28/04/2024

Ράφα: Κλειδί για την ανατροπή της Χαμάς

 

Η έλλειψη επιχειρησιακών σχεδίων για την κατάληψη της Λωρίδας της Γάζας σήμαινε ότι η χερσαία εισβολή καθυστέρησε, ενώ οι άμαχοι μετακινήθηκαν στη στρατηγική συνοριακή περιοχή και η διεθνής αντιπολίτευση αυξήθηκε

Μετά από δεκαετίες προσπαθειών για να κρατηθεί υπό έλεγχο η απειλή της Χαμάς, η νοτιότερη πόλη της Γάζας, η Ράφα – και η διαδρομή Φιλαδέλφη που εκτείνεται μεταξύ αυτής και των συνόρων της Αιγύπτου – αποτελεί για άλλη μια φορά σημαντικό πρόβλημα για το Ισραήλ.

Οι Παλαιστίνιοι άρχισαν να σκάβουν σήραγγες κάτω από τους φράχτες των συνόρων του Ισραήλ κατά τη διάρκεια της Πρώτης Ιντιφάντα στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και στις επόμενες δεκαετίες, οι αμυντικές δυνάμεις του Ισραήλ προσπάθησαν μια σειρά μεθόδων για να αποκαλύψουν τις σήραγγες και να εμποδίσουν τις τρομοκρατικές ομάδες να φέρουν νέα θανατηφόρα όπλα.

Το επίκεντρο ήταν η διαδρομή Philadelphi, ο δρόμος ασφαλείας μήκους 14 χιλιομέτρων που χωρίζει το τμήμα της Γάζας και το αιγυπτιακό τμήμα της Ράφα. Ήταν όμως επικίνδυνη δουλειά. Κατά τη διάρκεια της Δεύτερης Ιντιφάντα, ο διάδρομος είναι όπου 13 στρατιώτες του IDF σκοτώθηκαν στην καταστροφή του APC του 2004 και η Χαμάς κατάφερε να πυροδοτήσει εκρηκτικά κάτω από το φυλάκιο του JVT, σκοτώνοντας πέντε στρατιώτες.

Λόγω των αντιρρήσεων των υπηρεσιών ασφαλείας του Ισραήλ και πολλών αξιωματούχων, το Ισραήλ αποσύρθηκε από τη Διαδρομή Φιλαδέλφε κατά την απόσυρση του 2005 από τη Γάζα. Το Ισραήλ επέτρεψε στην Αίγυπτο να εισαγάγει 750 βαριά οπλισμένους συνοριοφύλακες, αλλά απέτυχαν να αποτρέψουν τη μαζική αύξηση του λαθρεμπορίου στη Λωρίδα.

Όταν η Χαμάς εκδίωξε βίαια την Παλαιστινιακή Αρχή από τη Γάζα το 2007, χρησιμοποίησαν τις σήραγγες – και περιστασιακή καταστροφή του φράχτη στα σύνορα της Αιγύπτου – για να γεμίσουν τα ταμεία τους και να ενισχύσουν τις στρατιωτικές τους δυνατότητες.

Λόγω των αντιρρήσεων των υπηρεσιών ασφαλείας του Ισραήλ και πολλών αξιωματούχων, το Ισραήλ αποσύρθηκε από τη Διαδρομή Φιλαδέλφε κατά την απόσυρση του 2005 από τη Γάζα. Το Ισραήλ επέτρεψε στην Αίγυπτο να εισαγάγει 750 βαριά οπλισμένους συνοριοφύλακες, αλλά απέτυχαν να αποτρέψουν τη μαζική αύξηση του λαθρεμπορίου στη Λωρίδα.

Όταν η Χαμάς εκδίωξε βίαια την Παλαιστινιακή Αρχή από τη Γάζα το 2007, χρησιμοποίησαν τις σήραγγες – και περιστασιακή καταστροφή του φράχτη στα σύνορα της Αιγύπτου – για να γεμίσουν τα ταμεία τους και να ενισχύσουν τις στρατιωτικές τους δυνατότητες.

Τώρα, τέσσερις μήνες αφότου η Χαμάς χρησιμοποίησε αυτά τα όπλα για να σφαγιάσει 1.200 Ισραηλινούς και να πάρει εκατοντάδες άλλους ομήρους, η Ράφα έχει γίνει ένα μπερδεμένο δίλημμα για την ηγεσία του Ισραήλ, που απειλεί να εκτροχιάσει ολόκληρη την πολεμική προσπάθεια.

Με εξαίρεση τη Ράφα, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν κάνει ελιγμούς σε όλες τις πόλεις της Γάζας και έχουν οδηγήσει τους μαχητές της Χαμάς υπόγεια. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς το Ισραήλ να επιτύχει τον πολεμικό του στόχο να ανατρέψει τη Χαμάς εάν δεν κατακτήσει τη Ράφα. Τα περισσότερα από τα εναπομείναντα λειτουργικά τάγματα της Χαμάς βρίσκονται στην πόλη και εάν το Ισραήλ δεν αναλάβει τον έλεγχο της συνοριακής περιοχής, η τρομοκρατική οργάνωση που κυβερνά τη Γάζα μπορεί να συνεχίσει τη λαθρεμπόριο νέων όπλων – και ενδεχομένως ομήρων ή ανώτερων ηγετών έξω – όταν τελειώσουν οι μάχες .

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε τα ίδια την Παρασκευή. «Είναι αδύνατο να επιτευχθεί ο πολεμικός στόχος της εξάλειψης της Χαμάς ενώ αφήνουμε τέσσερα τάγματα στη Ράφα», ανέφερε το γραφείο του σε ανακοίνωσή του.

 

Αλλά οι περιστάσεις γίνονται όλο και πιο προβληματικές για το Ισραήλ κάθε μέρα που περνάει.

Από την αρχή του πολέμου, το Ισραήλ είπε στους κατοίκους της Γάζας να μετακινηθούν νότια, και πάνω από 1 εκατομμύριο άμαχοι βρίσκονται τώρα μέσα και γύρω από την πόλη.

Η Αίγυπτος έχει προειδοποιήσει ότι οποιαδήποτε χερσαία επιχείρηση εκεί ή μαζικός εκτοπισμός πέρα ​​από τα σύνορα θα υπονόμευε την ειρηνευτική συνθήκη της με το Ισραήλ, η οποία έχει ισχύ τεσσάρων δεκαετιών.

«Η συνέχιση των ισραηλινών επιδρομών σε πυκνοκατοικημένες περιοχές θα δημιουργήσει μια αβίωτη πραγματικότητα. Το σενάριο μαζικής μετατόπισης είναι πιθανό. Η αιγυπτιακή θέση επ’ αυτού ήταν πολύ σαφής και ξεκάθαρη: Είμαστε εναντίον αυτής της πολιτικής και δεν θα το επιτρέψουμε», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου.

Οι εικόνες των τελευταίων εβδομάδων που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν την Αίγυπτο να ενισχύει προφανώς την άμυνά της στα σύνορα, με επιπλέον συρματοπλέγματα και τοίχους.

Οι ΗΠΑ είναι επίσης όλο και πιο έντονες στις προειδοποιήσεις τους για τις συνέπειες μιας επιχείρησης στη Ράφα.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βεντάντ Πατέλ, δήλωσε την Πέμπτη ότι οι ΗΠΑ «δεν έχουν δει ακόμη αποδείξεις σοβαρού σχεδιασμού για μια τέτοια επιχείρηση», προσθέτοντας: «Να διεξαχθεί μια τέτοια επιχείρηση αυτή τη στιγμή χωρίς σχεδιασμό και λίγη σκέψη σε μια περιοχή» όπου Ένα εκατομμύριο άνθρωποι βρίσκονται σε καταφύγιο «θα ήταν καταστροφή».

 

«Οποιαδήποτε μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα αυτή τη στιγμή, υπό αυτές τις συνθήκες, με περισσότερους από ένα εκατομμύριο – πιθανότατα περισσότερο από ενάμιση εκατομμύριο – Παλαιστίνιους που αναζητούν καταφύγιο και αναζητούν καταφύγιο στη Ράφα χωρίς να λαμβάνεται δεόντως υπόψη η ασφάλειά τους, θα ήταν μια καταστροφή και δεν θα την υποστηρίξαμε», είπε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κίρμπι.

Η αναμονή τόσο πολύ για την αντιμετώπιση της στρατηγικής συνοριακής περιοχής έχει ήδη καταστήσει λιγότερο πιθανό ότι ο Ισραηλινός Στρατός θα μπορέσει να το κάνει, τουλάχιστον υπό τις συνθήκες που θέλει.

Η αναβολή της κατάκτησης της Ράφα και των συνόρων μπορεί να μετατραπεί στο μεγαλύτερο στρατηγικό λάθος της χερσαίας επιχείρησης του Ισραήλ κατά της Χαμάς.

 

Οι ρίζες της κακοδιαχείρισης του πολέμου πάνε χρόνια πριν ξεσπάσει.

Όταν τα τζιπ της Χαμάς ξεχύθηκαν μέσα από δεκάδες παραβιάσεις στον υπερσύγχρονο φράχτη των συνόρων στις 7 Οκτωβρίου, είχε περάσει σχεδόν μια δεκαετία από τότε που ο Ισραηλινός Στρατός είχε έτοιμο επιχειρησιακό σχέδιο για την κατάκτηση της Λωρίδας της Γάζας και την καταστροφή της Χαμάς.

Ο στρατηγός Sami Turgeman, επικεφαλής της Νότιας Διοίκησης του IDF κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης Protective Edge το 2014, ήρθε στη θέση του και διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε τέτοιο σχέδιο. Ο Yoav Gallant, ο οποίος βρισκόταν στη θέση όταν η Χαμάς ανέλαβε τη Στριπ το 2007, αρνήθηκε να δημιουργήσει ένα και κανείς δεν αποφάσισε να το κάνει παρά τους γύρους μαχών εναντίον της Χαμάς στο ενδιάμεσο.

Το σχέδιο του Turgeman είχε τρεις επιλογές, η μεγαλύτερη από τις οποίες ήταν η κατάληψη της Γάζας. Το μικρότερο οραματιζόταν επιθέσεις των IDF σε μέγεθος ταξιαρχίας εναντίον ταγμάτων της Χαμάς.

Η μεσαία επιλογή, που ονομάζεται Kela David (David’s Sling), θα αποκόψει την πόλη της Γάζας και τη βόρεια Λωρίδα από τα νότια, χρησιμοποιώντας τη Μεραρχία 162 βόρεια της πόλης και τη Μεραρχία 36 στα νότια.

Το σχέδιο για την ανακατάληψη της Γάζας απαιτούσε τέσσερις μεραρχίες να επιτίθενται ταυτόχρονα, προσθέτοντας μια επίθεση από τη Μεραρχία 98 στον Χαν Γιουνίς και τη Μεραρχία 252 στη Ράφα. Κάθε πόλη θα αποκόπτονταν από τις άλλες μέσα σε δύο εβδομάδες, με τους αμάχους να προσφέρονται προστατευμένες ζώνες κατά μήκος της ακτής. Μετά τη γρήγορη κατάκτηση της Λωρίδας θα ξεκινούσε η φάση εκκαθάρισης στις πόλεις.

Αυτό το σχέδιο παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο στην αρχή της επιχείρησης Protective Edge, αλλά απορρίφθηκε.

Ακόμα κι έτσι, η ύπαρξη ενός καλά προετοιμασμένου επιχειρησιακού σχεδίου είχε αποτελέσματα στο πεδίο.

«Τα επιχειρησιακά σχέδια της Νότιας Διοίκησης για τη μάχη στη Λωρίδα της Γάζας επικαιροποιήθηκαν και εγκρίθηκαν», έγραψε ο συνταγματάρχης Avi Dahan στο περιοδικό του Ισραηλινού Στρατού Ma’arachot. «Στη Νότια Διοίκηση, τη Μεραρχία της Γάζας και τις διαθεατρικές μεραρχίες, υπήρχαν βαθιές επιχειρησιακές διαδικασίες, προετοιμάστηκαν ολοκληρωμένες προετοιμασίες μάχης και διεξήχθησαν διαδικασίες επαγγελματικής μάθησης και εκπαίδευσης».

Οι διαδικασίες, υποστήριξε ο Dahan, «αύξησαν την επαγγελματική εμπιστοσύνη των διοικητών και των στρατιωτών, ενίσχυσαν τη σωματική και ψυχική ετοιμότητα και βελτίωσαν την εξοικείωση με τον εχθρό και το έδαφος στη Γάζα».

Αφού ο Turgeman μετακόμισε το 2015, το επιχειρησιακό του σχέδιο στη συνέχεια ακυρώθηκε και δεν αντικαταστάθηκε από κανέναν από τους διαδόχους του, στους οποίους περιλαμβάνεται ο σημερινός αρχηγός του επιτελείου Herzi Halevi.

Η κατάκτηση της Γάζας θεωρήθηκε μη ρεαλιστική, δεδομένης της ξεκάθαρης αποστροφής της πολιτικής ηγεσίας να αναλαμβάνει εκ νέου την ευθύνη για δύο εκατομμύρια κατοίκους της Γάζας.

«Οι πόροι είναι περιορισμένοι», είπε στους Times of Israel ένας αξιωματικός που εργάστηκε σε επιχειρησιακά σχέδια για τη Γάζα εκείνη την περίοδο, «και δεν υπήρχε καμία επιθυμία να τεθούν πόροι σε ένα σχέδιο που δεν είχε καμία πιθανότητα να χρησιμοποιηθεί».

 

Η έλλειψη σχεδίου για την ανατροπή της Χαμάς επηρέασε τον τρόπο με τον οποίο πολέμησαν οι Ισραηλινοί Στρατοί μετά τις 7 Οκτωβρίου. Επειδή χρειαζόταν χρόνος για να καταρτιστούν σχέδια, οι Ισραηλινοί Στρατοί περίμεναν τρεις εβδομάδες για να διατάξουν τη χερσαία εισβολή στη Γάζα, χωρίς να εκμεταλλευτούν τον άμεσο απόηχο των επιθέσεων της Χαμάς όταν Η συμπάθεια για το Ισραήλ ήταν στα ύψη με τις αεροπορικές επιδρομές που άρχισαν να επηρεάζουν τους αμάχους της Γάζας.

Επηρέασε επίσης τις πληροφορίες που διέθετε το Ισραήλ. Εάν δεν υπήρχε πιθανότητα να ελιγμώνουμε βαθιά στη Γάζα, δεν υπήρχε λόγος να δαπανηθούν πόροι για τη χαρτογράφηση των σηράγγων της Χαμάς που δεν κατευθύνονταν προς το Ισραήλ.

Αυτή η επιλογή έχει επιβραδύνει σημαντικά την επιχείρηση των IDF και την έχει καταστήσει πολύ πιο επικίνδυνη για τις δυνάμεις ελιγμών.

Και όταν η εισβολή ήρθε στα τέλη Οκτωβρίου, δεν πολεμήθηκε με επιθετικό τρόπο που μεγιστοποιούσε τα ισραηλινά πλεονεκτήματα.

«Όταν τελικά ξεκίνησε η επίθεση, φάνηκε ότι ορισμένες από τις ενέργειές της είχαν τις ρίζες τους στην έννοια του αναποφάσιστου ελιγμού», έγραψε ο Ταξίαρχος (απ.) Έραν Ορτάλ. «Μεταξύ μιας αποφασιστικής προσέγγισης που αποσκοπούσε στη γρήγορη κατάληψη κρίσιμων εχθρικών θέσεων και μιας προσέγγισης που αποσκοπούσε στην εξάλειψη των τρομοκρατών όπου κι αν βρίσκονταν, οι ελιγμοί του IDF ήταν περισσότερο σύμφωνοι με τους τελευταίους. Μια προσέγγιση ελιγμών θα απαιτούσε πολλαπλές ταυτόχρονες προσπάθειες για να αποτραπεί η υποχώρηση και η αναδιοργάνωση του αντιπάλου».

Μια τέτοια επίθεση θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα, με τη μέγιστη δυνατή δύναμη, ενώ κατευθυνόταν προς πολλές τοποθεσίες ταυτόχρονα», συνέχισε ο Ortal.

Το να κατευθυνθείτε προς την πόλη της Γάζας ήταν πρώτα απόλυτο στρατηγικό νόημα. Τα πιο αποτελεσματικά τάγματα της Χαμάς όσον αφορά τις εκτοξεύσεις ρουκετών βρίσκονταν στη βόρεια Λωρίδα και η εμβέλειά τους θα ήταν κάπως περιορισμένη εάν η Χαμάς έπρεπε να πυροβολήσει από νοτιότερα.

Η πόλη της Γάζας ήταν επίσης το κέντρο των κυβερνητικών δυνατοτήτων της Χαμάς.

Αλλά δεν είναι σαφές γιατί οι δυνάμεις του IDF δεν κατέλαβαν τη Ράφα την ίδια στιγμή, όπως προβλέπεται στο σχέδιο για την ανακατάληψη της Γάζας. Υπήρχαν πολύ λιγότεροι άμαχοι εκεί εκείνη την εποχή, καθιστώντας ευκολότερο για την Αίγυπτο και τις ΗΠΑ να δεχτούν μια μεγάλη επιχείρηση εκεί.

Και λιγότερο από ένα μήνα μετά τις φρικαλεότητες της Χαμάς – και προτού οι απώλειες της Γάζας φτάσουν σε πρωτοφανή επίπεδα – θα υπήρχε πολύ λιγότερος χώρος διεθνώς για να ασκηθεί κριτική στο Ισραήλ καθώς ξεκίνησε την επίγειά του επιχείρηση.

 

Προς το παρόν, οι Ισραηλινοί ηγέτες υπόσχονται ότι θα καταλάβουν τη Ράφα. Την Τετάρτη, ο Νετανιάχου είπε ότι διέταξε τα στρατεύματα να «προετοιμαστούν για επιχείρηση» στη Ράφα, αφού απέρριψε τις «παραληρητικές απαιτήσεις» της Χαμάς στις συνομιλίες για τη συμφωνία ομήρων.

Σύμφωνα με τον Ισραηλινό αξιωματούχο, δεν θα υπήρχε «κανένας συμβιβασμός» για την ανατροπή της Χαμάς στρατιωτικά και πολιτικά, κάτι που θα σήμαινε να επιχειρήσουμε στη Ράφα.

Ένας δεύτερος Ισραηλινός αξιωματούχος είπε στους Times of Israel την Πέμπτη ότι η επιχείρηση στη Ράφα δεν θα είναι μια μεγάλης κλίμακας επίθεση από μια πλήρη μεραρχία όπως μια τρέχουσα επιχείρηση στο Χαν Γιουνίς, αλλά θα οργανωθεί γύρω από στοχευμένες επιδρομές.

Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν επίσης εντείνει τις αεροπορικές επιδρομές στην πόλη και οι αραβόφωνες αναφορές αναφέρουν ότι οι χερσαίες δυνάμεις του Ισραηλινού Στρατού πλησιάζουν στις παρυφές της Ράφα.

Τίποτα από αυτά όμως δεν σημαίνει ότι μια επέμβαση είναι δεδομένη. Η εντολή να «προετοιμαστούμε να λειτουργήσουμε» είναι διαφορετική από μια οδηγία για επίθεση και, καθώς το Ισραήλ εξακολουθεί να προσπαθεί να πιέσει τη Χαμάς να συμφωνήσει σε μια συμφωνία ομήρων με ευνοϊκότερους όρους, οι απειλές για κατάληψη της Ράφα θα μπορούσαν να κάνουν μια άμεση κατάπαυση του πυρός να φαίνεται πιο πιεστική. Οι ηγέτες της Χαμάς.

Ο Νετανιάχου είπε ότι αναγνωρίζει ότι «μια μεγάλη επιχείρηση στη Ράφα απαιτεί την εκκένωση του άμαχου πληθυσμού από περιοχές μάχης» και ότι έδωσε εντολή στον Ισραηλινό Στρατό να καταστρώσει ένα σχέδιο για να το πράξει ενώ νικήσει τις δυνάμεις της Χαμάς στην πόλη.

Μπορεί κάλλιστα να αποδειχθεί ότι οι IDF κατακτούν την πόλη, όπως υπόσχονται ο Νετανιάχου και η πολεμική του ηγεσία. Αλλά η αποστολή θα ήταν πολύ πιο βέβαιη εάν η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ έπαιρνε πιο σοβαρά την απειλή της Χαμάς πριν από τις 7 Οκτωβρίου και εκπόνησε ένα πιο επιθετικό σχέδιο τις εβδομάδες μετά.

 

 

Άρθρο του LAZAR BERMAN στους Times of Israel 

Φωτογραφίες από την Λωρίδα της Γάζας που έδωσε στη δημοσιότητα ο Ισραηλινός Στρατός 

 


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024