02/05/2024

Θα βρεθεί σύντομα η Ευρώπη μόνη απέναντι στον Βλαντιμίρ Πούτιν;

Emmanuel Berretta & Julien Peyron
Le Point

«NATO is dead. In case of a new war in Europe, forget it. » Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα μπορούσε να είναι πιο σαφής τον Ιανουάριο του 2020, όταν συνάντησε την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για πρώτη φορά. Εκείνη την ημέρα, ο Πρόεδρος της Επιτροπής χρειάστηκε να αντιμετωπίσει έναν έξαλλο Τραμπ που σηκώθηκε από την καρέκλα του ουρλιάζοντας ενώ εκείνη έβαζε το κεφάλι στους ώμους της. «Μου χρωστάτε 2 δισεκατομμύρια δολάρια !» » της φώναξε μη γνωρίζοντας πλέον αν απευθυνόταν στην πρόεδρο της Κομισιόν ή στην πρώην υπουργό Άμυνας της Γερμανίας. Ο πρώην πρόεδρος δεν έχει αλλάξει γνώμη και το πρώτο πράγμα στο οποίο λέει ότι θέλει να επικεντρωθεί εάν επιστρέψει στην εξουσία θα είναι να βάλει τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Ζοσέπ Μπορέλ μπορεί να ζητά ενότητα πίσω από το Κίεβο αλλά τα σημάδια κούρασης είναι αισθητά. Ο Ολλανδός Geert Wilders και ο Σλοβάκος Robert Fico λένε ευθέως ότι θα ήταν προτιμότερο να υποστηρίξουν την αναπόφευκτα οδυνηρή διαπραγμάτευση του Ζελένσκι με τον Πούτιν. Η Τζόρτζια Μελόνι το παραδέχτηκε επίσης κατά τη διάρκεια μιας κλήσης φάρσας που διοργάνωσαν «Ρώσοι κωμικοί». Ο Βίκτορ Όρμπαν ίσως δεν είναι πλέον απομονωμένος στη γραμμή του υπέρ του Πούτιν.

«Τι θα συμβεί αν υπάρξει αλλαγή στις Ηνωμένες Πολιτείες;» ρώτησε ο Ούγγρος πρωθυπουργός σε ομιλία του στις 22 Νοεμβρίου στην Ελβετία. «Τότε η Αμερική θα ανασυντάξει τις δυνάμεις της και ίσως γυρίσει την πλάτη της στην Ευρώπη. […] Θα πρέπει να αναλάβουμε πλήρως το οικονομικό βάρος μιας διευθέτησης. […] Η Ευρώπη δεν έχει χρήματα για μια τέτοια περιπέτεια, για μια τέτοια επιχείρηση. » Το ερώτημα αναστάτωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 14ης και 15ης Δεκεμβρίου. Οι Είκοσι Επτά έπρεπε να αποφασίσουν για ένα πακέτο βοήθειας 50 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ουκρανία, που θα κατανεμηθεί μέχρι το 2027. Απαιτήθηκε ομοφωνία. Ο Βίκτορ Όρμπαν μπλόκαρε την απόφαση. Η συζήτηση αναβλήθηκε για τον Ιανουάριο. Ο Ούγγρος προσποιείται ότι προτιμά να βοηθά την Ουκρανία διμερώς και εκτός του κοινοτικού προϋπολογισμού… Αλλά, αν αποφύγουμε να συμπεριλάβουμε επιδοτήσεις στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό μέχρι το 2027, θα πρέπει να επιστρέφουμε στο θέμα κάθε χρόνο. Γιατί ο Ούγγρος προτιμά την ετήσια παρά τη μακροπρόθεσμη ; «Επειδή θέλει να μπορεί να αναμοχλεύει τις σχέσεις της Ουκρανίας με την ΕΕ κάθε χρόνο», εξηγεί ένας διπλωμάτης. Φυσικά, η Ουγγαρία είναι ικανή να κάνει στροφή ανά πάσα στιγμή. Δεν θα ήταν η πρώτη φορά. Το έκανε αποδεχόμενος την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία.

Εάν δεν βρεθεί γρήγορα λύση, η Επιτροπή θα πρέπει να εξοικονομήσει χρήματα από την κοινή αγροτική πολιτική, τα ταμεία συνοχής, την έρευνα, το Erasmus… για να στηρίξει τους Ουκρανούς. Λίγους μήνες πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές, η ΕΕ δεν μπορεί να πάρει από τους αγρότες για να βοηθήσει το Κίεβο : αυτό θα ήταν καταστροφικό και θα άνοιγε το δρόμο για τα άκρα προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Έγιναν ζωηρές αντιπαραθέσεις σχετικά με την «έλλειψη πίστης του Αμερικανού συμμάχου» κατά τη διάρκεια του συνεδρίου που διοργάνωσε το think tank Grand Continent στην Ιταλία. H διαπίστωση μιας Ευρώπης που αντιμετωπίζει πλέον μόνη της το πεπρωμένο της είναι κοινή. «Δυστυχώς χρειάστηκε πολύς χρόνος» λέει ο Jean-Dominique Giuliani, πρόεδρος του φιλοευρωπαϊκού ιδρύματος Robert-Schuman. «Η ΕΕ οικοδομεί τη στρατηγική της κυριαρχία με ρυθμό σαλιγκαριού, ενώ οι κακές ειδήσεις από την Αμερική έρχονται με ρυθμό πολυβόλου.» Μεταξύ των ομιλητών, ο πρώην Πρόεδρος του Ιταλικού Συμβουλίου Enrico Letta, νυν Πρόεδρος του Ινστιτούτου Jacques-Delors, και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαικά θέματα Laurence Boone. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες μας δείχνουν ότι δεν νοιάζονται για την Ευρώπη», είπε ένας από τους ομιλητές.

«Μπορεί να είμαστε ακόμα φίλοι, αλλά πάνω από όλα είμαστε ανταγωνιστές», πρόσθεσε ένας άλλος. Μεταξύ των προβλημάτων που επισήμαναν οι συμμετέχοντες : η Ευρώπη απέχει πολύ από το να έχει ενοποιήσει τα οπλικά της συστήματα, κάτι που είναι δαπανηρό και όχι πολύ αποτελεσματικό. Υπάρχουν 17 τύποι αρμάτων μάχης στην ΕΕ, σε σύγκριση με μόλις ένα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ευρώπη διαθέτει 20 τύπους πολεμικών αεροσκαφών, ενώ οι Αμερικανοί έξι. Στην πρώτη γραμμή κατά του Πούτιν, η Πολωνία επανεξοπλίζεται με γοργούς ρυθμούς αλλά με εξοπλισμό από τις Ηνωμένες Πολιτείες ή τη Νότια Κορέα. Οι αντιαεροπορικοί πύραυλοι Patriot στο έδαφός της μπορούν να αναπτυχθούν μόνο από… Αμερικανούς. Δεν μπορούμε να αντισταθμίσουμε περισσότερο από μισό αιώνα αδράνειας μέσα σε λίγα χρόνια. «Παρά τις πολυάριθμες προόδους, οι Ευρωπαίοι δεν έχουν καταλάβει ακόμη ότι η ασφάλεια της Ευρώπης εξαρτάται πρωτίστως από τις κοινές αμυντικές τους προσπάθειες με την ευρεία έννοια και δεν είναι σε θέση να ενωθούν για να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους που πλησιάζουν», λέει ο Jean-Dominique Giuliani. .

Μια άλλη σύγκρουση βαραίνει τη σχέση μεταξύ Βρυξελλών και Ουάσιγκτον: ο εμπορικός πόλεμος που ξεκίνησε την 1η Ιουνίου 2018 από τον Ντόναλντ Τραμπ και ο οποίος δεν έληξε ποτέ. Το κύριο οικονομικό μέτρο του Τζο Μπάιντεν, το σχέδιο ανάκαμψης που ονομάζεται νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA), περιγράφηκε από τον Τζόζεπ Μπορέλ ως «η πιο προστατευτική πολιτική από τη δεκαετία του 1930». Η ΕΕ εξέτασε ακόμη και την υποβολή καταγγελίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Ο IRA αύξησε το δασμολογικό τείχος που έστησε ο Τραμπ στα σύνορα της Αμερικής, σε βάρος των ξένων εταιρειών, ιδιαίτερα των ευρωπαϊκών. Σύμφωνα με τους οικονομολόγους Handley, Karmal και Monarch του Εθνικού Γραφείου Οικονομικών Ερευνών, οι αυξανόμενοι δασμοί κοστίζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα και έχουν μειώσει την ανάπτυξη των αμερικανικών εξαγωγών κατά 2% σε σύγκριση με αυτό που θα έπρεπε να ήταν χωρίς τελωνειακά εμπόδια… Δεν έχει σημασία για τον Μπάιντεν, η καταπολέμηση του πληθωρισμού και η ανάπτυξη έχουν τίμημα. Ο Τραμπ θέλει να προχωρήσει ακόμη περισσότερο, δημιουργώντας έναν ενιαίο φόρο 10% που θα ισχύει για όλα τα προϊόντα που εισέρχονται στις Ηνωμένες Πολιτείες.  

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024