03/05/2024

Τι συμβαίνει μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας με φόντο τη Μαύρη Θάλασσα;

Η πρόσφατη αποφυγή δημόσιας αντιπαράθεσης της Τουρκίας με τη Ρωσία μπορεί να αντανακλά τις προσπάθειες της  Άγκυρας να διατηρήσει την ισορροπία ενώ επιλύει προβλήματα κεκλεισμένων των θυρών.

Παιχνίδια έντασης μεταξύ Ρωσίας Τουρκίας αλλά συμφωνία σε ό,τι αφορά την προκλητική συμπεριφορά των Τούρκων στην Κύπρο

Άγκυρα και Μόσχα απολάμβαναν μια ρόδινη σχέση πριν από τις εκλογές στην Τουρκία τον Μάιο. Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες, η Άγκυρα έχει λάβει μια σειρά από βήματα αποστασιοποιούμενη από τη Μόσχα, συμπεριλαμβανομένης της έκφρασης της πλήρους υποστήριξης για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ κατά την επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου Β.Ζελένσκι στην Κωνσταντινούπολη στις αρχές Ιουλίου, την απελευθέρωση διοικητών από το τάγμα Azov της Ουκρανίας που υποτίθεται ότι θα έμεναν στην Τουρκία μέχρι το τέλος του πολέμου στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ανταλλαγής αιχμαλώτων και το πράσινο φως για την  ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ- ακόμη βέβαια δεν έχει περάσει από την τουρκική εθνοσυνέλευση αλλά ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε υποσχεθεί πως θα γίνει κάπου στον Οκτώβριο. 

Οι Ρώσοι δεν έμειναν αδρανείς όσο συνέβαιναν όλα αυτά τα γεγονότα. Στις 17 Ιουλίου, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε την αποχώρηση της χώρας του από τη συμφωνία που επιτρέπει την ασφαλή αποστολή ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, η οποία είχε επιτευχθεί με τη μεσολάβηση της Τουρκίας και των Ηνωμένων Εθνών πριν ένα χρόνο.

Στις 6 Αυγούστου, οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν τον ουκρανικό κατασκευαστή κινητήρων Motor Sich, ο οποίος προμηθεύει τον διεθνώς διάσημο γίγαντα των drone Baykar της Τουρκίας. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη TB2 της εταιρείας διαδραμάτισαν κρίσιμο ρόλο στην άμυνα της Ουκρανίας ενάντια στις ρωσικές δυνάμεις και μιλώντας στο Defense News, ανώτερος Τούρκος διπλωμάτης περιέγραψε την επίθεση «ως μια συμβολική ρωσική προειδοποίηση για μερικές τουρκικές πρωτοβουλίες».

Στις 13 Αυγούστου, οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιδρομή σε φορτηγό πλοίο με προορισμό την Ουκρανία, το οποίο ανήκει σε Τούρκο υπήκοο, έχοντας τουρκικό πλήρωμα, ενώ βρισκόταν σε διεθνή ύδατα στη Μαύρη Θάλασσα, περίπου 50 χιλιόμετρα μακριά από τις ακτές της Τουρκίας. Μάλιστα η Μόσχα δε δίστασε να δημοσιεύσει και  πλάνα από την επιδρομή.

Σύμφωνα με τον Γιορούκ Ισίκ, γεωπολιτικό αναλυτή με έδρα την Κωνσταντινούπολη και μελετητή στο Ινστιτούτο Μέσης Ανατολής, η ρωσική επιδρομή ήταν «περίεργη», αλλά ακόμη πιο παράξενη ήταν η χαμηλού προφίλ απάντηση της Άγκυρας. Σπάζοντας τη σιωπή της την Πέμπτη, η τουρκική πλευρά προειδοποίησε τη Μόσχα για περαιτέρω ενέργειες που θα μπορούσαν να κλιμακώσουν την ένταση στη Μαύρη Θάλασσα.

«Η Ρωσία βρίσκεται σε σοβαρό πρόβλημα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά η τουρκική πλευρά δεν πιέζει τα πλεονεκτήματά της», είπε ο Ισίκ στο Al-Monitor, προσθέτοντας ότι η σχετική σιωπή της Άγκυρας μπορεί να σχετίζεται με τις προσπάθειές της να πείσει τη Μόσχα να επιστρέψει στη συμφωνία για τα σιτηρά.

Καθώς οι παρατηρητές αναρωτιούνται εάν ο Ερντογάν και ο Πούτιν θα συναντηθούν προσωπικά αυτόν τον μήνα, οι δύο πλευρές πιθανότατα θα βρουν κοινό έδαφος. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει φέρει τη ρωσική οικονομία σε δεινή θέση. Επιπλέον, τόσο η Άγκυρα όσο και η Μόσχα πρέπει να μειώσουν τις δεσμεύσεις τους στη Συρία για να επικεντρωθούν σε πιο πιεστικά γεωπολιτικά ζητήματα.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024