27/04/2024

Στο Κάιρο κρίνεται το μέλλον των διαπραγματεύσεων Ισραήλ Χαμάς

Από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του IDF στη Γάζα

Ο διευθυντής της CIA Μπιλ Μπερνς μεταβαίνει στο Κάιρο αυτή την εβδομάδα για περαιτέρω συνομιλίες σχετικά με την προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας η οποία θα εξασφαλίσει την απελευθέρωση των υπόλοιπων Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται εντός του παλαιστινιακού θύλακα.

Η επίσκεψη του επικεφαλής της CIA συμπίπτει με την επικείμενη χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα, την οποία το Ισραήλ θεωρεί απαραίτητη προκειμένου να καταστρέψει ολοκληρωτικά τη Χαμάς

Ο αμερικανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios, επικαλούμενος Αμερικανούς και Ισραηλινούς αξιωματούχους, ανέφερε σε ρεπορτάζ της Κυριακής ότι ο Μπερνς θα φτάσει στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα την Τρίτη, όπου θα έχει συνομιλίες με τον αρχηγό των αιγυπτιακών υπηρεσιών πληροφοριών Αμπάς Καμέλ και τον πρωθυπουργό του Κατάρ, Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι. Μια ισραηλινή αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τον αρχηγό της Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα, τον διευθυντή της Shin Bet, Ρόνεν Μπαρ και τον στρατηγό Νίτζαν Άλον, ο οποίος ηγείται των προσπαθειών του ισραηλινού στρατού για την εύρεση των ομήρων, θα παραστεί επίσης στις συναντήσεις.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς συναντήθηκε στη Ντόχα  με τον Εμίρη του Κατάρ Σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι. Σύμφωνα με το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA, οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις τελευταίες προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα.

Σχέδια κατάπαυσης του πυρός

Την περασμένη εβδομάδα, η Χαμάς υπέβαλε μια αντιπρόταση σχετικά με ένα σχέδιο κατάπαυσης του πυρός που καταρρίφθηκε στο Παρίσι τον περασμένο μήνα από μεσολαβητές των Ηνωμένων Πολιτειών, της Αιγύπτου και του Κατάρ. Το σχέδιο περιελάμβανε ένα πλαίσιο για μια συμφωνία τριών φάσεων που περιελάμβανε μια εκεχειρία έξι εβδομάδων και την απελευθέρωση ορισμένων Παλαιστινίων αιχμαλώτων με αντάλλαγμα την απελευθέρωση από τη Χαμάς περίπου 35-40 Ισραηλινών ομήρων.

Σύμφωνα με την πρόταση της Χαμάς, όλες οι Παλαιστίνιες γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένοι και άρρωστοι κρατούμενοι έπρεπε να απελευθερωθούν από τις ισραηλινές φυλακές, εκτός από 1.500 άνδρες Παλαιστίνιους κρατούμενους, 500 από τους οποίους η Χαμάς θα επέλεγε από έναν κατάλογο όσων εκτίουν ισόβια ή μακροχρόνιες ποινές. Η κατάπαυση του πυρός θα αποτελούνταν από τρία στάδια διάρκειας 45 ημερών το καθένα.

Ενώ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε τις απαιτήσεις της Χαμάς, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι υπάρχει ακόμη περιθώριο για διαπραγματεύσεις για την επίτευξη τελικής συμφωνίας.

Υπενθυμίζουμε πως κατά τη διάρκεια της τρομοκρατικής επίθεσης στο νότιο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου, η Χαμάς σκότωσε σχεδόν 1.200 ανθρώπους και πήρε άλλους 240 ομήρους. Κατά τη διάρκεια μιας σύντομης επταήμερης εκεχειρίας στα τέλη Νοεμβρίου, η Χαμάς απελευθέρωσε συνολικά 110 ομήρους και 240 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι από τις ισραηλινές φυλακές ελευθερώθηκαν.

Το Ισραήλ πιστεύει ότι 136 όμηροι εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα, αν και έχουν αναφερθεί δεκάδες νεκροί κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης ισραηλινής επίθεσης, ενώ πολλοί πιστεύεται ότι σκοτώθηκαν στην αιχμαλωσία της Χαμάς. Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Izz ad-Din Al-Qassam, ισχυρίστηκαν την Κυριακή ότι δύο Ισραηλινοί όμηροι σκοτώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες σε ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας.

Την περασμένη εβδομάδα, το Ισραήλ είπε ότι 31 από τους υπόλοιπους ομήρους ήταν νεκροί.

Στο μεταξύ, τα ξημερώματα της Δευτέρας, δύο όμηροι διασώθηκαν από ισραηλινά στρατεύματα στη νότια πόλη Ράφα της Γάζας

Διαφαινόμενη ισραηλινή χερσαία επιχείρηση στη Ράφα

Η επίσκεψη του Μπερνς στο Κάιρο συμπίπτει με την προγραμματισμένη χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο, όπου σχεδόν 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι βρίσκονται επί του παρόντος στο κυβερνείο σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Περίπου 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι – ή πάνω από το 75% του συνολικού πληθυσμού της Γάζας – έχουν εκτοπιστεί εντός του θύλακα από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε την αεροπορική και χερσαία εκστρατεία του κατά της Λωρίδας της Γάζας ως αντίποινα για την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Ο ανελέητος βομβαρδισμός έχει επίσης σκοτώσει περισσότερους από 28.000 ανθρώπους, κυρίως γυναίκες και παιδιά, και έχει τραυματίσει σχεδόν 68.000 ανθρώπους, σύμφωνα με στοιχεία που έχει δώσει στη δημοσιότητα το Υπουργείο Υγείας της Χαμάς στη Γάζα.

Αν και ο Νετανιάχου έχει υποσχεθεί «ασφαλή διέλευση» για τους εκατοντάδες χιλιάδες που διαμένουν αυτή τη στιγμή στη Ράφα – με πολλούς να βρίσκονται σε αυτοσχέδιες σκηνές και υπερπλήρη καταφύγια – ο ΟΗΕ και οι οργανώσεις για τα δικαιώματα έχουν προειδοποιήσει για την περίπτωση  μαζικής απέλασης των Παλαιστινίων.

«Οι άνθρωποι δεν έχουν απολύτως καμία ιδέα πού αλλού να πάνε», δήλωσε ο Philippe Lazzarini, επικεφαλής της υπηρεσίας προσφύγων του ΟΗΕ UNRWA, σε μια ανάρτηση στην πλατφόρμα X το Σάββατο. «Οποιαδήποτε μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση μεταξύ αυτού του πληθυσμού μπορεί να οδηγήσει μόνο σε ένα επιπλέον στρώμα ατελείωτης τραγωδίας που εκτυλίσσεται στη Γάζα».

Το ισραηλινό σχέδιο έχει επίσης προκαλέσει ένα κύμα διεθνούς καταδίκης. Το Ηνωμένο Βασίλειο εξέφρασε τη βαθιά του ανησυχία για την πιθανή ισραηλινή επίθεση στη Ράφα. «Προτεραιότητα πρέπει να είναι η άμεση παύση των μαχών για την είσοδο βοήθειας και την έξοδο των ομήρων, μετά η πρόοδος προς μια βιώσιμη, μόνιμη κατάπαυση του πυρός», έγραψε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον στο X την Κυριακή.

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ με ανάρτηση της στο X προειδοποιήσε ότι μια τέτοια επίθεση θα ήταν «μια ανθρωπιστική καταστροφή ».

Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ εξέφρασε ανησυχίες ότι μια ισραηλινή επίθεση στη Ράφα «θα οδηγούσε σε μια ανείπωτη ανθρωπιστική καταστροφή και σοβαρές εντάσεις με την Αίγυπτο».

«Η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την απελευθέρωση ομήρων και την αναστολή των εχθροπραξιών είναι ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί μια αιματοχυσία», έγραψε σε ανάρτηση του.

Ομοίως, η Ιορδανία, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους για το σχέδιο του Ισραήλ να εισβάλει στη Ράφα και ανέφεραν σε ξεχωριστές δηλώσεις ότι μια τέτοια ενέργεια θα επιβάρυνε περαιτέρω τον παλαιστινιακό λαό.

Η Αίγυπτος προετοιμάζεται για πιθανή επίθεση

Η Αίγυπτος έχει επίσης τονίσει ότι απορρίπτει οποιαδήποτε ισραηλινή επίθεση στη Ράφα, προειδοποιώντας για τις τρομερές συνέπειες  υπό το φως της ήδη επιδεινούμενης ανθρωπιστικής κατάστασης.

Σε δήλωση που κυκλοφόρησε την Κυριακή, το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών περιέγραψε τη «στόχευση [της] Ράφα και τη συνεχιζόμενη υιοθέτηση από το Ισραήλ μιας πολιτικής παρεμπόδισης της πρόσβασης στην ανθρωπιστική βοήθεια, ως πραγματική συμβολή στην εφαρμογή της πολιτικής εκτοπισμού του παλαιστινιακού λαού και την εξάλειψη της υπόθεσής τους».

Το υπουργείο κάλεσε επίσης τις περιφερειακές και διεθνείς δυνάμεις να πιέσουν το Ισραήλ για να αποτρέψει μια κλιμάκωση στη Ράφα και να επιτύχει άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Από την έναρξη των εχθροπραξιών στη Γάζα, η Αίγυπτος έχει επανειλημμένα απορρίψει κάθε ισραηλινή απόπειρα μετεγκατάστασης των Παλαιστινίων της Γάζας στη χερσόνησο του Σινά.

Η Wall Street Journal ανέφερε το Σάββατο ότι η Αίγυπτος έχει αναδιατάξει πρόσφατα δεκάδες κύρια άρματα μάχης M60A3 Patton και μαχητικά οχήματα πεζικού YPR-765 κοντά στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα.

Επικαλούμενη Αιγύπτιους αξιωματούχους, η αμερικανική εφημερίδα ανέφερε ότι αιγυπτιακή αντιπροσωπεία συναντήθηκε με Ισραηλινούς αξιωματούχους στο Τελ Αβίβ την Παρασκευή για να συζητήσουν την κατάσταση στη Ράφα. Σύμφωνα με  πηγές, οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι προσπαθούν να καταλήξουν σε συμφωνία με την Αίγυπτο για κάποιου είδους συντονισμό σχετικά με την χερσαία εισβολή στη Ράφα, τον οποίο η Αίγυπτος αρνήθηκε.

Οι τελευταίες εξελίξεις έρχονται καθώς το Κάιρο φέρεται να έχει απειλήσει να αναστείλει την ειρηνευτική του συνθήκη με το Ισραήλ, εάν συνεχίσει την επίθεσή του στη Γάζα, ανέφερε  το Associated Press, επικαλούμενο δύο Αιγύπτιους αξιωματούχους και έναν δυτικό διπλωμάτη.

Η Αίγυπτος ήταν η πρώτη αραβική χώρα που υπέγραψε ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ το 1979. Όμως το αντι-ισραηλινό αίσθημα παραμένει ανεξέλεγκτο στην αιγυπτιακή κοινωνία.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024