28/04/2024

Οι τελευταίες εξελίξεις στο ουκρανικό πεδίο

πηγή φωτογραφίας: https://www.thequint.com/voices/opinion/russia-is-important-to-india-so-is-ukraine-can-it-strike-a-balance

Γράφει ο Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας 

 

Ισορροπίες στον πόλεμο Ουκρανίας Ρωσίας, αν και η συνεχόμενη σύρραξη έχει φθείρει έντονα και τις δύο πλευρές. Η διαφορά βέβαια είναι πώς η Ουκρανία έχει σχεδόν συνεχή υποστήριξη από όλο τον δυτικό κόσμο και είναι αναμενόμενο να κυριαρχεί σε κάποια σημεία έναντι της Ρωσίας, χωρίς όμως αυτό να αλλάζει τη γενική εικόνα.

 

Σύμφωνα λοιπόν με το ISW

 

– Οι ρωσικές δυνάμεις σημείωσαν οριακά κέρδη γύρω από το Μπαχμούτ στις 29 Νοεμβρίου, αλλά οι ρωσικές δυνάμεις παραμένει απίθανο να έχουν προχωρήσει με τον ρυθμό που ισχυρίστηκαν οι ρωσικές πηγές ότι συνέβη.

– Το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου (MoD) αναφέρει ότι οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα σταμάτησαν την ανάπτυξη τακτικών ομάδων τάγματος (BTG) τους τελευταίους τρεις μήνες, υποστηρίζοντας τις προηγούμενες εκτιμήσεις του ινστιτούτου ISW.

– Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να αμύνονται έναντι των ουκρανικών αντεπιθέσεων γύρω από το Σβάτοβο, καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις συνέχισαν τις αντεπιθέσεις γύρω από το Σβάτοβο  και την Κρεμίννα.

– Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν περιορισμένες χερσαίες επιθέσεις δυτικά της Κρεμίννας για να ανακτήσουν τις χαμένες θέσεις.

– Οι ρωσικές δυνάμεις διεξήγαγαν χερσαίες επιθέσεις κοντά στο Σίβερσκ και την Αβντιέβκα και στη δυτική περιφέρεια του Ντόνετσκ.

– Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να ενισχύουν τις αμυντικές θέσεις στην ανατολική περιφέρεια Χερσώνα, καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις συνέχισαν να χτυπούν τις συγκεντρώσεις ρωσικών δυνάμεων στη νότια Ουκρανία.

– Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να παλεύουν με απαρχαιωμένο εξοπλισμό και ελλείψεις εγχώριου προσωπικού εν μέσω επίσημων ενεργειών που δείχνουν την πιθανή έναρξη ενός πιθανού δεύτερου κύματος επιστράτευσης.

– Μια ανεξάρτητη έρευνα διαπίστωσε ότι η Ρωσία μπορεί να έχει μεταφέρει χιλιάδες Ουκρανούς κρατούμενους από ποινικές φυλακές στην κατεχόμενη Ουκρανία, στη Ρωσία μετά την απόσυρση από τη δυτική όχθη της περιφέρειας Χερσώνα.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024