30/04/2024

DAILY BRIEFING: Οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας (5/4/24)

ΡΩΣΙΑ-ΤΟΥΡΚΙΑ: Το εμπόριο της Ρωσίας με την Τουρκία, βασικό προμηθευτή για την κυβέρνηση της Μόσχας που έχει πληγεί από τις δυτικές κυρώσεις, έχει σταματήσει λόγω των αυστηρότερων δυτικών κυρώσεων, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg. Οι τουρκικές εξαγωγές μηχανημάτων θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 1 δισεκατομμύριο δολάρια φέτος λόγω της καταστολής της πώλησης αγαθών στη Ρωσία λόγω της πιθανότητας για στρατιωτικές χρήσεις, δήλωσε ο επικεφαλής της Ένωσης Εξαγωγέων Μηχανημάτων. Οι εργαλειομηχανές, οι αντλίες και οι ηλεκτροκινητήρες έχουν σημειώσει τη μεγαλύτερη πτώση. Τον περασμένο μήνα, το τουρκικό Υπουργείο Εμπορίου ανέφερε ότι οι εξαγωγές στη Ρωσία μειώθηκαν τον Φεβρουάριο κατά 33% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ενώ οι εισαγωγές από τη Ρωσία μειώθηκαν κατά 36,65%.

ΚΙΝΑ-ΡΩΣΙΑ-ΕΕ: Η κίνηση εμπορευματοκιβωτίων από την Κίνα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω Ρωσίας αυξήθηκε το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους κατά 44 τοις εκατό σε ετήσια βάση, παρά το καθεστώς κυρώσεων από τη Δύση, ανέφερε η JSC Russian Railways. Μέρος του λόγου για την αύξηση ήταν οι επιθέσεις των Χούτι στην εμπορική ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα, αναγκάζοντας τους μεταφορείς να βρουν εναλλακτικές διαδρομές. Οι μεταφορές μέσω Ρωσίας αναμένεται να αυξηθούν το δεύτερο τρίμηνο κατά 30-40%.

ΚΙΝΑ-ΒΙΕΤΝΑΜ:Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Wang Yi είχε συνομιλίες την Πέμπτη με τον Βιετναμέζο ομόλογό του, Bui Thanh Son, στη νότια Κίνα. Σύμφωνα με τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, ο Wang ζήτησε να συνεχιστεί η στρατηγική επικοινωνία υψηλού επιπέδου και να διευρυνθεί η συνεργασία για το εμπόριο και τις επενδύσεις, την ψηφιακή οικονομία, την πράσινη ανάπτυξη, τη νέα ενέργεια και τα βασικά ορυκτά. Από την πλευρά του, ο Μπούι είπε ότι το Βιετνάμ είναι πρόθυμο να ενισχύσει τον συντονισμό και να διαχειριστεί τις διαφορές του με την Κίνα.

ΚΙΝΑ- ΗΠΑ: Μια ομάδα εργασίας ΗΠΑ-Κίνας για τις εμπορικές σχέσεις πραγματοποίησε την πρώτη της υφυπουργική συνάντηση στην Ουάσιγκτον. Η κινεζική αντιπροσωπεία δήλωσε ότι το Πεκίνο είναι πρόθυμο να ενισχύσει τη συνεργασία, αλλά εξέφρασε ανησυχίες για τους δασμούς των ΗΠΑ σε κινεζικά προϊόντα και άλλους εμπορικούς περιορισμούς. Στο μεταξύ, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε ότι οι ανησυχίες αυξάνονται για τις παγκόσμιες οικονομικές επιπτώσεις από την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα της Κίνας, καθώς ξεκίνησε μια τετραήμερη επίσκεψη στη χώρα.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ-ΡΩΣΙΑ: Η Ουκρανία επιτέθηκε στη ρωσική αεροπορική βάση Μορόζοφσκ στην περιοχή του Ροστόφ, καταστρέφοντας έξι ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη σε κοινή επιχείρηση που διεξήχθη από την υπηρεσία ασφαλείας SBU και τον στρατό, δήλωσε στο Reuters πηγή πληροφοριών του Κιέβου.

ΣΟΜΑΛΙΑ-ΑΙΘΙΟΠΙΑ: Η Σομαλία απέλασε τον πρέσβη της Αιθιοπίας στο Μογκαντίσου και έκλεισε δύο προξενεία της Αιθιοπίας στη χώρα αφού η Αντίς Αμπέμπα καλωσόρισε αξιωματούχους από την ημιαυτόνομη σομαλική περιοχή Πούντλαντ την Τετάρτη. Η Puntland δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι δεν θα αναγνωρίζει πλέον την εξουσία του Μογκαντίσου. Οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών εντείνονται από τότε που η Αιθιοπία υπέγραψε συμφωνία τον Ιανουάριο με την αποσχισθείσα περιοχή της Σομαλιλάνδης, δίνοντάς της πρόσβαση στο λιμάνι της Ερυθράς Θάλασσας της περιοχής.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ: Η τεχνητή νοημοσύνη θα οδηγήσει σε πολλές εταιρείες να απασχολούν λιγότερους ανθρώπους τα επόμενα πέντε χρόνια, δήλωσε η εταιρεία παροχής προσωπικού Adecco Group, σε μια νέα έρευνα που υπογραμμίζει την αναταραχή που θα φέρει η τεχνητή νοημοσύνη στον χώρο εργασίας. Την ίδια ώρα, η Boeing και η Airbus οδεύουν προς μια δυνητικά συντονισμένη συμφωνία για τη διάσπαση των λειτουργιών του προβληματικού προμηθευτή Spirit AeroSystems, αναλαμβάνοντας εργοστάσια που απαιτούνται για την υποστήριξη των κορυφαίων προγραμμάτων τζετ.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024