27/04/2024

Οι αλλαγές στο χώρο της τεχνολογίας και η ουραγός Ελλάδα

Image by fanjianhua on Freepik

 

Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας

Τρία πράγματα αλλάζουν δραστικά τον χώρο της υπηρεσίας μέσω τεχνολογίας. Όποιος δεν τα αναγνωρίσει και δεν προσαρμοστεί άμεσα θα έχει πρόβλημα επιβίωσης τόσο ως επιχείρηση όσο και ως χρήστης/πολίτης.

1) Όλα συνδεδεμένα (Internet of Things). H σύνδεση όλων των ψηφιακών συσκευών σε ένα ενιαίο δίκτυο δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Υπάρχει και ήδη σε χώρες με προηγμένη τεχνολογία ή σε αυτές που σχεδιάζουν να πάνε εκεί, αποτελεί νούμερο ένα στόχο. Η Ιαπωνία, η Ν. Κορέα και η Κίνα βρίσκονται ήδη εκεί. Ακολουθεί η Σαουδική Αραβία με σχέδια για έξυπνη πόλη μέσα στην έρημο που θα τροφοδοτείται από πράσινη ενέργεια. Η Ευρώπη είναι ΟΥΡΑΓΟΣ σε όλο αυτό, αφού ακόμα και τώρα παλεύει να μπορέσει να ακολουθήσει τεχνολογικές εξελίξεις λόγω σοβαρών αγκυλώσεων σε γραφειοκρατικό επίπεδο.

2) Τεχνητή νοημοσύνη. Εδώ πρωτοπόρος είναι ο ιδιωτικός τομέας. Κανένα κράτος δεν μπορεί να την εφαρμόσει πλήρως καθώς η τροχοπέδη είναι ο ίδιος ο μηχανισμός του. Θα την έχει ως συμπληρωματικό εργαλείο όμως ο κύριος τομέας εφαρμογής της θα είναι ο ιδιωτικός τομέας (μεγάλες επιχειρήσεις) όπου δεν υπάρχουν αναχώματα αφού οι εντολές είναι κάθετες και οριζόντιες χωρίς στεγανά. Οι πρωτοπόροι εκεί θα είναι δηλαδή όσοι λειτουργήσουν βάση της ΑΙ και οχι με αυτή ως εργαλείο.

3) Αυτοματισμός. Είναι ο συνδυασμός των δύο παραπάνω. Η εξέλιξη του παραμένει αδιόρατη καθώς τα όρια δεν τα θέτει κανείς παρά μόνο το πεπερασμένο της τεχνολογίας και της ενεργειακής δυνατότητας που έχουμε. Το μεγάλο ΜΠΑΜ εκεί θα έρθει με την ανάπτυξη της κβαντικής τεχνολογίας σε επίπεδο καθημερινότητας αφού λυθεί το πρόβλημα της εντροπίας σε ενεργειακό επίπεδο αφού εκεί οι απαιτήσεις είναι απλά τεράστιες.

Σε αυτά τα τρία θα αναφέρω πώς η χώρα μας κάνει ελάχιστα βήματα. Ακόμα και στον τομέα παραγωγής εξειδίκευσης είναι ελάχιστη η σύνδεση με την πραγματικότητα της τεχνολογίας εκεί έξω. Οι παραχωρήσεις χώρων για επενδύσεις σε Big Data Farms του ιδιωτικού τομέα δεν είναι εξέλιξη. Ενοικιοστάσιο είναι. Θυμίζω ότι ακόμα παλεύουμε να δούμε καλές ταχύτητες δικτύωσης (ούτε το γράμμα Α δηλαδή για να φτάσουμε στο Ω που βρίσκονται οι πρωτοπόροι). Είμαστε 25οι στους 27 της ΕΕ , όπου θυμίζω πώς η ΕΕ αγχωμένα ακολουθεί εξελίξεις.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024