02/05/2024

Η παραβολή του άσωτου υιού και ο Ερντογάν στο ΝΑΤΟ

Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα 


Φαντάζομαι ότι οι περισσότεροι θα θυμάστε από το μάθημα των Θρησκευτικών στο σχολείο την παραβολή του άσωτου υιού, η οποία αναφέρεται στο ευαγγέλιο Κατά Λουκάν, 15, 11-32

Σύμφωνα με την παραβολή, ο άσωτος υιός επιστρέφει μετανιωμένος στο σπίτι του, αφού πρώτα έζησε μια πρώτα έζησε άσωτα και έκανε ασωτίες σε άλλα μέρη. Το αντίστοιχο ρόλο του άσωτου υιού μοιάζει να παίζει- ομολογώ με επιτυχία- και ο Ερντογάν σ΄αυτή τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι οι New York Times γράφουν σε ανάλυση που υπογράφουν οι Ben Hubbard & Zolan Kanno-Youngs ότι «Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν της Τουρκίας έχει δώσει πρόσφατες ενδείξεις ότι απομακρύνει την Τουρκία από τη Ρωσία, μια αλλαγή που θα τον εξευμενίσει με τους δυτικούς ηγέτες και θα απομόνωσε περαιτέρω τον Βλαντιμίρ Πούτιν, τον Ρώσο πρόεδρο.»

Είναι οι ίδιοι New York Times που μαζί με άλλα δυτικά μέσα είχαν μετατρέψει την επιθυμία τους να εκλεγεί ο Κιλιτσντάρογλου σε εκτίμηση και σε πρόβλεψη, αδυνατώντας να κατανοήσουν την πραγματική Τουρκία και πώς κινείται εντελώς διαφορετικά!

Έτσι, λοιπόν, και τώρα ο Ερντογάν γι΄αυτούς επέστρεψε στην αγκαλιά της Δύσης αδυνατώντας να καταλάβουν το παιχνίδι που παίζεται. Αρχικά εδώ θα ήθελα να τονίσω ότι τον Αύγουστο ο Πούτιν πρόκειται να επισκεφτεί την Τουρκία – οπότε εκεί θα δείτε έναν άλλο Ερντογάν από αυτόν που βλέπετε όλοι στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και στις φωτογραφίες με την καρφίτσα του ΝΑΤΟ στο πέτο του – εκεί που άλλοτε δέσποζε η τουρκική σημαία.

Ενδεχομένως κάποιοι να αναρωτηθείτε γιατί τόση προσπάθεια από τον Ερντογάν να πείσει ότι επιστρέφει στην αγκαλιά της Συμμαχίας. Η απάντηση είναι μια και λέγεται χρήμα.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Όλοι γνωρίζουμε τα οικονομικά προβλήματα στην Τουρκία. Προβλήματα που ο Ερντογάν δεν μπορεί να εξαλείψει χωρίς ρευστότητα, η οποία δεν μπορεί στη δεδομένη χρονική στιγμή να υπάρξει ούτε από την Ρωσία, ούτε από την Κίνα.

Από την Ρωσία δεν μπορεί να υπάρξει λόγω του πολέμου- που τράβηξε σε μάκρος και αποτελεί αγκάθι στα πλευρά του Πούτιν. Από την Κίνα δεν μπορεί να υπάρξει διότι όπως έχουμε γράψει σε πρόσφατο άρθρο της συνδρομητικής πλατφόρμας του Geopolitics & Daily News, η Κίνα αλλάζει την τακτική των δανείων που έδινε στο πλαίσιο του project BRI-δάνεια που δεν μπορούσαν να εξυπηρετηθούν με ευκολία από τις τρίτες χώρες – και παύει να αναλαμβάνει το ρόλο του υπερδανειστή χρεωμένων χωρών που δημιουργούν πρόβλημα στην οικονομία της. (Ενημερωτικά για τον ίδιο λόγο η Κίνα έχει κάνει άνοιγμα στη Δύση γιατί χρειάζεται την κατανάλωση της Δύσης).

Άρα στον Ερντογάν μένουν οι χώρες του Κόλπου. Γνωρίζουμε ότι στο Κατάρ έχει ουσιαστικά ξεπουληθεί και γνωρίζουμε τις επαφές που έγιναν το προηγούμενο διάστημα με ΗΑΕ και Σαουδική Αραβία. Δεν ξέρω πόσοι από σας έχετε δουλέψει με Άραβες, αλλά είναι σκληροί διαπραγματευτές και προκειμένου να δώσουν στον Ερντογάν ρευστότητα, θα του πάρουν ό,τι μπορούν. Άσε που πλέον ο Αραβικός Κόσμος κρίνει ως καλύτερη επένδυση την ανοικοδόμηση της Συρίας. γι΄αυτό και έγινε η επανέναρξη των διπλωματικών σχέσεων με τον Άσαντ.

Επομένως, το μόνο που μένει στον Ερντογάν είναι τα ευρωπαϊκά και δυτικά κονδύλια. Γι΄αυτό ξαφνικά θυμήθηκε την ένταξη στην ΕΕ και έβγαλε το συγκεκριμένο χαρτί σε κοινή θέα. Λεφτά θέλει ο άσωτος υιός για να συνεχίσει τα δικά του.

Ποιος είναι ο ρόλος της χώρας μας σε όλο αυτό;

Να μην αφήσει τους δυτικούς να ξεχάσουν ποιος είναι πραγματικά ο Ερντογάν.

 

 

Η Κίνα χρειάζεται τη Δύση

Η νέα προσέγγιση της Κίνας στην Αφρική

 

 

 

Αρκούν οι «καλές σχέσεις» με το Κατάρ για να «σώσουν» την Τουρκία;

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024