27/04/2024

Έρχεται το τέλος του Facebook;

Στις 31 Ιανουαρίου, ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ο ιδρυτής του κοινωνικού δικτύου, δέχτηκε επιπλήξεις από Αμερικανούς γερουσιαστές για τη διάδοση επιβλαβούς υλικού. Την επόμενη μέρα ανακοίνωσε ένα άλλο σύνολο λαμπερών αποτελεσμάτων για τη Meta, τη μητρική εταιρεία του Facebook, η οποία τώρα αποτιμάται στα 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Ωστόσο, παρόλο που τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τραβούν αξιόπιστα τεράστια προσοχή τόσο από πιστούς ακόλουθους όσο και από κριτικούς, υφίστανται μια βαθιά αλλά ελάχιστα αντιληπτή μεταμόρφωση. Η περίεργη μαγεία των διαδικτυακών κοινωνικών δικτύων ήταν να συνδυάζουν τις προσωπικές αλληλεπιδράσεις με τη μαζική επικοινωνία. Τώρα αυτό το αμάλγαμα χωρίζεται ξανά στα δύο. Οι ενημερώσεις κατάστασης από φίλους έχουν δώσει τη θέση τους σε βίντεο από αγνώστους που μοιάζουν με υπερκινητική τηλεόραση. Οι δημόσιες αναρτήσεις μεταφέρονται όλο και περισσότερο σε κλειστές ομάδες,  όπως το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Αυτό που ο Ζάκερμπεργκ αποκαλεί την ψηφιακή «πλατεία της πόλης» ξαναχτίζεται—και δημιουργεί προβλήματα.

Αυτό έχει σημασία, γιατί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι βιώνουν το διαδίκτυο. Το ίδιο το Facebook αριθμεί περισσότερους από 3 δισεκατομμύρια χρήστες. Οι εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης καταλαμβάνουν σχεδόν το ήμισυ του χρόνου οθόνης του κινητού, ο οποίος με τη σειρά του καταναλώνει περισσότερο από το ένα τέταρτο των ωρών αφύπνισης. Καταβροχθίζουν 40% περισσότερο χρόνο από ό,τι το 2020, καθώς ο κόσμος έχει συνδεθεί στο διαδίκτυο.

Εκτός από διασκεδαστικά, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι το χωνευτήρι της διαδικτυακής συζήτησης και ένας εκτοξευτήρας πολιτικών εκστρατειών. Σε μια χρονιά που ο μισός κόσμος θα πάει στις κάλπες, οι πολιτικοί από τον Ντόναλντ Τραμπ μέχρι τον Ναρέντρα Μόντι θα είναι απασχολημένοι στο διαδίκτυο.

Το εντυπωσιακό χαρακτηριστικό των νέων μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι ότι δεν είναι πλέον πολύ κοινωνικά. Εμπνευσμένες από το TikTok, εφαρμογές όπως το Facebook εξυπηρετούν όλο και περισσότερο μια συνεχή ροή με κλιπς που επιλέγονται από την τεχνητή νοημοσύνη σύμφωνα με τη συμπεριφορά προβολής ενός χρήστη και όχι τις κοινωνικές του συνδέσεις.

Εν τω μεταξύ, οι άνθρωποι δημοσιεύουν λιγότερες αναρτήσεις. Το ποσοστό των Αμερικανών που δηλώνουν ότι απολαμβάνουν να παρουσιάζουν τη ζωή τους στο διαδίκτυο έχει μειωθεί από 40% σε 28% από το 2020. Η συζήτηση μεταφέρεται σε κλειστές πλατφόρμες, όπως το WhatsApp και το Telegram.

Τα φώτα έχουν σβήσει στην πλατεία της πόλης. Τα social media ήταν πάντα αδιαφανή, αφού κάθε ροή είναι διαφορετική. Αλλά το TikTok, ένα φαινόμενο από βίντεο που ανήκει στην Κίνα, είναι ένα μαύρο κουτί για τους ερευνητές. Το Twitter, που μετονομάστηκε σε X, δημοσίευσε μέρος του κώδικά του, αλλά ενίσχυσε την πρόσβαση στα δεδομένα για τα οποία εμφανίζονται tweets. Οι ομάδες ιδιωτικών μηνυμάτων είναι συχνά πλήρως κρυπτογραφημένες.

Πιο επείγον ακόμη και από την άνοδο των ψευδών ειδήσεων είναι η έλλειψη του πραγματικού είδους. Ο Ζάκερμπεργκ είπε κάποτε ότι ήθελε το Facebook να είναι σαν μια εξατομικευμένη εφημερίδα. Όμως, δεδομένου ότι το δίκτυο είναι ο άξονας της ψυχαγωγίας, οι ειδήσεις αποτελούν μόνο το 3% του τι βλέπουν οι άνθρωποι σε αυτό. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μόνο το 19% των ενηλίκων μοιράζεται ειδήσεις εβδομαδιαίως, από 26% το 2018.

Εκδόσεις όπως το BuzzFeed News, που βασίζονταν στην κοινωνική διανομή, χάθηκαν.  Και είναι πρόβλημα όλων όταν σχεδόν οι μισοί νέοι λένε ότι, όπως οι πλατφόρμες αποφασίζουν ότι οι ειδήσεις δεν είναι πλέον ενδιαφέρουσες, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι η κύρια πηγή ειδήσεων.

WhatsApp και WhatsDown

Μερικοί άνθρωποι υποστηρίζουν ότι τα ελαττώματα των κοινωνικών δικτύων μπορούν να διορθωθούν με καλύτερη διακυβέρνηση, έξυπνη κωδικοποίηση ή ένα διαφορετικό επιχειρηματικό μοντέλο. Τέτοια πράγματα μπορούν να βοηθήσουν.

Αλλά τα προβλήματα που εγείρονται από τη νέα γενιά εφαρμογών υποδηλώνουν ότι τα ελαττώματα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι επίσης αποτέλεσμα των συμβιβάσεων που ενσωματώνονται στην ανθρώπινη επικοινωνία.

Όταν οι πλατφόρμες στρέφονται προς τις ιδιωτικές ομάδες, αναπόφευκτα έχουν λιγότερη εποπτεία. Όταν οι άνθρωποι ξεφεύγουν από τον κλειστό κύκλο τους, μπορεί κάλλιστα να αντιμετωπίσουν πιο ακραίο περιεχόμενο. Όταν οι χρήστες αγκαλιάζουν την αβλαβή ψυχαγωγία, βλέπουν λιγότερα νέα.

Καθώς τα κοινωνικά δίκτυα μαραίνονται, οι χειριστές πλατφορμών και οι χρήστες θα πρέπει να αφιερώνουν λιγότερο χρόνο στις παλιές μάχες και περισσότερο στην καταπολέμηση της νέας.

Πηγή: Economist

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024