28/04/2024

Τι έγραψαν οι τουρκικές εφημερίδες για τη χθεσινή επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα

Τι έγραψαν οι τουρκικές εφημερίδες για τη χθεσινή επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα

Türkiye: Ας κάνουμε το Αιγαίο γαλήνια θάλασσα / Κατά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη, ο Τούρκος Πρόεδρος ζήτησε τα κοινά βήματα που θα κάνουν Αθήνα και Άγκυρα στο Αιγαίο να αποτελέσουν παράδειγμα για τον κόσμο. «Δεν θα επιτρέψουμε, έχοντας περάσει το ρέμα, να πνιγούμε στη θάλασσα. Ας μετατρέψουμε το Αιγαίο σε γαλήνια θάλασσα», είπε. Ο Μητσοτάκης πρόσθεσε: «Σαν δύο καπετάνιοι πρέπει να κινούμαστε σε ήρεμα νερά με ευχάριστο αεράκι».

Hürriyet: Εκατό χρόνια μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης / Η επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν στην Αθήνα σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας. Υπεγράφη η «Διακήρυξη καλής γειτονίας», η οποία δεν μπορούσε να υπογραφεί τα τελευταία 50 χρόνια. «Υπογράψαμε αυτή τη δήλωση 100 χρόνια μετά τη Συνθήκη της Λωζάνης», σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Cumhuriyet: Οι εκλογές τελείωσαν – οι καλές προθέσεις άρχισαν / Ο Ερντογάν συναντήθηκε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην πρώτη επίσκεψή του στην Ελλάδα εδώ και έξι χρόνια. Και οι δύο ηγέτες έκαναν σκληρές κατηγορίες ο ένας εναντίον του άλλου κατά τη διάρκεια των προεκλογικών εκστρατειών στις χώρες τους.

Karar: Οι Τούρκοι έλαβαν απλουστευμένες βίζες για τα ελληνικά νησιά για επτά ημέρες / Έχοντας συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Μητσοτάκη στην Αθήνα, ο Ερντογάν είπε ότι δεν υπάρχουν άλυτα προβλήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι θα δοθεί στους Τούρκους επταήμερη τουριστική βίζα για 10 ελληνικά νησιά. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συναντώνται τουλάχιστον μία φορά το χρόνο.

Milliyet: Ανοιξιάτικος άνεμος στην περιοχή του Αιγαίου / Ο Πρόεδρος Ερντογάν υπέγραψε τη Διακήρυξη της Αθήνας με τον Μητσοτάκη, επιβεβαιώνοντας την πρόθεση Τουρκίας και Ελλάδας να αναπτύξουν σχέσεις καλής γειτονίας. Σύμφωνα με τη Διακήρυξη της Αθήνας, οι δύο χώρες θα συμμετάσχουν σε συνεχή, εποικοδομητικό διάλογο για την πολιτική, θετική ατζέντα και μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Aydınlık: Η Τουρκία έστρεψε το τιμόνι προς την Ευρωπαϊκή Ένωση / Η επίσκεψη στην Ελλάδα ήταν το βήμα του Ερντογάν στο πλαίσιο των πρόσφατων δηλώσεών του για την πρόθεσή του να ανοίξει μια νέα σελίδα στις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Ενώ η Αθήνα δεν έχει παραιτηθεί από καμία από τις αξιώσεις της κατά της Τουρκίας, η Άγκυρα έχει ανακοινώσει πάγωμα των ζητημάτων.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024