30/04/2024

Οι ΗΠΑ ζητούν από το Ισραήλ ψυχραιμία

Adam Schultz/The White House via Getty Images

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου να «σκεφτεί προσεκτικά και στρατηγικά τον κίνδυνο κλιμάκωσης», καθώς το Ισραήλ εξετάζει την απάντησή του στη θρασύτατη ιρανική επίθεση που οι Ηνωμένες Πολιτείες φοβούνται ότι θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο.

«Ο πρόεδρος είπε στον πρωθυπουργό ότι το Ισραήλ πραγματικά βγήκε μπροστά σε αυτή την ανταλλαγή», δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος της αμερικάνικης κυβέρνησης που ενημέρωσε τους δημοσιογράφους την Κυριακή, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ «επέδειξε ξεκάθαρα τη στρατιωτική του ανωτερότητα».

Ο Μπάιντεν και ο Νετανιάχου μίλησαν τηλεφωνικά λίγες ώρες αφότου το Ιράν εκτόξευσε περισσότερα από 300 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους στο Ισραήλ το Σάββατο το βράδυ. Σχεδόν όλοι αναχαιτίστηκαν από το πολυεπίπεδο σύστημα αεράμυνας του Ισραήλ με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων συμμαχικών στρατευμάτων.

Η άμεση επίθεση ήρθε ως αντίποινα για την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε ιρανικό διπλωματικό συγκρότημα στη Δαμασκό την 1η Απριλίου που σκότωσε δύο ανώτερους στρατηγούς των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) και πολλά άλλα μέλη του IRGC.

Ο ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος είπε ότι το Ιράν σκόπευε να είναι  «άκρως καταστροφικό» το Σάββατο, αλλά αποτράπηκε από τον ισραηλινό στρατό. Οι αναλυτές, ωστόσο, είπαν ότι η επίθεση – η πρώτη που εξαπέλυσε το Ιράν από το δικό του έδαφος εναντίον του Ισραήλ – φαινόταν βαθμονομημένη για να αποφευχθεί μια μεγάλη ισραηλινή απάντηση που θα έσερνε το Ιράν και τους πληρεξουσίους του σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο.

«Εάν ήταν επιτυχής, αυτή η επίθεση θα μπορούσε να προκαλέσει μια ανεξέλεγκτη κλιμάκωση, μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση», είπε ο ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι οι Ισραηλινοί είπαν ότι δεν αναζητούν «μια σημαντική κλιμάκωση με το Ιράν».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις, αλλά χρησιμοποιούν ιδιωτικούς διαύλους για να επικοινωνούν, συμπεριλαμβανομένης της Ελβετικής Πρεσβείας στην Τεχεράνη, η οποία εκπροσωπεί τα διπλωματικά συμφέροντα των ΗΠΑ στη χώρα. Καθώς η επίθεση ήταν σε εξέλιξη, η κυβέρνηση Μπάιντεν έλαβε ένα ιρανικό μήνυμα μέσω των Ελβετών «που υποδηλώνει βασικά ότι [οι Ιρανοί] είχαν τελειώσει μετά από αυτό», είπε ο αξιωματούχος της κυβέρνησης.

Η άνευ προηγουμένου επίθεση έρχεται λίγες μέρες πριν ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν αναμένεται να ταξιδέψει στη Νέα Υόρκη για τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 18 Απριλίου για τη Γάζα.

Η αποστολή του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη ανέφερε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το Σάββατο ότι η αεροπορική του επίθεση δικαιολογείται βάσει του άρθρου 51 του Χάρτη του ΟΗΕ, το οποίο προβλέπει το δικαίωμα αυτοάμυνας. Η αποστολή είπε ότι η επίθεση «θεωρήθηκε ολοκληρωμένη», αλλά «σε περίπτωση που το ισραηλινό καθεστώς κάνει άλλο λάθος, η απάντηση του Ιράν θα είναι πολύ πιο σοβαρή».

Ο Μπάιντεν και οι άλλοι ηγέτες της Ομάδας των Επτά εθνών καταδίκασαν ομόφωνα την επίθεση κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνάντησης την Κυριακή και συζήτησαν την επιβολή συντονισμένων κυρώσεων ως απάντηση, δήλωσε ο ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024