30/04/2024

Πώς το Ιράν προσπαθεί να μεταφέρει το νέο σημείο ανάφλεξης στη Δυτική Όχθη

Το Ιράν διαχειρίζεται μια παράνομη διαδρομή λαθρεμπορίου σε όλη τη Μέση Ανατολή, χρησιμοποιώντας πράκτορες πληροφοριών, εξτρεμιστές μαχητές και εγκληματικές συμμορίες, για να παραδίδουν όπλα σε Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με αξιωματούχους από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ και το Ιράν.

Ο στόχος, όπως περιγράφεται από τρεις Ιρανούς αξιωματούχους, είναι να υποδαυλίσει αναταραχή εναντίον του Ισραήλ πλημμυρίζοντας τον θύλακα με όσα περισσότερα όπλα μπορεί.

Η μυστική επιχείρηση εντείνει τις ανησυχίες ότι η Τεχεράνη επιδιώκει να μετατρέψει τη Δυτική Όχθη στο επόμενο σημείο ανάφλεξης στον μακροχρόνιο σκιώδη πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Ιράν. Αυτή η σύγκρουση έχει αποκτήσει νέο επείγοντα χαρακτήρα, διακινδυνεύοντας μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, καθώς το Ιράν δεσμεύτηκε να αντεπιτεθεί μετά το ισραηλινό χτύπημα σε κτίριο πρεσβείας του στη Δαμασκό το οποίο σκότωσε επτά διοικητές των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Πολλά όπλα που μεταφέρονται λαθραία στη Δυτική Όχθη ταξιδεύουν σε μεγάλο βαθμό σε δύο μονοπάτια από το Ιράν μέσω του Ιράκ, της Συρίας, του Λιβάνου, της Ιορδανίας και του Ισραήλ, δήλωσαν οι αξιωματούχοι. Καθώς τα όπλα διασχίζουν τα σύνορα, πρόσθεσαν οι αξιωματούχοι, αλλάζουν χέρια μεταξύ ενός πολυεθνικού καστ που μπορεί να περιλαμβάνει μέλη οργανωμένων εγκληματικών συμμοριών, εξτρεμιστές μαχητές, στρατιώτες και πράκτορες πληροφοριών. Μια βασική ομάδα στην επιχείρηση, είπαν οι Ιρανοί αξιωματούχοι και αναλυτές, είναι βεδουίνοι λαθρέμποροι που μεταφέρουν τα όπλα από τα σύνορα της Ιορδανίας στο Ισραήλ.

 

Οι Farnaz Fassihi, Ronen Bergman και New York Times πήραν συνεντεύξεις από ανώτερους αξιωματούχους ασφαλείας και κυβερνητικούς με γνώση της προσπάθειας του Ιράν να μεταφέρει όπλα στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένων τριών από το Ισραήλ, τριών από το Ιράν και τριών από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι αξιωματούχοι και από τις τρεις χώρες ζήτησαν την ανωνυμία τους για να συζητήσουν μυστικές επιχειρήσεις για τις οποίες δεν είχαν εξουσιοδότηση να μιλήσουν δημόσια.

«Οι Ιρανοί ήθελαν να πλημμυρίσουν τη Δυτική Όχθη με όπλα και χρησιμοποιούσαν εγκληματικά δίκτυα στην Ιορδανία, στη Δυτική Όχθη και στο Ισραήλ, κυρίως Βεδουίνους, για να μετακινήσουν και να πουλήσουν τα προϊόντα», δήλωσε ο Matthew Levitt, διευθυντής του αντιτρομοκρατικού προγράμματος στο Ινστιτούτο της Ουάσιγκτον για την Πολιτική της Εγγύς Ανατολής, έναν ερευνητικό οργανισμό, και συγγραφέας μιας μελέτης για τη διαδρομή του λαθρεμπορίου.

Το λαθρεμπόριο στη Δυτική Όχθη, είπαν οι αναλυτές, ξεκίνησε πριν από περίπου δύο χρόνια, όταν το Ιράν άρχισε να χρησιμοποιεί διαδρομές που είχαν καθιερωθεί προηγουμένως για να διακινεί άλλο λαθρεμπόριο. Δεν είναι σαφές πόσα ακριβώς όπλα έχουν φτάσει στην περιοχή εκείνη την περίοδο, αν και οι αναλυτές λένε ότι η πλειοψηφία είναι φορητά όπλα.

Στους μήνες μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου εναντίον του Ισραήλ από τη Γάζα, οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας διεξήγαγαν μεγάλης κλίμακας καταστολή στη Δυτική Όχθη.

Ο ισραηλινός στρατός περιγράφει τις επιδρομές ως μέρος της αντιτρομοκρατικής προσπάθειάς του εναντίον της Χαμάς και άλλων ένοπλων φατριών για την εξάλειψη των όπλων και των τρομοκρατών. Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που κατηγορούνται για επίθεση εναντίον Ισραηλινών, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, σε μια από τις πιο θανατηφόρες περιόδους των τελευταίων δεκαετιών. Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι πολλοί Παλαιστίνιοι κρατούνται άδικα, ιδιαίτερα όσοι κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές χωρίς επίσημη δίκη. Λένε ότι δεν είναι σαφές πόσοι από τους συλληφθέντες έχουν γνήσιους δεσμούς με τις ένοπλες ομάδες.

«Αυτές οι συλλήψεις περιλαμβάνουν πολλούς που κρατούνται για λόγους που δεν είναι ξεκάθαροι», δήλωσε ο Omar Shakir, διευθυντής Ισραήλ και Παλαιστίνης στο Human Rights Watch. «Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει μακρά ιστορία καταχρηστικής κράτησης, αυθαίρετων συλλήψεων και κρατήσεων ανθρώπων για την άσκηση των βασικών τους δικαιωμάτων».

Για χρόνια, οι ηγέτες του Ιράν έχουν δηλώσει την αναγκαιότητα οπλισμού Παλαιστινίων μαχητών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Το Ιράν προμήθευε από καιρό όπλα για να επιτεθεί στο Ισραήλ με μαχητές, μέλη του λεγόμενου Άξονα της Αντίστασής του, συμπεριλαμβανομένων των δύο βασικών παλαιστίνιων συμμάχων του στη Γάζα, της Χαμάς και της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ.

Και οι δύο αυτές ομάδες, που δραστηριοποιούνται επίσης στη Δυτική Όχθη, χαρακτηρίζονται τρομοκρατικές οργανώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ισραήλ και άλλες χώρες.

Οι Ιρανοί αξιωματούχοι είπαν ότι η Τεχεράνη δεν είχε ξεχωρίσει μια συγκεκριμένη ομάδα, επιλέγοντας αντ’ αυτού να πλημμυρίσει σε γενικές γραμμές την περιοχή με όπλα και πυρομαχικά.

Ο Afshon Ostovar, αναπληρωτής καθηγητής θεμάτων εθνικής ασφάλειας στο  Naval Postgraduate School και ειδικός στον στρατό του Ιράν, είπε ότι το Ιράν εστιάζει στη Δυτική Όχθη επειδή κατανοεί ότι η πρόσβαση στη Γάζα θα περιοριστεί στο άμεσο μέλλον.

«Η Δυτική Όχθη πρέπει πραγματικά να είναι το επόμενο σύνορο στο οποίο το Ιράν θα διεισδύσει και θα πολλαπλασιάσει τα όπλα, γιατί αν είναι σε θέση να το κάνει αυτό, τότε η Δυτική Όχθη θα γίνει εξίσου μεγάλο πρόβλημα, αν όχι μεγαλύτερο, όπως η Γάζα», είπε. .

Η Φατάχ, η παλαιστινιακή φατρία που ελέγχει την Παλαιστινιακή Αρχή και μαζί της μεγάλο μέρος της Δυτικής Όχθης, κατηγόρησε το Ιράν την περασμένη εβδομάδα ότι προσπαθεί να «εκμεταλλευτεί» τους Παλαιστίνιους για δικά του μέσα σκορπώντας χάος στην επικράτεια. Σε ανακοίνωσή της, η Φατάχ είπε ότι δεν θα επιτρέψει την εκμετάλλευση του «ιερού μας στόχου και του αίματος του λαού μας» από το Ιράν.

Σε ανακοίνωσή της, η μόνιμη αποστολή του Ιράν στον ΟΗΕ δεν σχολίασε την επιχείρηση λαθρεμπορίου, αλλά τόνισε ότι είναι σημαντικό να πάρουν τα όπλα οι Παλαιστίνιοι εναντίον του Ισραήλ.

«Η αξιολόγηση του Ιράν θέτει ότι η μόνη αποτελεσματική οδός για την αντίσταση στην κατοχή από το Σιωνιστικό καθεστώς είναι μέσω της ένοπλης αντίστασης», δήλωσε ο Amir Saeid Iravani, πρεσβευτής της χώρας στον ΟΗΕ. «Οι δυνάμεις της Παλαιστινιακής αντίστασης διαθέτουν την ικανότητα να κατασκευάζουν και να προμηθεύονται τον απαραίτητο οπλισμό για τον σκοπό τους».

Ακόμη και μετά τις 7 Οκτωβρίου, καθώς οι πληρεξούσιοι του Ιράν εξαπολύουν ολοένα και περισσότερες απειλές από τον Λίβανο και την Υεμένη, η Τεχεράνη και η Ιερουσαλήμ προτίμησαν να περιορίσουν μεγάλο μέρος της σύγκρουσής τους. Αλλά αυτός ο κρυφός πόλεμος εξερράγη σε κοινή θέα  με την αεροπορική επιδρομή εναντίον κτιρίου της ιρανικής πρεσβείας στη Συρία.

Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη την 1η Απριλίου επιτέθηκαν σε συνάντηση ηγετών των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν και μελών της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ στη Δαμασκό, δήλωσαν οι Ιρανοί αξιωματούχοι. Μεταξύ των νεκρών ήταν ο στρατηγός Mohammad Reza Zahedi, 65 ετών, ο στρατηγός του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, υπεύθυνος για τις μυστικές επιχειρήσεις του Ιράν στη Συρία και τον Λίβανο, μέσω των οποίων διέρχονται τμήματα του λαθρεμπορίου όπλων, δήλωσαν Ισραηλινοί, Ιρανοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Αυτή η επίθεση ήρθε μετά από μια άλλη ισραηλινή αεροπορική επιδρομή. Στις 26 Μαρτίου, οι ισραηλινές δυνάμεις έπληξαν έναν βασικό κόμβο  λαθρεμπορίου στην ανατολική Συρία, σύμφωνα με Αμερικανούς και Ιρανούς αξιωματούχους και δύο από τους Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Η πλειονότητα των λαθραίων όπλων, είπαν οι αναλυτές, είναι φορητά όπλα όπως πιστόλια και τουφέκια. Το Ιράν διακινεί επίσης λαθραία προηγμένα όπλα, σύμφωνα με Αμερικανούς και Ισραηλινούς αξιωματούχους. Αυτά τα όπλα, είπαν οι ισραηλινοί αξιωματούχοι, περιλαμβάνουν αντιαρματικούς πυραύλους και πυραυλοβόλα, που πετούν γρήγορα και χαμηλά στο έδαφος, δημιουργώντας μια πρόκληση για το Ισραήλ όταν υπερασπίζεται πολιτικούς και στρατιωτικούς στόχους από πυρά κοντινής εμβέλειας.

Η υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας του Ισραήλ, Shin Bet, ανέφερε σε δήλωση ότι πρόσφατα κατέσχεσε προηγμένο στρατιωτικό εξοπλισμό που εισήχθη λαθραία στη Δυτική Όχθη. Η Shin Bet «παίρνει πολύ σοβαρά την εμπλοκή σε δραστηριότητες που κατευθύνονται από το Ιράν και τις θυγατρικές του και θα συνεχίσει να λαμβάνει ενεργά μέτρα ανά πάσα στιγμή για να παρακολουθεί και να αποτρέπει οποιαδήποτε δραστηριότητα που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια του κράτους του Ισραήλ», αναφέρει η ανακοίνωση.

Σε συνεργασία με τους  συμμάχους του και τα εγκατεστημένα εγκληματικά δίκτυα, το Ιράν χρησιμοποιεί δύο κύριες οδούς για να φτάσει όπλα στη Δυτική Όχθη, δήλωσαν οι Ισραηλινοί, Ιρανοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Κατά μήκος μιας διαδρομής, μαχητές που υποστηρίζονται από το Ιράν και Ιρανοί πράκτορες μεταφέρουν τα όπλα από τη Συρία στην Ιορδανία, δήλωσαν οι αξιωματούχοι. Από εκεί, πρόσθεσαν οι Ιρανοί αξιωματούχοι, μεταφέρονται στα σύνορα με βεδουίνους λαθρέμπορους. Οι νομάδες μεταφέρουν τα όπλα στα σύνορα με το Ισραήλ, όπου τα μαζεύουν εγκληματικές συμμορίες που στη συνέχεια τα μεταφέρουν στη Δυτική Όχθη.

 

https://www.researchgate.net/figure/Map-of-border-region-between-Israel-Jordan-and-the-Palestinian-Authority-showing-the_fig1_242458111

 

Η ιρανική προσπάθεια αξιοποιεί μια καθιερωμένη διαδρομή λαθρεμπορίου στην Ιορδανία, η οποία μοιράζεται πορώδη σύνορα 300 μιλίων με το Ισραήλ. Πέρυσι, ένας Ιορδανός  κατηγορήθηκε στο Αμμάν της Ιορδανίας, αφού συνελήφθη το 2022 προσπαθώντας να μεταφέρει περισσότερα από 200 όπλα στη Δυτική Όχθη. Η πηγή των όπλων δεν ήταν ξεκάθαρη.

Ένας από τους Ιρανούς αξιωματούχους είπε ότι η αυξημένη ασφάλεια από τις 7 Οκτωβρίου, τόσο από το Ισραήλ όσο και από την Ιορδανία, έχει αυξήσει τον κίνδυνο σύλληψης, ειδικά για τους Βεδουίνους και τους Αραβο-Ισραηλινούς που διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην προσπάθειά τους να διασχίζουν τα σύνορα.

Μια δεύτερη, πιο απαιτητική διαδρομή παρακάμπτει την Ιορδανία και μεταφέρει τα όπλα από τη Συρία στον Λίβανο, δήλωσαν δύο από τους αμερικανούς αξιωματούχους. Από εκεί, πολλά από τα όπλα μεταφέρονται λαθραία στο Ισραήλ, όπου εγκληματικές συμμορίες τα μαζεύουν και τα μεταφέρουν στη Δυτική Όχθη.

Η διαδρομή μέσω του Λιβάνου είναι πιο δύσκολη, ιδιαίτερα από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στη Γάζα, επειδή τα σύνορα στα οποία δραστηριοποιείται η Χεζμπολάχ περιπολούνται εντονότερα τόσο από τον ισραηλινό στρατό όσο και από τις ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ.

Μεγάλο μέρος του έργου που συντονίζει τη διαδρομή του λαθρεμπορίου γίνεται από Ιρανούς πράκτορες της Δύναμης Quds, της εξωτερικής υπηρεσίας πληροφοριών των Φρουρών της Επανάστασης, σύμφωνα με δύο από τους Ιρανούς αξιωματούχους που συνδέονται με τους Φρουρούς.

Εκτός από τη δολοφονία του στρατηγού Zahedi, το ισραηλινό χτύπημα εναντίον του κτιρίου της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό την περασμένη εβδομάδα σκότωσε άλλους δύο στρατηγούς της δύναμης Quds και τέσσερις άλλους αξιωματικούς, είπε το Ιράν, καθιστώντας την μια από τις πιο θανατηφόρες επιθέσεις του σκιώδη πολέμου ανάμεσα στις δυο χώρες.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι και δύο από τους Ισραηλινούς αξιωματούχους δήλωσαν ότι μια σειρά επιδρομών στη Συρία μια εβδομάδα νωρίτερα στόχευαν σε δύο τμήματα ιρανικών πληροφοριών που εμπλέκονται στο λαθρεμπόριο.


Μέρες πριν από την ισραηλινή επίθεση στο κτίριο της πρεσβείας στη Δαμασκό, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, έδωσε την προσωπική του σφραγίδα έγκρισης στους Παλαιστίνιους μαχητές που λαμβάνουν πολλά από τα όπλα του Ιράν. Στην Τεχεράνη, συναντήθηκε με τους ηγέτες δύο ένοπλων ομάδων: τον Ziyad al-Nakhalah της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ και τον Ismail Haniyeh, τον πολιτικό ηγέτη της Χαμάς.

Ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ, ο οποίος πριν από χρόνια εξέδωσε δημόσια διαταγή για τον εξοπλισμό της Δυτικής Όχθης, είπε και στους δύο ηγέτες, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, ότι το Ιράν δεν θα δίσταζε να υποστηρίξει τους Παλαιστίνιους και την υπόθεση τους.

«Δεν θα ήταν εύκολο για τον παλαιστινιακό λαό να αντέξει αυτή τη μάχη αν δεν ήταν η συνεχής και συνεπής υποστήριξη του Ιράν σε όλα τα πολιτικά, στρατιωτικά και επίπεδα ασφάλειας», είπε ο al-Nakhalah σε ομιλία του στην Τεχεράνη.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024