμέλεια που επέτρεψε στην τρομοκρατική  επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023, κατά την οποία σκοτώθηκαν περίπου 1.200 Ισραηλινοί, να συμβεί επί της ηγεσίας του.

Ο Μπάιντεν έχει καταστήσει σαφές ότι ο Νετανιάχου πρέπει να κάνει περισσότερα για να διευκολύνει την ανθρωπιστική βοήθεια.

Η οργή του προέδρου των ΗΠΑ συμπληρώνεται από την αυξημένη πίεση από τους Δημοκρατικούς, ειδικά από προοδευτικούς και Αραβοαμερικανούς, να περιορίσουν τη στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ στη Γάζα.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, αντίπαλος του Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, παίζει  δυνατά για να εκμεταλλευτεί την απογοήτευση από την πολιτική του Μπάιντεν στο Ισραήλ. Ο Τραμπ, όπως και ο Μπάιντεν, ένας ένθερμος υποστηρικτής του Ισραήλ, κάλεσε και πάλι  το Ισραήλ να τελειώσει τον πόλεμο, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ χάνει τη μάχη των δημοσίων σχέσεων και πρέπει «να επιστρέψει στην ειρήνη και να σταματήσει να σκοτώνει ανθρώπους».

Ο όρος της στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ, ωστόσο, εξακολουθεί να φαίνεται ότι είναι εφικτός για τον Μπάιντεν.

«Ακόμη κι αν έχει εκφράσει ανησυχίες για τη συμπεριφορά του Ισραήλ στον πόλεμο, η κυβέρνηση Μπάιντεν ώθησε αθόρυβα επιπλέον μεταφορές πυρομαχικών καθώς και μαχητικά αεροσκάφη F-15 και F-35A για να εκπληρώσει τα ισραηλινά αιτήματα», αναφέρουν οι Jared Szuba και Rina Bassist στο Al Monitor. 

Και αυτό μας φέρνει στο Ιράν.

Την 1η Απριλίου, την ίδια μέρα που σκοτώθηκαν οι εργαζόμενοι στην οργάνωση World Central Kitchen, ένα υποτιθέμενο ισραηλινό χτύπημα στη Δαμασκό δολοφόνησε τον διοικητή της δύναμης Quds του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης στον Λίβανο και τη Συρία, Mohammad Reza Zahedi, και έξι άλλους αξιωματούχους του IRGC. Το Ισραήλ δεν έχει σχολιάσει ούτε έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, κάτι που αποτελεί τυπική κυβερνητική πρακτική.

Το Ισραήλ  τέθηκε σε υψηλό συναγερμό εν αναμονή ενός ιρανικού χτυπήματος ως απάντηση, οδηγώντας τον κόσμο να εφοδιαστεί με τρόφιμα, προτού η κυβέρνηση ζητήσει ηρεμία.

Η ιρανική απάντηση, η οποία δεν έχει έρθει ακόμη, μπορεί τελικά να είναι περισσότερο στο στυλ « χρόνος και τόπος της επιλογής της Τεχεράνης», που είναι περισσότερο το στυλ του Ιράν, αλλά όλα μένει να φανούν.

Μετά την απώλεια της Χαμάς, το Ιράν μπορεί να απεχθάνεται να διακινδυνεύσει μια μαζική ισραηλινή επίθεση στη Χεζμπολάχ, τον πιο ισχυρό και πολύτιμο αντιπρόσωπό της, ειδικά αν η Τεχεράνη πιστεύει ότι ο Νετανιάχου μπορεί να καλωσορίσει μια επέκταση του πολέμου, καθώς αποκρούει την έκκληση του υπουργού Πολέμου Μπένι Γκαντζ για εκλογές που θα διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο, τις οποίες ο Νετανιάχου και το Κόμμα Λικούντ έχουν απορρίψει.

Η εισαγωγή της ιρανικής απειλής μπορεί τελικά να βοηθήσει να κρατηθεί ο συνασπισμός του Νετανιάχου και η ροή των αμερικανικών όπλων, όποια κι αν είναι η τριβή για τη Γάζα.

Κατά τη διάρκεια της κατά τα άλλα σύντομης συνομιλίας την Πέμπτη, ο Μπάιντεν και ο Νετανιάχου βρήκαν κοινό έδαφος συζητώντας «τις δημόσιες ιρανικές απειλές κατά του Ισραήλ και του ισραηλινού λαού».

Ο Μπάιντεν, σύμφωνα με επίσημη ανάγνωση της κλήσης από τον Λευκό Οίκο, «κατέστησε σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν σθεναρά το Ισραήλ απέναντι σε αυτές τις απειλές».

Η άποψη εδώ είναι ότι εάν ο περιορισμός της στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ προς το Ισραήλ κατά τη διάρκεια του πολέμου της Χαμάς φαινόταν επιβάρυνση, θα ήταν ακόμη πιο δύσκολο να γίνει αυτό ενόψει των «ιρανικών απειλών κατά του Ισραήλ και του ισραηλινού λαού».

Πηγή: Αl monitor 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024