27/04/2024

Οι οικονομικές προοπτικές της Ασίας

Καθώς η Κίνα παρουσιάζει ασθενέστερες από τις αναμενόμενες οικονομικές επιδόσεις, το Γραφείο Μακροοικονομικών Ερευνών ASEAN+3 μείωσε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη για το 2023 για την περιοχή στο 4,3% από την πρόβλεψη του Ιουλίου για 4,6%. Δεδομένου ότι η Κίνα είναι μακράν η μεγαλύτερη οικονομία στον όμιλο – που περιλαμβάνει τα 10 κράτη της Ένωσης Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας καθώς και την Κίνα, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα – είναι φυσικό η ύφεση της να επηρεάσει τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης των άλλων.

όμως η Κίνα δεν αποτελεί το μόνο εμπόδιο στην ανάπτυξη. Προβλήματα δημιουργούν οι  αυξημένες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, οι καιρικές επιπτώσεις του Ελ Νίνιο και η δύναμη του δολαρίου ΗΠΑ, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υψηλότερο πληθωρισμό στην περιοχή. Επιπλέον, η χαμηλότερη ξένη ζήτηση έχει μειώσει τις εξαγωγές της μεταποίησης και η οικονομική αβεβαιότητα έχει εμποδίσει τις επενδύσεις.

Ωστόσο, οι μακροπρόθεσμες προοπτικές για τον όμιλο δεν είναι ζοφερές.

Στην Κίνα, οι επενδύσεις στη μεταποίηση καθυστερούν και οι καταναλωτικές δαπάνες αρχίζουν να αυξάνονται – δύο παράγοντες που θα στηρίξουν την περιφερειακή ανάπτυξη. Οι εξαγωγές εκτός τεχνολογίας της περιοχής αυξήθηκαν κατά 50% το πρώτο εξάμηνο του 2023, καταδεικνύοντας μια ανάκαμψη της ζήτησης στις ΗΠΑ για διαρκή αγαθά. Η εγχώρια ζήτηση παρέμεινε ισχυρή σε όλο το ASEAN+3 και αναμένεται να οδηγήσει σε ανάκαμψη το επόμενο έτος.

Τέλος, ο τουρισμός έχει εκτιναχθεί στο 70% περίπου των επιπέδων που βρισκόταν πριν από την πανδημία. Η ασθενέστερη παγκόσμια ανάπτυξη θα επιβραδύνει την επέκταση της ASEAN+3 στο εγγύς μέλλον, αλλά οι προοπτικές για το επόμενο έτος είναι γενικά θετικές, κάτι που αντανακλάται στην προβλεπόμενη ανάπτυξη της AMRO κατά 4,5%.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024