26/04/2024

Η Αλγερία κλείνει εκκλησιές, οι πιστοί διαμαρτύρονται

Ανησυχία επικρατεί στις τάξεις της προτεσταντικής κοινότητας στην Αλγερία. Οι αρχές δεν δίνουν άδειες για να χτίσουν οι πιστοί τις εκκλησιές τους, ούτε για να κάνουν εισαγωγές Βίβλων. «Μας απαντούν, είναι αμαρτία».

Ηχητικό ντοκουμέντο από βίντεο που κυκλοφορεί αυτές τις μέρες στο διαδίκτυο δείχνει άνδρες των αλγερινών μονάδων ασφαλείας να σπρώχνουν βίαια Χριστιανούς πιστούς έξω από χώρο προσευχής. Ο πρόεδρος των προτεσταντικών εκκλησιών στην Αλγερία Σαλάχ Σαλάχ διαμαρτύρεται και εμφανίζεται ανήσυχος για τον μέλλον των Προτεσταντών στην αραβική χώρα. Μόνο μέσα στον Οκτώβριο οι αρχές έβαλαν λουκέτο σε πολλούς χώρους προσευχής Προτεσταντών. Η οργή των πιστών είναι μεγάλη.

«Αποθαρρύνουν την κοινότητα»

Στην Αλγερία υπάρχουν 40.000 αλγερινοί χριστιανοί

Ο Χανάφι Ιντίρι, αλγερινός πάστορας, διηγείται την ζοφερή καθημερινότητα της προτεσταντικής κοινότητας. «Η αστυνομία συνεχώς μας ενοχλεί. Μας ρωτά γιατί προσευχόμαστε εδώ κι εκεί. Αυτές οι ερωτήσεις γίνονται για να προκαλέσουν και να αποθαρρύνουν την κοινότητά μας. Η αστυνομία ασκεί πιέσεις στον πληθυσμό κι έτσι δεν μπορούμε να νοικιάσουμε χώρους προσευχής. Γι αυτό εμείς οι Χριστιανοί είμαστε διασκορπισμένοι, δεν έχουμε έναν συγκεκριμένο χώρο συνάντησης. Έχουμε αυτήν την εποχή πρόβλημα να χτίσουμε εκκλησιές. Υπάρχουν χιλιάδες Χριστιανοί αλλά δεν βρίσκουμε χώρο συνάντησής μας».

Η επίσημη δικαιολογία των αλγερινών αρχών είναι ότι η Προτεσταντική Εκκλησία δεν έχει ζητήσει επίσημη άδεια να χτίσει εκκλησίες. Με βάση έναν νόμο του 2006 οφείλουν όλες οι μη μουσουλμανικές θρησκείες να το κάνουν και να δηλώνονται ως θρησκευτικές κοινότητες, κάτι που προς το παρόν ισχύει μόνο για την καθολική εκκλησία. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία στην Αλγερία υπάρχουν 40.000 αλγερινοί χριστιανοί, λιγότερο από το 1% του πληθυσμού της χώρας.  Το καθεστώς τους είναι πολύπλοκο.

Θύματα θρησκευτικών διακρίσεων

Για τις αλγερινές αρχές η εισαγωγή Βίβλων είναι αμαρτία

Συχνά πέφτουν θύματα θρησκευτικών διακρίσεων, όπως λέει στο τηλεοπτικό δίκτυο TV5MONDE ο Γιουσέφ Ουραχμάν, αντιπρόεδρος της Προτεσταντικής Εκκλησίας στην Αλγερία. «Η κοινότητά μας δεν έχει πλέον την άδεια να εισάγει Βίβλους για τους πιστούς. Γι αυτές τις άδειες υπάρχει μια επιτροπή, που μας είπε ότι είναι αμαρτία η εισαγωγή Βίβλων. Εκτός αυτού έχω πολλούς ομόθρησκούς μου που λόγω του ότι είναι Χριστιανοί έχασαν τη δουλειά τους».
Είναι η περίπτωση της Ρασιντά Αούντ.

Μόλις οι αρχές πληροφορήθηκαν ότι η ίδια και ο σύζυγός της ασπάστηκαν την χριστιανική θρησκεία, ξεκίνησαν οι διώξεις. «Ο σύζυγός μου, διευθυντής τράπεζας, απελύθη», λέει. «Εγώ είχα δουλειά μόλις δύο χιλιόμετρα από το σπίτι μου. Ξαφνικά πήρα μετάθεση 50 χιλιόμετρα από το σπίτι του. Οι αρχές απείλησαν τους συνάδελφους μου να μη μου ξαναμιλήσουν». Όλα αυτά δημιουργούν ανυπέρβλητες δυσκολίες στους αλγερινούς προτεστάντες, οι οποίοι ζητούν επίσημη αναγνώριση της θρησκευτικής τους κοινότητας και τροποποίηση της διαδικασίας υποχρεωτικής άδειας για τους χώρους προσευχής τους.

Ντούνια Σαντάκι/ HR
Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου

πηγή:DW 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024