02/05/2024

Eνίσχυση των Δυνάμεων των ΗΠΑ στη συριακή επικράτεια

Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα

Την ώρα που η Κίνα φαίνεται πιο ενεργή στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, ο Αραβικός Σύνδεσμος δέχθηκε πίσω τον Μπασάρ Αλ Άσαντ επισημαίνοντας ουσιαστικά το τέλος του εμφυλίου στη Συρία και ενώ η Μόσχα κάνει ό,τι περνάει διπλωματικά από το χέρι της για να τα βρουν Άσαντ και Ερντογάν, φαίνεται πώς έχουμε κινητικότητα από πλευράς ΗΠΑ.

Η Ρωσία, η οποία όπως έγραφα προχθές λόγω της ενασχόλησής της με την Ουκρανία βλέπει την επιρροή της στη Μέση Ανατολή να μειώνεται, έχει πληροφορίες ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ενισχύουν το στρατιωτικό τους σώμα στη Συρία. Αυτό δήλωσε σήμερα Πέμπτη ο απεσταλμένος της Μόσχας στη Δαμασκό. Υποστήριξε μάλιστα ότι η Ουάσιγκτον ενισχύει τις θέσεις της στα βορειοανατολικά της χώρας και πιο συγκεκριμένα στη στρατιωτική βάση Al-Tanf, η οποία βρίσκεται στο Κυβερνείο Χομς της Συρίας.

 

5th Special Forces Group (A) Operation Detachment Bravo 5310 arrives to meet Major General James Jarrard at the Landing Zone at base camp Al Tanf Garrison in southern Syria

Ανάλογες πληροφορίες έχουν δοθεί και από την τουρκική πλευρά. Πιο συγκεκριμένα, στις 12 Ιουνίου το πρακτορείο Anadolu έγραφε ότι οι ΗΠΑ στέλνουν ενισχύσεις στη βορειοανατολική Συρία. Μια συνοδεία τεθωρακισμένων οχημάτων, βυτιοφόρων καυσίμων και πυρομαχικών φέρεται να έφτασε στην επαρχία Hasakah πριν από 12 ημέρες με κατεύθυνση τις βάσεις και τις στρατιωτικές θέσεις των ΗΠΑ.

Πρόκειται για μια εξέλιξη που βλέπουν με πολύ καλό μάτι οι Κούρδοι- θυμίζω ότι οι δυνάμεις των Κούρδων, γνωστές ως SDF έχουν στενή συνεργασία με τους Αμερικάνους και θεωρούνται το προπύργιο των ΗΠΑ και γενικότερα της Δύσης στον αγώνα ενάντια στους μαχητές του Ισλαμικού Χαλιφάτου (DAESH).

 

Συρία: το κόστος του εμφυλίου, η επικράτηση Άσαντ και το Ιράν

 

 

Υπόψη πως η Τουρκία επιθυμεί την διάλυση των ομάδων των SDF τους οποίους θεωρεί τρομοκράτες, ενώ και τον Άσαντ ενδεχομένως να τον βόλευε μια διάλυσή τους. Η Μόσχα το προγούμενο διάστημα – συγκεκριμένα πέρσι το καλοκαίρι και ενώ η Τουρκία απειλούσε για νέα στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία- προσπάθησε να φέρει σε επαφή την κυβέρνηση Άσαντ με τους Κούρδους, αλλά αυτό δεν κατέστη εφικτό. Γι΄αυτό, από τον Δεκέμβριο του 2022 και μετά, ενίσχυσε τις προσπάθειες της για επανασύνδεση Άγκυρας – Δαμασκού.

Η εξέλιξη της ενεργοποίησης των ΗΠΑ στην περιοχή δεν είναι άσχετη με τις κινήσεις της Κίνας, ούτε φυσικά με τις ανακατάξεις που παρατηρούνται στη Μέση Ανατολή.

Η τουρκοσυριακή προσέγγιση και οι λεπτομέρειες της ανακοίνωσης των δυο πλευρών

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024