02/05/2024

Ισραήλ: Γιατί Τζενίν και Ναμπλούς «παράγουν» επιθέσεις

Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα

 

Στη δεύτερη ιντιφάντα, γνωστή ως Ιντιφάντα Αλ-Άκσα, η οποία κράτησε από το 2000 ως 2005 και ξεκίνησε μετά την επίσκεψη του τότε Ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν στο Όρος του Ναού ,το Ισραήλ στόχευσε τον καταυλισμό Τζενίν ως μέρος της προσπάθειάς του να συντρίψει την παλαιστινιακή αντίσταση στο πλαίσιο της λεγόμενης Επιχείρησης Αμυντικής Ασπίδας.

Το στρατόπεδο περικυκλώθηκε και κανείς δεν μπορούσε να μπει ή να βγει. Τότε, οι ενέργειες του ισραηλινού στρατού είχαν επικριθεί έντονα ως υπερβολικές. (Και φυσικά δεν ήταν αναίμακτες, χαρακτηριζόμενες ως σφαγή).

Σήμερα, το στρατόπεδο Τζενίν και σε μικρότερο βαθμό το στρατόπεδο Μπαλάτα στη Ναμπλούς (καθώς και η παλιά πόλη της Ναμπλούς, γνωστή ως casbah) έχουν ξεσηκωθεί ξανά, ξεκινώντας ένα νέο κύκλο βίας.

Στην εποχή που ακολούθησε τη Συμφωνία του Όσλο ΙΙ του 1995, οι Ισραηλινοί στρατιώτες δεν έπρεπε να εισέλθουν σε μεγάλες παλαιστινιακές πόλεις που ονομάζονται «Περιοχή Α» και που υποτίθεται ότι βρίσκονται υπό τον άμεσο έλεγχο της παλαιστινιακής αρχής. Ωστόσο, τον τελευταίο χρόνο περίπου οι σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Ραμάλα έχουν επιδεινωθεί με αποτέλεσμα να υπάρχει αδυναμία συντονισμού μεταξύ τους.

Το Ισραήλ έχει ξεκινήσει τις επιχειρήσεις εναντίον των ένοπλων Παλαιστίνιων που απειλούν με τρομοκρατικές επιθέσει ς (άτομα που δρυν σε ομάδες και πρόκειται να πραγματοποιήσουν επίθεση εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών ή εποίκων ή πολιτών εντός του Ισραήλ) ενώ η Παλαιστίνη κατηγορεί το Ισραήλ για βία.

Κατά καιρούς το Ισραήλ διεισδύει σε αυτές τις πολυκατοικημένες τοποθεσίες κρυφά, με στόχο να κυνηγά άτομα σε ένα συγκεκριμένο κρησφύγετο. Ως επί το πλείστον, το Ισραήλ πραγματοποιεί αυτές τις επιθέσεις χωρίς να έχει θύματα.

Ωστόσο, φαίνεται ότι το τελευταίο διάστημα αυτή η τακτική έχει αλλάξει. Έχοντας εγκαταλείψει τις μυστικές μονάδες Duvdevan (ή αλλιώς Unit 217 όπου οι χειριστές του φορούν συχνά πολιτικά ρούχα για να μεταμφιεστούν στον τοπικό αραβικό πληθυσμό- πάνω στις ιστορίες αυτής της ομάδας βασίστηκε και η τηλεοπτική σειρά Fauda), ο ισραηλινός στρατός μπήκε δημόσια στον προσφυγικό καταυλισμό Τζενίν με μια σειρά από στρατιωτικά οχήματα.

Αυτό που δεν περίμεναν ήταν ότι η παλαιστινιακή αντίσταση είχε σχεδιάσει μια ενέδρα εναντίον τους και τα καλά προστατευμένα οπλισμένα οχήματά τους δέχθηκαν επίθεση, προκαλώντας τραυματισμούς στους επιβαίνοντες του Ισραηλινού στρατού.

Το Ισραήλ χρειάστηκε να χρησιμοποιήσει ελικόπτερα για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες στη Δυτική Όχθη και θα περνούσαν ώρες μέχρι να μπορέσει ο ισραηλινός στρατός να αποσύρει τα κατεστραμμένα στρατιωτικά οχήματα. Η ισραηλινή ένοπλη εισβολή σκότωσε έξι Παλαιστίνιους και άφησε δεκάδες τραυματίες. Επτά Ισραηλινοί στρατιώτες, μεταξύ των οποίων ένας ανώτερος αξιωματικός και ένας στρατιωτικός σκύλος, τραυματίστηκαν επίσης.

Οι δεξιοί υπουργοί του Ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου ζητώντας μια μεγάλη επίθεση εναντίον των ένοπλων Παλαιστινίων. Ο όρος «Offensive Shield II» ήταν ο όρος που χρησιμοποιήθηκε, αλλά η ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών (Shin Bet), συνειδητοποιώντας το επίπεδο οργής στην Παλαιστίνη, φέρεται να απέρριψε την ιδέα. Η αξιολόγηση της Shin Bet για τον παλαιστινιακό θυμό αποδείχθηκε σωστή – την επόμενη μέρα, 20 Ιουνίου, τέσσερις Ισραηλινοί σε ένα βενζινάδικο κοντά σε οικισμό της Δυτικής Όχθης σκοτώθηκαν από δύο ένοπλους Παλαιστίνιους (ο ένας από τους οποίους σκοτώθηκε αμέσως, ενώ ο άλλος διέφυγε).

Δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε γιατί η Τζενίν και η Ναμπλούς έχουν γίνει το εστιακό κέντρο της αντίστασης και φέρουν το κύριο βάρος των ισραηλινών στρατιωτικών επιθέσεων. Οι δύο μεγάλες παλαιστινιακές επαρχίες αντιπροσωπεύουν τις μεγαλύτερες συνεχόμενες πυκνοκατοικημένες περιοχές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Ο πληθυσμός των επαρχιών Τζενίν και Ναμπλούς, συμπεριλαμβανομένων των χωριών και των προσφυγικών καταυλισμών που τις περιβάλλουν, είναι πάνω από 750.000.

Παρά την παρουσία στρατηγικά τοποθετημένων ισραηλινών εβραϊκών οικισμών και στις δύο επαρχίες, ένα άτομο που οδηγεί από τη Ραμάλα στη Ναμπλούς και από εκεί στη Τζενίν, βρίσκεται να διασχίζει μεγάλες αποστάσεις χωρίς να συναντήσει ούτε έναν οικισμό, με αποτέλεσμα να είναι εύκολη η όποια επίθεση από την πλευρά των Παλαιστινίων προς έναν ισραηλινό.

Η Τζενίν και η Ναμπλούς επίσης είχαν πάντα ισχυρά εθνικιστικά πνεύματα και ιστορία. Τα παλαιστινιακά ιστορικά βιβλία είναι γεμάτα από ιστορίες φενταγίν που προέρχονται από αυτές τις δύο περιοχές και έχουν κάνει τη ζωή των Ισραηλινών δύσκολη. Για την ιστορία να πούμε πως Φενταγίν είναι η ονομασία μελών παραστρατιωτικών ομάδων στη Μέση Ανατολή, αποτελούμενων από Άραβες Παλαιστίνιους αντάρτες που ενεργούν επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ. Φενταγίν στα αραβικά σημαίνει «αυτός που είναι έτοιμος να θυσιαστεί»

Δεν είναι σαφές πόσο καιρό θα συνεχιστεί η τρέχουσα ένοπλη αντίσταση στο Ισραήλ. Ο αριθμός των νεκρών ήταν υψηλός, αλλά οι Παλαιστίνιοι μαχητές δεν δείχνουν σημάδια απογοήτευσης ούτε η ισραηλινή κυβέρνηση δείχνει σημάδια ότι θα σταμάτησε την επιχείρηση εποικισμού. Η ανάγκη για παρέμβαση τρίτων γίνεται πολύ πιο έντονη. Το νέο κινεζικό ενδιαφέρον για την παλαιστινιο-ισραηλινή σύγκρουση θα ωθήσει τους Αμερικανούς να ξανασκεφτούν την άρνησή τους να εμπλακούν άμεσα ή θα αφήσουν το Πεκίνο να περάσει στο κενό που προφανώς αφήνουν να υπάρξει;

Στη πρώτη φωτογραφία: Παλαιστίνιοι μοίρασαν καραμέλες στη Τζενίν και τη Γάζα για να γιορτάσουν την επίθεση της 20ης Ιουνίου, όπου τέσσερις Ισραηλινοί σε ένα βενζινάδικο κοντά σε οικισμό της Δυτικής Όχθης σκοτώθηκαν από δύο ένοπλους Παλαιστίνιους

Στη δεύτερη φωτογραφία: Μια πινακίδα στην είσοδο της Ιεριχούς στη Δυτική Όχθη προειδοποιεί ότι δεν επιτρέπεται η είσοδος σε Ισραηλινούς.

 

Παλαιστίνη: Σε παρακμή η Φατάχ

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024